Loading

Cum a fost la Berlinale? Sfaturi dacă mergi la edițiile viitoare și un top! Episodul 4

Zilele trecute am fost la Berlinale – Berlin International Film Festival, cel mai mare festival de film din lume și în mod cert evenimentul momentului în materie de cinematografie. Festivalul se va încheia duminică, pe 17 februarie, iar sâmbătă, pe 16 februarie, va avea loc Gala de decernare a premiilor.

Cum a fost la festival? Ce sfaturi am avea pentru cei care vor să meargă la edițiile viitoare? Toate informațiile sunt mai jos și, în plus, am menționat și filmele care ne-au plăcut în mod deosebit. Poate le găsești pe la alte festivaluri sau chiar prin cinematografele noastre, cine știe.

Vrem să mai mergem și la edițiile viitoare? Da, da, da. Iubim tare mult festivalurile cât un oraș.

Prima impresie: în timpul Berlinale, Berlinul este un festival de film cu o atmosferă fantastică!

Primul lucru pe care l-am observat atunci când am ajuns în centrul Berlinului, a fost că festivalul era chiar peste tot:

 • pe stradă, prin afișele care promovau filmele selectate în Competiția Oficială,
 • prin numărul mare de turiști din toate colțurile lumii care alergau de la un cinematograf la altul,
 • prin felul în care era amplasat logo-ul Berlinale (da, ursul care este și emblema Berlinului),
 • prin covorul roșu instalat la Berlinale Palast pe toată durata festivalului,
 • prin cozile de la casele de bilete,
 • prin atmosfera care te făcea să înțelegi foarte repede unde ești și ce ai de făcut: să vezi cât mai multe filme poți. All day long.

Cum a fost cu biletele și cu intrarea la filme? 

Nu a fost deloc dificil să vedem filme la Berlinale, în ciuda temerilor pe care le-am avut inițial. Ne gândeam că vor fi prea mulți oameni și că vom sta cu orele la cozi, dar nu a fost deloc așa.

În primul rând, este bine de știut că programul este afișat pe site cu o săptămână înainte de începerea festivalului și primul sfat ar fi să-ți instalezi aplicația pe telefon (disponibilă pentru Apple și Google) și să-ți pregătești din timp lista cu filmele pe care vrei să le vezi.  

Apoi, în privința biletelor există mai multe opțiuni:

 • aplici din timp pentru acreditare de presă sau de festival și apoi mergi la biroul de presă, îți iei bilete pentru următoarele două zile, în limita locurilor disponibile (cu cât ajungi mai devreme, cu atât e mai bine),
 • urmărești site-ul și îți cumperi bilete pe măsură ce devin disponibile online,
 • stai cu ochii pe pagina specială cu biletele care mai rămân în online,
 • mergi la casele de bilete și cumperi direct de acolo. Din nou, cu cât ajungi mai din timp, cu atât e mai bine și ai șanse să mai găsești bilete la filmele care te interesează,
 • dacă te simți norocos, mergi cu 2-3 ore înainte de începerea proiecției la casa de bilete a cinematografului la care rulează filmul și cumperi direct de acolo. Noi am avut noroc și am găsi bilete chiar la o premieră mondială destul de așteptată, deci se poate.

Sfatul nostru în privința biletelor: chiar dacă nimerești la ore mai aglomerate și cozile par mai mari, să știi că lucrurile merg foarte rapid și nu ai cum să pierzi prea mult timp cu statul la coadă, așa că nu renunța.

Prețurile biletelor erau între 16 Euro (mai ales pentru filmele din Competiția Oficială) și 8 Euro.

Ce filme ne-au plăcut și ce alte sfaturi mai avem?

În privința selecției filmelor pe care să le vezi, sfatul nostru ar fi să încerci să vezi cât mai multe filme înscrise în Competiția Oficială, ca să înțelegi cât mai bine care este spiritul festivalului. Inițial au fost 17 filme selectate în Competiție, dar până la urmă au rămas doar 16, deci nu sunt atât de multe și ai avea timp suficient să le vizionezi pe toate.

