Loading

Cum a fost la Snow Fest 2017 sau cum înveți să schiezi și la 50+?

Săptămâna trecută am fost pentru a doua oară la Snow Fest. Prima dată fusesem în 2015, așa că, inevitabil, vom face comparații cu ediția anterioară.

În primul rând, ca un fel de disclaimer, ținem să precizăm că ne dăm seama cât de complicat este să organizezi un astfel de festival. Este o mare aventură logistică să transporți schiurile și plăcile din București, Cluj și Timișoara în stațiunea Les Deux Alpes din Franța, să duci oamenii cu autocarul pe același traseu, să-i cazezi și să-i aduci înapoi în țară. Iar acolo, în stațiune, să le oferi concerte și petreceri în fiecare zi. Știm că nu este ușor și îi felicităm pe organizatori că au parcurs încă o ediție.

În continuare, pe ici, pe colo avem și câteva recomandări / observații pentru ca lucrurile să meargă și mai bine pe viitor.

festivalier

Cum au fost organizarea și atmosfera festivalului? 

  • cursurile de schi: aici lucrurile au fost un pic mai haotice la început, adică ne-a fost mai greu să ne reperăm pe pârtie unii cu alții (elevii cu profesorii și organizatorii), dar ne-am redresat pe parcurs. Mulțumirile noastre merg către Sonja Drăgan, cel mai simpatic instructor de schi pe care l-am întâlnit până acum. Cu ocazia asta și datorită Sonjiei (care a știut cum să ne așeze pe schiuri chiar și atunci când nu mai voiam deloc), cu multă perseverență, cu câteva căzături, după un impact nedorit cu un frate de pârtie mult mai avansat și mai vânjos, am învățat să schiem. Deci se poate și la 30 de ani (cât au unii dintre noi), dar și la 50+, cât avea un coleg de curs, primul pe pârtie în fiecare zi și cel mai silitor dintre schiori. De acum urmează mult antrenament și ceva viteză, cum spunea Elena, o colegă: Eu nu prind viteză pentru că vreau. Prind viteză pentru că nu vreau.

WhatsApp Image 2017-03-26 at 20.34.12

WhatsApp Image 2017-03-26 at 20.34.26

festivalier

festivalier

festivalier

festivalier

  • logistica a fost ok pentru prietenii noștri care și-au transportat schiurile cu ajutorul Snow Fest. Totul a decurs bine, schiurile au fost ridicate din sala de sport de la Les Deux Alpes, amplasată central. Aici trebuie să remarcăm o îmbunătățire față de 2015, când echipamentele au fost preluate direct din tir și nu a fost neapărat foarte comod. La predare totul a fost în regulă, nimic de completat aici. Doar o recomandare pe viitor pentru cei care își închiriază schiurile din stațiune: să nu faceți ca noi, adică să nu vi le închiriați cu toții fix de la shop-ul de lângă gondola principală, din punctul B, pentru că am pierdut mult timp în prima zi. A fost bine mai apoi să ne tot luăm schiurile în fiecare zi din apropierea gondolei, însă e bine de știut că veți sacrifica o mare parte din prima zi de schi.
  • trupele și muzica alese ni s-au părut bine adaptate la publicul festivalului: Alternosfera, Brum, Byron, Golan, Moonlight Breakfast, ROA, Subcarpați, Șuie Paparude, Straight From The Bottle, The Kryptonite Sparks, Vița de Vie etc. Am observat un mare antren mai ales la Vița de Vie, la Byron (care a fost o supriză foarte plăcută pentru noi) și la Golan pe care vrem să îi tot urmărim de acum înainte. Artiștii au știut să fie în ton cu evenimentul și cu spațiul, unii chiar au făcut și mini show de stand-up comedy. Aici singura mică obiecție ar fi legată de sonorizare. Din motive pe care nu le știm în totalitate (posibil să aibă legătură cu amplasarea scenei), la concertul Subcarpați sonorizarea a fost mult mai joasă față de cât ar fi trebuit, iar la un moment dat mai mult intuiam ce se cântă pe scenă. Din fericire, la următorul concert lucrurile au revenit la normal și ne-am putut bucura de muzică în aer liber.
festivalier
ROA
festivalier
Subcarpați
festivalier
Byron
festivalier
Vița de vie
Festivalier
Golan
  • domeniul schiabil de la Les Deux Alpes ni s-a părut ofertant, iar peisajul este superb. De fapt, fie vorba între noi, ăsta este unul dintre motivele principale pentru care am revenit la Snow Fest: ai multe pârtii, pentru toate tipurile de schiori, iar între timp te și poți bucura de priveliște.
  • detalii tehnice: 1300 – 3600 m altitudine | 225 km de pârtii | 53 instalații de cablu | 17 pârtii verzi | 39 pârtii albastre | 19 pârtii roșii | 11 pârtii negre | + unul dintre cele mai complexe și apreciate snowpark-uri din Europa.

festivalier

festivalier

festivalier

festivalier

festivalier

Cât a costat toată bucuria?

  • depinde de perioadă: cei care au prins early bird-ul până pe 18 februarie au plătit 385 de Euro pentru cazare 7 nopți, skipass 6 zile, taxă de stațiune, acces la toate activitățile din cadrul festivalului. După 19 februarie, prețul a fost de 425 de Euro.
  • legat de cazarea prin Snow Fest, am înțeles că au fost câteva îmbunătățiri în comparație cu anii anteriori. Noi am ales să ne cazăm de data asta prin Airbnb și a fost foarte ok. În cazul în care nu mai prindeți locuri, e bine de știut că există și opțiunea asta. Ca preț, ne-am încadrat în 170 de Euro de persoană pentru 8 nopți de cazare, în centrul stațiunii.
  • transport: am luat avionul dus – întors din București până la Milano Malpensa (100 de Euro), de acolo am închiriat o mașină care ne-a lăsat direct în stațiune (cc. 4 ore de mers, peisaj foarte frumos), apoi la întoarcere ne-a dus la aeroport și am plătit 130 de Euro fiecare (am fost un grup de șase schiori). Cei care au ales să meargă cu autocarul Snow Fest au plătit 145 de Euro pentru tur – retur dacă plecau din București, 120 de Euro din Cluj și 110 Euro din Timișoara.
  • mâncare: prețurile în stațiune sunt mai mari. Spre exemplu, pentru o cină în doi la restaurant am dat în medie 40-50 de Euro. Există, desigur, și câteva supermarket-uri pentru un buget mai redus.

festivalier

festivalier

Cam asta a fost în linii mari. Ne-a plăcut și ne-am simțit bine. Deocamdată lăsăm bețele-n cui până în sezonul următor, când revenim pe pârtie mai vânjoși.

festivalier

Credit foto: Festivalier și Snow Fest (penultima imagine). 

Leave a Reply

X