Loading

7 filme de văzut la Festivalul Filmului European! Bilete disponibile

Dragi festivalieri cinefili,

Așa cum vă povesteam recentpână duminică, pe 13 mai, va fi Festivalul Filmului European. Ediția 2018 este una mult mai extinsă, acum avem de ales din peste 60 de filme de ficțiune, documentare, scurtmetraje, pelicule care însumează, zic organizatorii, mai bine de 100 de ani de cinema. Printre filmele de anul acesta veți găsi și unele de colecție, spre exemplu un film mut din 1914, în regia lui Michael Curtiz.

Și pentru că filmele sunt multe și bune, ne-am uitat cu atenție peste program și am pregătit câteva recomandări pentru voi. Am ales producțiile care ni se par cele mai interesante și mai diferite ca abordare. Din fericire, încă mai găsiți bilete la acest filme, dar numai dacă vă grăbiți.

Sperăm să ajungeți la cât mai multe filme și poate ne povestiți și nouă mai apoi cum vi s-au părut. Noi mergem în primul rând la cele de mai jos, dar sigur ne mai fură peisajul și mai vedem și altele.

Ne vedem în sălile de cinema!

1. Impulso (2017, 85′)

Dacă vă place dansul, atunci s-ar putea să vă placă și acest film. Rocío Molina este o dansatoare de flamenco care forțează limitele dansului și îl împinge în domeniul artelor vizuale, folosind improvizații publice numite impulsuri, care au loc în locuri neobișnuite. Documentarul o urmărește timp de un an, în perioada de pregătire a unui nou spectacol la Teatrul Chaillot din Paris. Repetițiile și spectacolele alternează cu interviuri cu membri ai familiei, prieteni și colegi muzicieni. Dansul flamenco a fost inclus de UNESCO, în 2010, în patrimoniul universal imaterial.

Poate fi vizionat la Cinema Muzeul Țăranului, miercuri, 9 mai, la ora 18:00

Mai multe detalii aici

Bilete disponibile aici.

2. Nicăieri nu-i ca pe drum / Legjobb uton / No Place Like On The Road (2017, 64′)

Acesta este un film pentru toți aventurierii, pentru cei care iubesc călătoriile și care pleacă în tări îndepărtate ori de câte ori li se ivește ocazia. Și dacă nu li se ivește ocazia, fac ei cumva și tot pleacă. Pe scurt, Nándi, compozitor aspirant, se întoarce în satul natal din Ungaria după 7 ani în care a colindat pe meleaguri europene. Este doar în trecere pentru că așteaptă viza pentru Noua Zeelandă, unde are promisiunea unui loc de muncă stabil.

Poate fi vizionat la Cinema Elvire Popesco, miercuri, 9 mai, la ora 19:00.

Trailer și informații complete aici.

Bilete disponibile aici.

3. O vară de neuitat / Un été inoubliable / An Unforgettable Summer (1994, 82′)

La conferința de presă s-a discutat destul de mult despre acest film și ni s-a recomandat să-l vedem neapărat. Este regizat de Lucian Pintilie, iar acțiunea este plasată ca timp la mijlocul anilor ’20 ai secolului XX, atunci când România se află la apogeul ei de expansiune teritorială și de autoritate în regiune. Tânărului căpitan Dumitriu i se dă comanda unei garnizoane însărcinate să apere graniţa cu Bulgaria – o graniţă contestată de guvernul de la Sofia (care în 1913 fusese deposedat, în favoarea României, de o bucată din Dobrogea) și trecută adesea de grupuri de naţionaliști bulgari, pentru atacuri înarmate asupra militarilor români.

Poate fi vizionat la Cinema Elvire Popescu, joi, 10 mai, la ora 20:30

Mai multe detalii aici

Bilete disponibile aici.

4. Stefan Zweig: Adio, Europa! / Stefan Zweig: Farewell to Europe (2016, 106′)

Un film despre anii de exil ai lui Stefan Zweig, unul dintre cei mai citiți autori de limbă germană ai epocii sale și cel mai tradus scriitor european al vremii, care ne plimbă prin Buenos Aires, New York și Brazilia. Maria Schrader, regizoarea filmului, a spus că “Am vrut ca filmul să iasă din ecran, ca și cum spectatorul ar deschide o fereastră de șase ori – câte 20 de minute de fiecare dată – și ar fi alături de Stefan Zweig, în viața lui, în timp real.”

Poate fi vizionat la Cinema Elvire Popesco, joi, 10 mai, de la ora 18:30

Mai multe detalii aici

Bilete diponibile aici

5. Lumină intimă / Intimní osvětlení / Intimate Lighting (1965, 71′)

Ei bine, aici ne așteptăm să vedem niște cadre tare faine. dacă sunteți curioși, căutați imagini din film și vă veți convinge că pare foarte interesant. Un muzician și prietena sa ajung într-un mic orășel, în vizită la un fost coleg de Conservator. Acesta este profesor și interpret la înmormântări, iar reîntâlnirea celor doi se lasă cu multe întâmplări comice, inclusiv un posibil concert simfonic.

Poate fi vizionat la Cinema Elvire Popesco, vineri, 11 mai, la ora 19:00

Mai multe detalii aici

Bilete disponibile aici.

6. Iluzia cea mare / La grande illusion / The Grand Illusion (1937, 114′)

Un film regizat de Jean Renoir, pe marele ecran, în 2018, nu trebuie ratat! În timpul Primului Război Mondial, doi ofițeri francezi – căpitanul de Boeldieu, de origine aristocrată și locotenentul Marechal, mecanic în viața civilă – sunt luați prizonieri. Împreună cu alți colegi de detenție, oameni proveniți din medii sociale diverse, pun la cale săparea unui tunel prin care să poată evada.

Poate fi vizionat la Cinema Muzeul Țăranului, vineri, 11 mai, la ora 17:00

Mai multe detalii aici

Bilete disponibile aici

7. Messi și Maud / La Holandesa / Messi and Maud (2017, 92′)

Încheiem lista de recomandări cu un film ca o călătorie. Maud și Frank sunt în vacanță în Chile. Cei doi au o relație fragilă și după mulți ani de încercări, e timpul să accepte faptul că nu pot avea copii. Însă pentru Maud acest lucru este de neconceput. După o ceartă cu Frank, decide să plece de una singură și îl întâlnește pe băiețelul numit Messi. Întâlnirea se transformă într-o aventură de neuitat, pe un drum al descoperirilor într-un peisaj chilian care îți taie răsuflarea.

Poate fi văzut la Cinema Muzeul Țăranului, vineri, 11 mai, la ora 21:00

Mai multe detalii aici.

Bilete disponibile aici.

***

INFO

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene, al Biroului de Informare al Parlamentului European și EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

Pentru mai multe detalii despre festival, vă recomandăm să urmăriți pagina de Facebook și site-ul oficial.

 

 

Leave a Reply

X