Loading

Atelier despre festivaluri la Bursa de Spectacole 2017

Pregătirile pentru Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (9-18 iunie) sunt în toi. Anul acesta se anunță din nou foarte multe spectacole pe care ne dorim să le vedem, aproape că ne-am muta cu totul la Sibiu la începutul lunii iunie. Dar până atunci, suntem bucuroși să vă povestim despre un proiect care va avea loc în perioada festivalului și pe care vă recomandăm să nu-l ratați.

Știm cu toții că avem tot mai multe festivaluri culturale. În acest moment lista noastră a ajuns la numărul 90, dar încă mai așteptăm multe confirmări și cu siguranță vom depăsi pragul de 100 de festivaluri culturale în 2017. Dar dincolo de acest lucru, de partea cantitativă, este tare bine să avem în vedere și aspectele calitative ale organizării unui eveniment cultural. Cum facem să avem festivaluri și mai reușite în România? De la cine învățăm să fim mai buni în organizarea unui festival și să avem un public și mai fericit? Sau să găsim finanțarea necesară?

festivalier
Bursa de Spectacole, structură asociată Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, este un eveniment de 6 zile care reunește în fiecare an unele dintre cele mai importante festivaluri de artele spectacolului din lume, companii de teatru, organizații culturale, artiști independenți. Music to our ears, cum s-ar spune, de aici și bucuria cu care vă povestim despre acest proiect.

Anul trecut, în cadrul Bursei de Spectacole a fost lansat un atelier de trei zile, „Festivalurile în secolul 21. Cui se adresează, cum le organizăm, cum le finanțăm?”, la care directorii de la Hong Kong Arts Festival, Sidney Festival, Sziget Festival, Taipei Arts Festival și Tibilisi International Festival of Theatre au povestit din experiențele lor.

festivalier

festivalier

festivalier

Atelierul “Festivalurile în secolul 21. Cui se adresează, cum le organizăm, cum le finanțăm?” – cine participă anul acesta? 

Pentru că atelierul de anul trecut s-a bucurat de reacții foarte bune, echipa Bursa de Spectacole îl va organiza și anul acesta. Evenimentul va avea loc în perioada 13 – 15 iunie 2017 și îi va avea ca invitați pe directorii următoarelor festivaluri: IKSV/Istanbul Theatre Festival (Turcia), Brighton Dome & Brighton Festival (Marea Britanie), Festival Iberoamericano de Teatro de Bogotá (Columbia) și Golden Mask Festival (Rusia).

Se va discuta despre trăsăturile caracteristice fiecărui festival din perspectiva realizării programului, a poziționării geografice, a obiectivelor strategice, a relației pe care festivalurile au dezvoltat-o cu artiștii, producătorii și comunitatea locală, națională și internațională, a diversității surselor de finanțare și a sprijinului financiar individual primit în diferite colțuri ale lumii, a parteneriatelor care susțin dezvoltarea festivalurilor și a importanței voluntarilor în organizare.
Participare: intrarea va fi gratuită, 20 persoane/atelier; se recomandă participarea în toate cele trei zile alte atelierului.

Ce alte evenimente vor fi la Bursa de Spectacole?

Vom reveni cu mai multe detalii pe măsură ce vor fi confirmați invitații, dar deocamdată este bine de știut că vor mai fi următoarele evenimente în perioada 12 – 17 iunie, la Sibiu:

  • Panel Talk pe tema marketingului în arte. Studiu de caz pe festivaluri de muzică din România, care au cunoscut o ascensiune suprinzătoare în ultimii ani, concurând cu multe festivaluri de gen din lume.
  • Work-shop-ul Întâlniri cu mari coregrafi care va fi structurat în două părți: una teoretică – de introducere și prezentare succintă a conceptelor și principiilor de mișcare folosite în crearea unui spectacol și o parte practică – experimentarea metodelor de lucru.
  • Conferința Capitale Culturale Europene – își propune să-i aducă împreună pe reprezentanții Capitalelor Culturale Europene desemnate începând cu anul 2017 și până în 2022.
  • Conferința BeSpectACTive – oportunități și dificultăți în implicarea diferitelor categorii de public, la nivel de creație și de management.
  • Conferință și întâlniri cu reprezentanți de la Burse de Spectacole din lume
  • Întâlnire cu personalități culturale din China. În acest an, peste 20 de reprezentanți de la renumite instituții culturale din China vor veni la Sibiu. Printre instituțiile reprezentate se numără: Guangzhou Opera House, Penghao Theatre, Beijing Young Dramatists Association, Institute of literature, Beijing Academy of Social, Normal College of Shen Zhen University, Yao`s Studio/ Theatre, Shanghai Dramatic Arts Centre. Mai multe nume vor fi anunțate în curând.

Detalii despre participarea la Bursa de Spectacole 2017 

Pentru cei interesați să se înscrie la Bursă anul acesta și să-ți promoveze festivalul sau spectacolele, înscrierile sunt încă deschise până în 11 aprilie. Detalii complete, inclusiv formularul de înscriere, găsiți aici.

festivalier

Leave a Reply

X