Loading

Bogdan Dumitrache: “Pororoca” se adresează tuturor, însă părinții vor avea o relație specială cu filmul și își vor îmbogăți relația cu proprii copii după vizionare

V-am mai povestit despre filmul “Pororoca”, în regia lui Constantin Popescu, și am promis că revenim cu mai multe detalii.

Am stat de vorbă cu Bogdan Dumitrache, actorul care joacă rolul principal și care a obținut Trofeul la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian. 

Nu ne-am putut abține și am întrebat, printre altele, despre festivalurile la care a fost sau urmează să fie proiectat “Pororoca”, dar și despre recomandările pe care le are pentru noi, festivalierii cinefili.

**********

În primul rând, felicitări pentru trofeul obținut la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian! Suntem curioși, pe de o parte, să aflăm care a fost reacția publicului de acolo, după ce a vizionat “Pororoca”, dar și ce a reprezentat pentru tine acest premiu?  

În San Sebastian există un obicei pe care nu l-am mai văzut în altă parte. După vizionare, dacă le-a placut, publicul iese pe coridoarele cinematografului, se așează de o parte și de alta creând un fel de coridor uman prin care treci în timp ce te aplaudă, îți strâng mâna etc. E foarte special, mi-a plăcut foarte mult. Dincolo de plăcere, acest premiu înseamnă oportunități noi de lucru și recunoaștere.

Tocmai am aflat că filmul a fost selecționat în competiția “Voices” a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam, care va avea loc în curând. Care sunt așteptările tale de la acest festival?

Îmi doresc ca filmul să atragă atenția distribuitorilor, să circule cât mai mult și să fie văzut de cât mai mulți oameni. Este cel mai bun lucru care se poate întâmpla filmului și nouă, celor care l-am realizat.

Cui i se adresează “Pororoca” în primul rând, cine ți-ai dori să-l vadă neapărat?

Mi-aș fi dorit să-l vadă părinții mei, însă nu mai este posibil. Cred că filmul se adresează tuturor, însă părinții vor avea o relație specială cu filmul și își vor îmbogăți relația cu proprii copii după vizionare.

Cum a fost pentru tine, pe plan personal, interpretarea acestui rol? Care au fost elementele care te-au ajutat în construirea personajului?

În primul rând scenariul și profit de ocazie pentru a-i mulțumi încă o dată lui Constantin Popescu pentru această partitură minunată; din scriitură, rolul meu era foarte bine conturat, curgea atât de firesc și de clar. Apoi m-a ajutat relația cu proprii copii, lucrul cu psihologul Eusebio Frățiman și nu în ultimul rând senzația că m-am întâlnit cu un rol extraordinar și asta e foarte motivant.

Publicația spaniolă EcoDiario a spus că regizorul reușește, prin “Pororoca”, „să își scufunde publicul într-o silențioasă putere a vinei”. Nouă ni s-a părut că filmul vorbește și despre empatie sau, mai bine spus, despre lipsa acesteia. Crezi că filmul trage un semnal de alarmă asupra felului în care relaționăm cu ceilalți?

Da, dar indirect, nu a fost miza principală a filmului. Degradarea sinelui conduce la degradarea relației cu ceilalți. Filmul ne obligă să devenim mai conștienți de acest lucru și poate, pe viitor, mai conștienți și mai prezenți în relația cu ceilalți.

Ai jucat în mai multe filme premiate la festivalurile internaționale – Festivalul de la Locarno, Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian sau la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Pentru că suntem o platformă dedicată festivalurilor, am vrea să te întrebăm care crezi că este rolul principal pe care îl are un festival de film?

Acela de a oferi o viață cât mai lungă filmului, posibilitatea de a fi văzut de cât mai mulți oameni. Prezența într-un festival important oferă vizibilitate, posibilitatea de distribuție în mai multe teritorii și deci șansa de a ajunge la oameni, cei pentru care am facut filmul.

Ce festivaluri ne recomanzi să urmărim în 2018?

