Loading

Cum a fost la Jazz in the Park 2017?

Se spune că trebuie să treacă mai multe zile de la un eveniment ca să poți povesti cum a fost. Asta ca să depășești momentul de entuziasm și de bucurie care te-ar putea influența. Totuși, sunt și situații în care faptul că aștepți câteva zile nu-ți schimbă deloc impresia. Emoțiile și toate momentele alea faine despre care vei povesti prietenilor sunt tot acolo cu tine.

Prin martie ne-am decis să mergem pentru prima dată la Jazz in the Park, un festival despre care auzisem de bine de la diferiți cunoscuți. Ne așteptam să fie o treabă bună, așa cum, de altfel, obișnuiesc clujenii să facă. După TIFF și Electric Castle, e clar că acolo e un vibe bun pentru festivalieri. Sperăm să prindă curaj și alți oameni, să avem și mai multe festivaluri organizate bine, care modelează comunități în jurul lor.

Și aici voiam să ajungem. La cuvântul comunitate, poate nu cel mai cool cuvânt de pe tărâmul festivalurilor, dar, din punctul nostru de vedere, unul extrem de important. Am ajuns la Jazz in the Park și am realizat că suntem în mijlocul comunității, la o sărbătoare a Clujului. Fapt care ne-a făcut să ne amintim și că, până la urmă, festivalurile tocmai așa au apărut. Oamenii au simțit nevoia să stea împreună și să sărbătorească anumite momente importante pentru ei.

În continuare avem câteva dintre impresiile noastre după 3 zile de Jazz in the Park. 

Spiritul festivalului

festivalier

festivalier

festivalier

festivalier

festivalier

Primele lucruri pe care le-am observat când am intrat în Parcul Central din Cluj au fost hamacele, devenite un fel de lait motiv al festivalului. Ne indicau din prima clipă că trebuie să ne relaxăm. Apoi am văzut șezlongurile, păturile pe iarbă și picnicurile ad-hoc în parc. Am înțeles imediat că am nimerit în locul potrivit pentru jazz & chill.

Oameni de toate vârstele, de la seniori la copii de câteva luni, stăteau împreună în aer liber, fiecare bucurându-se de festival în felul său, dar fără a-i deranja pe ceilalți. 

Ce concerte ne-au plăcut cel mai mult? 

festivalier
Jojo Mayer & Nerve
festivalier
Mammal Hands
festivalier
Alex Calancea Band
festivalier
JazzyBIT

Programul pentru ediția de anul acesta a fost unul foarte complex. La începutul săptămânii, de luni până miercuri, au fost trei concerte cu bilete la Opera Maghiară. Dhafer Youssef, Susana Baca (despre care am scris și noi aici) și Barcelona Gipsy Balkan Orchestra au urcat pe scenă și au oferit fiecare un spectacol pe trei tematici diferite de jazz (fusion, peruan și balcanic).

Din păcate, noi nu am ajuns la aceste concerte, dar vă putem povesti ce ne-a plăcut cel mai mult din line-up-ul de week-end. Au fost două scene cu următorii artiști:

  • Main Stage: Koszika & the HotShots, Sebastian Spanache Trio, Coma Acoustic, Tatran, Alex Calancea Band, Jazzybit, Big Band Gaio, Viva Vox Choir, Gauthier Toux Trio, Butterflies in my Stomach, Mammal Hands, Vintage Trouble.
  • Electro Jazz Stage: Disco Sigaretta, Skalpel, Hidden Orchestra, sZempöl Offchestra, Brum, Niogi and Pete Lockett, Jojo Mayer & Nerve.

Dintre toate concertele, ne-au plăcut cel mai mult momentele oferite de Jojo Mayer & Nerve (pe care l-am și ascultat povestind înainte de concert despre industria muzicală și parcursul său), Mammal Hands (un trio britanic care amestecă trei stiluri diferite de muzică – dance, electronică și jazz), Alex Calancea Band (o trupă de peste Prut care are un sound mai rock, dar destul de…jazz) și JazzyBIT (un trio tânăr și foarte energic).

Ce activări faine au avut companiile?

Așa cum v-am obișnuit și la alte festivaluri, am urmărit și la Jazz in the Park cum s-au prezentat companiile partenere. Dintre toate activările, ne-au atras atenția următoarele.

festivalier

După sceneta de la FITS despre care am menționat aici, ne-am bucurat să vedem și la Jazz in the Park o activare Staropramen în ton cu festivalul. Pe scurt: cântai la pian și paharul se umplea cu bere, iar apoi îl primeai cadou. Vă dați seama câți oameni au cântat la pian fie pentru că le plăcea muzica, fie pentru că le plăcea berea? Cu toții erau foarte fericiți.

festivalier

O surpriză faină pentru noi au fost fost cei de la Bosch – au venit în parc cu biciclete electrice pe care le puteai testa. Nu știam exact cum e să mergi cu o astfel de bicicletă și am avut senzația că suntem pe o motocicletă de curse. Ne-a plăcut că activarea era adaptată la ideea de festival în parc, și se pare că mulți dintre cei care veniseră în parc erau interesați de subiect. La standul Bosch am aflat că unele componente ale acestor biciclete sunt produse în Comuna Jucu, în apropiere de Cluj.

După atâta distracție cu pianul și cu bicicleta electrică, ne-am instalat în zona Mega Image. Pături, coșuri cu banane, bean bags, Electro Jazz Stage sponsorizată de Mega Image – un spatiu în care să te relaxezi și să te bucuri de muzică și natură. S-a potrivit la fix.

Biletele neobligatorii

festivalier

În încheiere, deși ar mai fi multe de spus, ținem să vă reamintim de biletele obligatorii și despre Fondul Jazz in the Park despre care am scris și noi aici. Organizatorii au creat acest fond, se strâng bani din vânzarea biletelor neobligatorii și mai apoi sunt susținute diferite proiecte. Ne place ideea, am cumpărat și noi bilete neobligatorii și vă recomandăm să susțineți și voi echipa Jazz in the Park la edițiile viitoare ale festivalului.  

Leave a Reply

X