Loading

Cât de nouă este muzica veche?

Ce facem când avem un festival de muzică veche, adică un subiect specific pe care nu îl cunoaște toată lumea? Îl plasăm în prezent, vorbim despre el cu un aer proaspăt și amuzant, păstrând totuși în minte rolul festivalului și tonul său ușor sobru? Ei bine, da, organizatorii Festivalului de Muzică Veche București, ajuns la ediția a XI-a, au făcut toate lucrurile de mai sus și chiar ceva în plus. Ediția din 2016 se desfășoară în luna noiembrie și este dedicată, ca și până acum, promovării „noutății muzicii vechi”.

Pe noi ne-au cucerit vizualul ediției de anul acesta și spotul campaniei de comunicare:

Când? 1 – 28 noiembrie 2016

Unde? Palatul Bragadiru din București, Muzeul Național de Artă al României, Sala Atelier (Teatrul Național București), Sala Radio, Sufrageria Regală (Muzeul Național de Artă) și Salonul Cherchez (Muzeul Național Cotroceni).

Ce ascultăm? Programul din acest an conține trei serii de evenimente conceptuale dedicate muzicii vechi (medievală, renascentistă, barocă, bizantină, gregoriană):

  1. Early Music Winds (1-4 noiembrie): patru concerte consecutive dedicate familiilor de instrumente istorice de suflat (oboi, flaut drept, flaut traversier, corn natural). Câțiva din cei mai renumiți interpreți, profesori și colecționari acompaniați de ansamblul belgian de muzică veche, Il Gardellino, vor dezvălui o parte din amintirile purtate de instrumentele lor peste țări și mări și timpuri străvechi. Seria este organizată în parteneriat cu Comunitatea Flamandă (Belgia) și Koninklijk Conservatorium Brussel.

    fmvb2016-andrew-lawrence-king

  2. Movie Gala Clavecinissimo (7 – 11 noiembrie): conține trei elemente: un nou orizont de experimentare prin cinematografie, restaurarea unui inestimabil instrument din patrimoniul național și un final cu un concert de poveste. Aici vor fi cinci filme dedicate unor povești ale muzicii vechi, cu minunate interpretări muzicale (Gustav Leonhardt, Jordi Savall etc) în cele mai frumoase spații de proiecții din București și un concert de gală – Clavecinissimo – organizat la Muzeul Național de Artă al României, în sala Auditorium. „Movie Gala Clavecinissimo” are ca scop principal strângerea de fonduri pentru restaurarea clavecinului istoric Ruckers – Taskin aflat în patrimoniul Muzeului Național Peleș. Cei care doresc să suțină acest demers, pot achiziționa bilete – tichete de donație cu valori variabile și pot dona pe earlymusic.ro.

    fmvb2016-eubo-outside

  3. Baroque Concerts (14 – 28 noiembrie): prezintă șase evenimente în câteva dintre cele mai frumoase săli de concert ale Bucureștiului: Sala Atelier (Teatrul Național București), Sala Radio, Sufrageria Regală (Muzeul Național de Artă) și Salonul Cherchez (Muzeul Național Cotroceni).

Festivalul de Muzică Veche București este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB și este finațat de Ministerul Culturii. Informații complete despre program, bilete, abonamente și donații se găsesc la adresa earlymusic.ro. De asemenea, vă recomandăm și pagina de Facebook pentru că sunt multe informații și acolo.

fmvb2016-raluca-enea

Credit foto: Festivalul de Muzică Veche București.

Leave a Reply

X