Loading

Am intrat în următorii 10 ani de SoNoRo!

Anunțam ieri cu surle și trâmbițe aici că începe SoNoRo și vă promiteam că vom reveni cu detalii de la gală și de pe parcursul festivalului. Zis și făcut!

Seara de aseară, vineri, 28 octombrie, a fost prima din festival și, prin urmare, a avut loc concertul de deschidere. Deja o tradție, acesta s-a ținut la Palatul Cotroceni, în Sala Unirii.

screen-shot-2016-10-29-at-5-59-50-pm

Doamne cu spatele gol, doamne cu perle-n urechi, domni la cravată, domni cu batistă la buzunarul sacoului, doamne cu clutch-uri, domni cu butoni, doamne cu părul prins în coc, domni la costum.

Zece candelabre luminează sala în cel de-al 11-lea an de SoNorRo, „La Muse et le Poète”. Ne unim cu toții în Sala Unirii, ne mai uităm o dată la tavan, mai privim eleganța din față, eleganța din spate, zâmbim unii la alții și pe scenă apare Răzvan Popovici, directorul festivalului, alături de un reprezentant al Președinției României.

scrin

 

Este o ediție foarte importantă pentru că am intrat în următorii 10 ani. Am încheiat prima decadă, acum continuăm cu a doua și sunt foarte încântat să văd din nou superba sală a Palatului Cotroceni plină de lume. Sunt foarte încântat de programul din acest an. (Răzvan Popovici)

Așa cum s-a întâmplat și anul anterior, Președintele României a acordat înaltul patronaj festivalului SoNoRo în semn de apreciere pentru nivelul artistic pe care îl aduce vieții culturale românești.

screen-shot-2016-10-29-at-5-46-27-pmSeara a început chiar cu piesa „La Muse et le Poète”, care a intitulat și ediția din acest an a festivalului. Este o piesă scrisă de Camille Saint-Saëns pentru pian, vioară, violoncel și orchestră, dar aranjată în această compoziție pentru vioară, violoncel și pian.

Mihaela Martin (vioară) a fost muza, soțul ei, Frans Helmerson (violoncel), poetul, iar Diana Ketler (pian) a reprezentat scena. Ce frumos trebuie să poți fi o scenă completă, nu? 🙂

Imediat după, s-a continuat concertul cu Wolfgang Amadeus Mozart – Cvartet cu pian.

După pauza scurtă, reveniți în sală, s-a auzit un pahar izbit de marmură, paharul s-a făcut țăndări, în timp ce noi ascultam în premieră Darius MilhaudLa Creation du Monde, pentru cvintet cu pian. Așadar, cât un pahar se distrugea, noi asistam la Crearea Lumii.

screen-shot-2016-10-29-at-5-47-45-pmTot în premieră l-am ascultat și pe interpretul și compozitorul Olli Mustonen –  Cvintet cu pian – unul dintre cei mai talentați compozitori ai momentului. Muzica lui a fost plină de vervă, elan, temperament, energie. Ah, cât ne-a mai plăcut!

Acestea fiind zise și povestite, Festivalier este tare fericit c-a putut ajunge la gala de deschidere SoNoRo și vă recomandă să vă cumpărați bilete, cât mai prindeți!

14463307_10154379715711294_8601247982614796389_n

Ce ne-a recomandat și Răzvan Popovici și vă recomandăm și noi este să ajungeți neapărat duminică (mâine, duminică, 30 octombrie) la un experiment – este prima încercare, nu s-a mai făcut niciodată: concertele vor fi îmbrăcate de experiențe estetice complete: librăria Cărturești Carusel, ARCUB sau cele 5 locuri amousebouche POINT, Casa Ion Mincu (Ordinul Arhitecților din România), Reședința Fundației Löwendal, Galeria Galateca și Sala de lectură a Facultății de Litere, în care le bon vivants sunt invitați la un maraton concertistic inspirat din celebra carte a scriitorului britanic Tom Hodkinson, “Ghidul leneșului”.

Așadar, ce ziceți? Ne urmați prin București, după festivalieri SoNoRi? Pe noi acolo ne găsiți zilele astea.

Audiție plăcută,

festivalierii.

 

Credit foto: Festivalier.

Leave a Reply

X