Loading

Actrița Iulia Lumânare: Pororoca este un film care nu te poate lăsa indiferent, ceea ce îl face ținta perfectă pentru căutătorii de emoție.

În perioada asta scriem destul de mult despre filmul “Pororoca”, avem un interviu cu Bogdan Dumitrache aici și un articol de prezentare aici. 

Astăzi revenim cu un quiz cu actrița Iulia Lumânare pe care am întrebat-o, printre altele, cum a fost să joace în acest film.  Îi mulțumim frumos pentru răspunsurile care ne-au ajutat să înțelegem și mai bine“Pororoca”, dar și să vedem cum a fost atmosfera de pe platourile de filmare.

La final de tot găsiți și programul proiecțiilor. 

******

Cui i-ai recomanda să vadă filmul „Pororoca” și de ce?

Oricui. Cred că fricile trebuie confruntate. Cred că asta e singura șansă pe care o avem în fața lor. Pororoca este cartografierea celei mai mari frici a oricărui părinte, dar și a celor care încă nu avem copii. Dincolo de asta, Pororoca este un film care nu te poate lăsa indiferent, ceea ce îl face ținta perfectă pentru căutătorii de emoție.

Când au avut loc filmările și cum a fost atmosfera pe platouri?

Am filmat în vara lui 2016. Atmosfera? Văratecă. Cu răsărituri în hamac pe terasa unui bloc foarte înalt, cu priveliștea unui București înnoptat plin de luminițe multicolore, cu multe râsete, cu multă liniște, cu răbufniri de emoție reziduală în conflicte inopinate, și cu multă tandrețe.

Credit foto: Paul Soare

Cum a fost să o interpretezi pe Cristina, care a fost sentimentul tău după ce s-au terminat ultimele cadre?

Amintirile se estompează în timp. Nu mai știu cum a fost. Îmi amintesc că în timpul filmărilor citeam “Șotron”, al lui Julio Cortazar, și că m-a lovit foarte tare un paragraf de acolo:

La sfârșit rămâne un album de fotografii, de clipe imortalizate, niciodată transformarea săvârșită sub ochii noștri, trecerea de la ieri la azi, prima înțepătură a uitării în amintire.

M-a lovit pentru că exact la asta m-a făcut să mă gândesc: ce voi mai ține minte din ceea ce am trăit zilele alea? Azi răspund simplu: nu mai știu. Orice aș spune ar fi o reinterpretare a interpetării. Cred că filmul e cea mai sinceră mărturie despre cum a fost să o interpretez pe Cristina.

Finalul? Au fost două sentimente contradictorii. M-am simțit liberă și m-am simțit exclusă. Eliberată de povestea asta cumplită a Cristinei și exclusă din familia de pe platou, care și-a dus mai departe povestea fără mine.

Cum a fost primit filmul la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian și ce alte festivaluri ne recomanzi să avem în vizor în 2018?

Criticile internaționale foarte bune spun că a fost primit cu interes și cu așteptări mai mult decât satisfăcute. Publicul care, odată cu mine, a văzut filmul pentru prima oară într-o sală de proiecție de circa 1.000 de locuri, părea să spună că e emoționat, pe alocuri chiar exaltat. Suma celor două pare să spună că a fost primit foarte bine.

Festivaluri? Berlinalele vor începe în curând, și e musai să stăm cu ochii în patru întrucât regizoarea Adina Pintilie a fost selecționată în competiția oficială. Apoi, urmează în mai Cannes-ul, care, cu sau fără participarea României, va lansa niște filme pe care vom vrea să le vedem.

Apoi vine vara 🙂 Deocamdată nu mă gândesc mai departe.

Ce urmează după „Pororoca”, ce proiecte vei avea anul acesta?

În curând ar trebui să iasă la lumină scurtmetrajul lui Valeriu Andriuță, “Moștenirea”. Acum o lună am încheiat filmările la noul lungmetraj al lui Sinișa Dragin, “Secretul”, unde joc rolul Danielei, o prostituată de lux.

La vară își începe filmările regizorul Liviu Săndulescu pentru lungmetrajul de debut “Cărturan”, film în care joc rolul unei asistente sociale. Și sunt în așteptarea concretizării unui proiect al lui Gheorghe Preda. Cam asta-i cu filmul.

În teatru continuă proiectele “Șarpele în iarbă”, la Bulandra și “Am iubit. Am purtat. Am pierdut”, la Arcub, ambele în regia lui Emil Hoștină, și luna viitoare va avea loc premiera spectacolului “Viață la puterea a treia”, la Godot, în care actori sunt foștii mei studenți, iar eu semnez regia.

—————————————————————————————————————————————

Pororoca este distribuit în România de Bad Unicorn. Programul proiecțiilor din perioada următoare este:

BUCUREȘTI

 • Cinema Elvire Popesco: vineri: 21:15, sâmbătă, duminică: 21:45, joi: 21:30. Bilete: https://goo.gl/A7Dxqk
 • Cinema Union: vineri, marți: 18:30, sâmbătă, duminică, miercuri: 16:00. Bilete la casierie.
 • Cinema Țăranului Român: vineri, duminică: 20:00, sâmbătă: 17:00. Bilete: https://goo.gl/HvLSzS
 • Cinema City Romania AFI Palace Cotroceni: vineri – joi: 12:10, 15:10, 18:10, 21:10. Bilete: www.cinemacity.ro
 • Grand Entertainment din Băneasa Shopping City: vineri – miercuri: 19:20, joi: 20:20. Bilete: https://goo.gl/z1Dx4g
 • Movieplex Cinema: vineri – joi: 12:15, 17:00, 21:45. Bilete: https://goo.gl/Tmgbdf
 • Happy Cinema București: vineri: 19:00, sâmbătă: 19:10, duminică: 16:40, luni, marți, joi: 17:50, miercuri: 16:50. Bilete: https://goo.gl/SCKyCL
 • Cinema Europa: luni, marți: 19:00, miercuri, joi: 12:30. Bilete: https://goo.gl/7nnv2x

CLUJ NAPOCA

TIMIȘOARA 

 • Cinema City Romania (Shopping City): vineri – joi: 12:20, 15:10, 18:10, 21:10. Bilete: www.cinemacity.ro

CONSTANȚA

 • Cinema Cityplex Constanța: vineri, luni – joi: 21:00, sâmbătă, duminică: 17:00. Bilete: https://goo.gl/4LsHoX

BRAȘOV

TÂRGU MUREȘ

IAȘI

GALAȚI

SUCEAVA

 • Cinema City: vineri – joi: 15:30, 18:30, 21:30, sâmbătă, duminică, miercuri: 12:30. Bilete: www.cinemacity.ro

BOTOȘANI

 • Cinema Unirea Botosani: vineri, sâmbătă, marți, miercuri: 19:00. Bilete la casierie.

BÂRLAD

 • CinemaCityplexVictoriaBârlad: vineri – duminică, miercuri, joi: 19:30. Bilete: https://goo.gl/3tA8qc

CRAIOVA

PITEȘTI

PIATRA NEAMȚ

TÂRGU JIU

SFÂNTU GHEORGHE

LUGOJ

 • Cinema Bela Lugosi: joi: 17:30. Bilete la casierie.

GURA HUMORULUI

 • Centrul Cultural Gura Humorului: duminică: 16:00. Bilete la casierie.

ODORHEIU SECUIESC

 • Cinematograful Studio: vineri: 19:00. Bilete la casierie.

Leave a Reply

X