Apoi, desigur, tot ca să întelegi bine spiritul festivalului, îți recomandăm să mergi măcar la o premieră mondială, să vezi actorii mergând pe covorul roșu, să rămâi la discursurile lor și ale regizorilor de după proiecție. Berlinale are un aer glam, dar unul foarte relaxat și prietenos.

Bun, să nu uităm de ce ne-am adunat: am văzut mai multe film, dar preferăm să vi le menționăm pe cele care ne-au plăcut cel mai mult, un fel de top trei al nostru, unul extrem de subiectiv.

1. Öndög, în regia lui Wang Quan’an

Este un film mongolez emoționant și înduioșător, cu un scenariu interesant și original (sau cel puțin așa ni s-a părut nouă), cu multe momente amuzante și neașteptate, cu o metaforă frumoasă în final (hint: ne referim la scena cu merele), cu o coloană sonoră care rămâne cu tine și după ce se termină filmul, cu cadre fixe care nu plictisesc. Detalii aici.

2. Grâce à Dieu, în regia lui François Ozon

Părea un subiect delicat, dar regizorul a reușit să-l transforme într-un film dinamic și echilibrat, cu mai multe personaje principale (tocmai ca să sublinieze drama fiecăruia și faptul că este, din păcate, o problemă reală, a mai multor oameni) și cu un rol negativ impresionant. Detalii aici.

3. Celle que vous croyez, în regia lui Safy Nebbou

Este cel mai recent film al actriței Juliette Binoche, Președintele Juriului Internațional Berlinale 2019, o ecranizare după cartea cu același titlu scrisă de Camille Laurens. Ne-a plăcut din mai multe motive: Juliette Binoche face un rol foarte bun, subiectul este unul de actualitate (felul în care ajungem să trăim real în lumea virtuală pe care ne-o construim singuri), coloana sonoră este semnată de Ibrahim Maalouf (da, da, chiar de el), cadrele de prin oraș te fac să-ți fie dor de Paris. Detalii aici.

Săli de cinema ca în filme și fotografii pe covorul roșu

În încheiere, vă lăsăm cu mai multe fotografii cu sălile în care se țin proiecțiile la Berlinale, dar și cu câteva fotografii pe care le-am făcut pe covorul roșu, la diferite premiere la care am ajuns.

Unele spații sunt săli de cinematograf tot anul, altele devin săli de cinema doar pe perioada Berlinale. Nu am mai văzut până acum atât de mulți oameni într-o sală de cinema. Ce ne-a plăcut tare mult: nu prea se stă pe telefon în timpul proiecției, oamenii rămân până la ultimul cadru al filmului, după ce sunt enumerați toți cei care au făcut parte din echipa de filmare, și nu se mai intră după ce începe proiecția.

Așadar și în concluzie, ne-au plăcut multe lucruri la Berlinale 2019. Intenționăm să mergem și în anii următori, mai ales că vom fi și mai bine pregătiți și vom avea mai mult timp la dispoziție. Dacă ai întrebări pentru noi despre festival, let us know și îți putem da mai multe detalii.

Un ultim sfat: încearcă să ajungi la Berlinale pentru că selecția filmelor merită, iar atmosfera este pe măsura așteptărilor.

Tocmai am aflat că ediția cu numărul 70, care va avea și doi noi directori, Mariette Rissenbeek & Carlo Chatrian, va fi în perioada 20 februarie – 1 martie 2020, deci ai tot timpul să te pregătești.

Și stai pe aproape, mâine îți spunem cine a câștigat anul acesta Ursul de Aur și Ursul de Argint.

Grâce à Dieu – premiera mondială
Dieter Kosslick – Directorul Berlinale
Juliette Binoche la premiera mondială a celui mai recent film în care joacă

Leave a Reply

X