Loading

1, 2, 3: start! Astăzi începe Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu!

Ni se pare că perioada mai – iulie este cea mai bună pentru festivalieri. Nu de alta, dar în aceste luni avem multe festivaluri bune, indiferent dacă vorbim despre film, muzică, dans sau teatru.

Dacă ne gândim la teatru, atunci în mod cert cel mai așteptat festival de la noi este Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

Anul trecut am ajuns pentru prima dată la FITS, am scris pe larg aici, aici și aici, și am promis că nu vom lipsi de la edițiile viitoare. Așa că, iată că ne ținem de cuvânt (le mulțumim organizatorilor pentru invitație) și astăzi pornim cu emoții spre ediția 2018.

De ce cu emoții? Pentru că festivalul împlinește 25 de ediții, adică un sfert de secol. Ni se pare extraordinar că avem în România un astfel de eveniment și sperăm să spunem la fel și peste următorii 25 de ani.

Așadar, în perioada 8 – 17 iunie 2018, vom avea 10 zile în compania celor 3.300 de artiști de teatru, dans contemporan, operă, circ, muzică, mult antren pe străzile Sibiului și bucurie pentru toată lumea.

V-am pregătit o listă cu o serie de momente de neratat. Vă recomandăm să veniți la Sibiu zilele acestea, să vă alegeți din program măcar câteva spectacole, să stați și pe stradă și să vă bucurați de atmosferă. O să deveniți fani FITS. Nu aveți cum altfel.

5 motive pentru care trebuie să ajungi la FITS anul ăsta!

Sigur că motivele sunt mult mai multe, însă am zis să facem o primă selecție, cât să aveți o privire de ansamblu asupra ediției 2018.

Noi vom fi pe teren chiar din seara asta.

Vom prinde week-end-ul de lansare, vom povesti ce-am văzut și ce ne-a plăcut, așa că stați pe aproape!

1. Cristian Mungiu în dialog cu Isabelle Huppert. Este, probabil, cel mai așteptat moment de anul acesta. Evenimentul va avea loc duminică, pe 17 iunie, la ora 12:00, la Sala Thalia. Mai multe detalii aici.

Actrița franceză Isabelle Huppert, distinsă la această ediție de festival cu o stea pe Aleea Celebrităților, vine pentru prima oară la Sibiu și susține spectacolul-lectură „Amantul” la Filarmonica de Stat Thalia, duminică, 17 iunie, la ora 20:00.

2. MICRO-FOLIE Sibiu Hotspot Cultural BRD – un proiect realizat de Ministerul culturii franceze și coordonată de La Villette, o călătorie digitală printre 500 de opere de artă aflate în 12 muzee din Franța: Luvre, Château de Versailles, Centre Pompidou, La Villette, Musée Picasso, Musée du Quai Branly, Philharmonie de Paris, RMN Grand Palais, Cité des sciences et de l’industrie, Arab World Institute, Opera din Paris, Musée d’Orsay și Festivalul de la Avignon.

Colțul de realitate virtuală se va afla timp de 8 ore pe zi la Casa Artelor din Sibiu, în fiecare dintre cele 10 zile ale festivalului. Vernisajul va avea loc vineri, 8 iunie, la ora 16:00. Mai multe detalii aici.

3. O nouă direcție artistică pentru concertele din Piața Mare, ultimul weekend (15-17 iunie).

Youngr (17 iunie), SUPERORGANISM (15 iunie) și KillASon (16 iunie) sunt cele trei trupe de muzică nouă care vor concerta în Piața Mare a Sibiului. Cu milioane de vizualizări de Youtube și show-uri multimedia de excepție, artiștii invitați la festival vor face, cu siguranță, o atmosferă de povestit mai departe.

Intrarea este liberă la toate cele trei evenimente.

4. Hideki Noda, unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai Japoniei, vine la FITS împreună cu cel mai important teatru nipon, Tokyo Metropolitan Theatre, cu spectacolul „One Green Bottle”, coprodus cu Teatrul Național din Londra.

Vor fi două reprezentații la Teatrul Național „Radu Stanca”: vineri, 8 iunie, la ora 18:00, și sâmbătă, 9 iunie, la ora 16:00.

Mai multe detalii găsiți aici.

5. Kibbutz Contemporary Dance Company revine la Sibiu!

Anul trecut am văzut un spectacol al acestei companii de dans contemporan, “Horses in the sky”, despre care am scris aici. Ne-a plăcut atât de mult încât primul eveniment pe lista noastră de la ediția 2018 este chiar producția pe care o aduc de data aceasta – “Mother’s milk”.

Din câte am înțeles, va fi un cântec de dragoste pentru părinți, creat de directorul artistic al companiei, care analizează, prin dans, iubirea părinților săi – supraviețuitori ai Holocaustului – și moștenirea culturală pe care i-au transmis-o.

Vor fi două reprezentații la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sindicate): duminică, 10 iunie, la ora 18:00 și luni, 11 iunie, la ora 16:00.

***

INFO FITS

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu în coproducție cu TVR și SRR.

Biletele pentru FITS 2018 pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală (str. Nicolae Bălcescu nr. 17), de marți până sâmbătă, între 11:00 – 18:00, și duminică, în intervalul 10:00 – 14:00. Bilete online și mai multe informații despre spectacolele programate se găsesc pe www.sibfest.ro. Prețul biletelor achiziționate online, de pe site-ul festivalului, au același preț ca la Agenția Teatrală. Prețul biletelor achiziționate direct de pe platforma entertix.ro variază în funcție de opțiunile de tipărire și livrare alese de cumpărător.

Credit foto header: Dragoș Dumitru.

Leave a Reply

X