Depinde ce vă interesează; cu siguranță festivalurile mari: Cannes, Berlin, Veneția, San Sebastian, Locarno etc., însă sunt multe filme bune care nu intră în competițiile acestor festivaluri din diverse motive. TIFF-ul, de ex., pentru care Mihai Chirilov face o selecție foarte bună de filme.

În 2016 ai lansat Teatrul independent Apolo 111, un proiect curajos și inedit. După mai bine de un an de zile de la lansare, voiam să te întrebăm cum este să faci antreprenoriat cultural în România și ce recomandări ai avea pentru alți manageri culturali?

Mai greu decât am crezut, însă este frumos și îmi aduce multă bucurie și plăcere. Nu am sfaturi, deocamdată învăț la rândul meu; ce pot să spun este că simți altfel greutatea când faci lucrurile cu plăcere; parcă nu o simți.

Unde te putem vedea jucând anul acesta, ce proiecte vei avea în 2018?

Acum sunt plecat în Ungaria, unde pregătesc următorul film, “Spirala” în regia Ceciliei Felmeri. Aștept să apară “Un om la locul lui” în regia lui Hadrian Marcu și “Alice T” în regia lui Radu Muntean, însă nu am informații despre data apariției.

Credit foto: Adi Bulboacă.  

—————————————————————————————————————————————

Pororoca este distribuit în România de Bad Unicorn. Programul proiecțiilor din perioada următoare este:

BUCUREȘTI

 • Cinema Elvire Popesco: vineri: 21:15, sâmbătă, duminică: 21:45, joi: 21:30. Bilete: https://goo.gl/A7Dxqk
 • Cinema Union: vineri, marți: 18:30, sâmbătă, duminică, miercuri: 16:00. Bilete la casierie.
 • Cinema Țăranului Român: vineri, duminică: 20:00, sâmbătă: 17:00. Bilete: https://goo.gl/HvLSzS
 • Cinema City Romania AFI Palace Cotroceni: vineri – joi: 12:10, 15:10, 18:10, 21:10. Bilete: www.cinemacity.ro
 • Grand Entertainment din Băneasa Shopping City: vineri – miercuri: 19:20, joi: 20:20. Bilete: https://goo.gl/z1Dx4g
 • Movieplex Cinema: vineri – joi: 12:15, 17:00, 21:45. Bilete: https://goo.gl/Tmgbdf
 • Happy Cinema București: vineri: 19:00, sâmbătă: 19:10, duminică: 16:40, luni, marți, joi: 17:50, miercuri: 16:50. Bilete: https://goo.gl/SCKyCL
 • Cinema Europa: luni, marți: 19:00, miercuri, joi: 12:30. Bilete: https://goo.gl/7nnv2x

CLUJ NAPOCA

TIMIȘOARA 

 • Cinema City Romania (Shopping City): vineri – joi: 12:20, 15:10, 18:10, 21:10. Bilete: www.cinemacity.ro

CONSTANȚA

 • Cinema Cityplex Constanța: vineri, luni – joi: 21:00, sâmbătă, duminică: 17:00. Bilete: https://goo.gl/4LsHoX

BRAȘOV

TÂRGU MUREȘ

IAȘI

GALAȚI

SUCEAVA

 • Cinema City: vineri – joi: 15:30, 18:30, 21:30, sâmbătă, duminică, miercuri: 12:30. Bilete: www.cinemacity.ro

BOTOȘANI

 • Cinema Unirea Botosani: vineri, sâmbătă, marți, miercuri: 19:00. Bilete la casierie.

BÂRLAD

 • CinemaCityplexVictoriaBârlad: vineri – duminică, miercuri, joi: 19:30. Bilete: https://goo.gl/3tA8qc

CRAIOVA

PITEȘTI

PIATRA NEAMȚ

TÂRGU JIU

SFÂNTU GHEORGHE

LUGOJ

 • Cinema Bela Lugosi: joi: 17:30. Bilete la casierie.

GURA HUMORULUI

 • Centrul Cultural Gura Humorului: duminică: 16:00. Bilete la casierie.

ODORHEIU SECUIESC

 • Cinematograful Studio: vineri: 19:00. Bilete la casierie.

Leave a Reply

X