Loading

Constantin Chiriac, Director FITS: Astăzi au fost în oraș, la toate evenimentele, 127.000 de oameni. Frumosul i-a scos în stradă, bucuria de a se întâlni, de a visa.

Aseară am ajuns la Sibiu exact când sărbătoarea era în toi. Pe stradă erau mii de oameni, prin parcuri și pe lângă Teatrul Național “Radu Stanca” la fel. Toată lumea aștepta spectacolul cu focurile de artificii, adică momentul care marchează startul festivalului.

Până să înceapă focurile de artificii, ne-am plimbat și prin Parcul Cetății, pe Aleea Celebrităților, acolo unde era un cadru desprins parcă din spectacolele regizorului Silviu Purcărete. Lumini, focuri, muzică în fundal, la tot pasul te așteptai să apară un actor și să înceapă piesa.

Am reușit cu greu să facem câteva fotografii și am ales și câteva dintre cele publicate de organizatori. Vi le arătăm acum ca să vă puteți face o idee despre cum arăta Sibiul aseară, în jurul orei 23:00.

Credit foto: Sebastian Marcovici

Constantin Chiriac, Director FITS: Fără pasiune nu ai cum să faci ceva în lumea asta, fără asumare, fără riscuri, fără să-ți pui inima în palme, să vii în fața oamenilor și să spui: asta e inima mea.

După focul de artificii care a fost diferit de multe alte spectacole de acest gen, Constantin Chiriac, Directorul FITS, a oferit o declarație de presă pe care o reluăm în continuare ca atare:

“Dragii mei, sunteți la 25 de ani de aniversare a Festivalului de teatru de la Sibiu, într-un an Centenar, într-un an în care trebuie împreună să gândim cum construim, cum dăruim, cum creștem. Nu întâmplător am făcut un foc de artificii exemplar, ca să arătăm că oamenii cântă pe stradă “La mulți ani” pentru Festivalul de la Sibiu.

Astăzi au fost în oraș, la toate evenimentele, 127.000 de oameni. Frumosul i-a scos în stradă, bucuria de a se întâlni, de a visa. Este extraordinar că putem arăta lumii întregi, dincolo de orice opțiune politică, că România poate să construiască, poate să arate că aici este un centru unde se întâlnesc marile universități ale lumii. În platforma doctorală sunt 19 dintre cele mai mari universități ale lumii. Astăzi am semnat contractul pentru 2026. Credeți-mă că tot ceea ce spun nu este o fantezie și că în spatele nostru există o echipă uriașă, o coerență, o voință, dar și o putință de a face lucruri importante. Nu ne va sta nimic în cale să ducem mai departe ceea ce facem pentru că minunile se fac cu cheltuială.

Fără pasiune nu ai cum să faci ceva în lumea asta, fără asumare, fără riscuri, fără să-ți pui inima în palme, să vii în fața oamenilor și să spui: asta e inima mea. Viața este cel mai important dar pe care îl avem și în clipa în care vom dărui, vom învăța că fiecare viață, fiecare zi, fiecare clipă este frumoasă și importantă dincolo de greutățile vieții.

Uitați-vă câtă energie s-a moblizat în acest oraș care a avut secole întregi porțile închise. Gândiți-vă că toate zidurile astea au apărat orașul care nu a fost niciodată cucerit și acum, grație artiștilor, grație Aleii Celebrităților, toate spațiile se deschid.

Toată lumea trebuie să înțeleagă specificitatea fiecărei comunități și să facă prin excelență, prin mare calitate, prin competiție, agendă culturală în fiecare comunitate. A fi lider înseamnă a fi cel mai bun dintre toți.”

 

Întrebare din public: Care este mesajul pentru public?

Constantin Chiriac: Nu am avut niciodată o deschidere atât de extraordinară ca anul acesta. Am avut, așa cum spuneam, într-o singură zi 127.000 de oameni într-un oraș care are 170.000 de locuitori. Au venit atât de mulți turiști de peste tot, toate hotelurile sunt pline. Fără pasiune, fără bucurie, fără calitate nu se poate face un astfel de lucru.

Răspund de ceea ce va însemna anul viitor partea culturală a Summmit-ului UE. Fiți convinși că dacă liderii europeni vor vedea o asemenea bucurie și o asemenea calitate, vor înțelege de ce neamul ăsta e special și că i se pot ierta uneori unele păcate, dar  și că trebuie stimulat în ceea ce înseamnă zona de creativitate.

Întrebare din public: Și în 2018 nu vom avea festival?

Constantin Chiriac: Nu, este un mare moment al Summit-ului. Festivalul va rămâne între 14 – 23 iunie anul viitor. Am datele festivalului până în 2026 pentru că până atunci am semnat contracte.

Întrebare din public: Pe perioada Summit-ului veți face un program special?

Constantin Chiriac: L-am propus deja, îl au Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Externe de ieri. Eu sunt un om serios.

Credit foto: Paul Băilă

Întrebare din public: Puteți să ne spuneți ce răspuns au dat?

Constantin Chiriac: Când vor aproba, vă voi spune. Eu am propus un lucru care să uimească Europa și lumea. Pregătim în toate spațiile de joc evenimente pentru că noi trebuie să arătăm că nu-i niciun oraș în lume capabil în clipa asta, chiar dacă nu are infrastructura pe care o are Edinburgh, Londra sau Paris sau alt oraș, că avem gândire, că avem viziune, că avem coerență. Și nu-i un lucru de laudă.

***

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu în coproducție cu TVR și SRR.

Biletele pentru FITS 2018 pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală (str. Nicolae Bălcescu nr. 17), de marți până sâmbătă, între 11:00 – 18:00, și duminică, în intervalul 10:00 – 14:00. Bilete online și mai multe informații despre spectacolele programate se găsesc pe www.sibfest.ro. Prețul biletelor achiziționate online, de pe site-ul festivalului, au același preț ca la Agenția Teatrală. Prețul biletelor achiziționate direct de pe platforma entertix.ro variază în funcție de opțiunile de tipărire și livrare alese de cumpărător.

Credit foto header: Sebastian Marcovici.

Leave a Reply

X