Loading

Dacă nu e festival, să fie carnaval! 10 recomandări de carnavaluri

După o vacanță de două luni, timp în care am fost plecați două săptămâni prin Japonia, am revenit pe metereze cu mult chef să povestim despre festivalurile de anul acesta.

Sperăm ca 2019 să fie bun cu noi toți, să avem multe ediții reușite, să tot povestim despre cât de mult ne-au surprins organizatorii diferitelor festivaluri mari, medii sau mici. Așadar, la mulți ani, festivalieri, și să ne revedem cu bine pe terenurile de joacă!

Până atunci, vrem să vă povestim despre un tip de eveniment care va lua cu asalt multe țări în perioada următoare: CARNAVALUL.

Ce este un carnaval, de ce are loc, de obicei, în perioada februarie – martie și ce reprezintă pentru culturile din care face parte? La toate aceste întrebări răspundem rând pe rând, în cele ce urmează. Nu de alta, dar să fim pregătiți pentru carnaval, să nu ne ia prin surprindere! Haha.

Credit foto: Llanydd Lloyd

CE ESTE UN CARNAVAL ȘI DE CE ARE LOC ÎN PRIMELE LUNI ALE ANULUI?

Știți că în culturile creștine există obiceiul ca înintea unei perioade de post să se organizeze o petrecere în care se mănâncă multă carne? Ei bine, imaginați-vă că un carnaval este o întreagă perioadă care fix asta face: marchează trecerea spre Postul Mare, pregătirea pentru Paște.

Acesta este motivul pentru care veți vedea că mai peste tot carnavalurile sunt organizate în lunile februarie și martie, iar ca atmosferă ai impresia că nu te vei mai distra niciodată în asemenea fel, se trăiește momentul la intensitate maximă. Focuri de artificii, parade de toate tipurile, dansuri pe stradă, care alegorice, deghizări, costume și machiaje de spectacol, concerte, petreceri în plină stradă, ce să mai. Orașele în care are loc un carnaval arată de ca și cum peste noapte s-au transformat într-un mare parc de distracții, iar toată lumea celebrează în fel și chip.

Credit foto: Paolo Nicolello

În unele țări sezonul carnavalelor începe chiar de pe 11 noiembrie, la ora 11:11 și include și perioada Crăciunului, însă cele mai multe au loc în lunile februarie și martie pentru că mai există și tendința de a sărbători venirea primăverii, trecerea de la întunericul anotimpului rece la lumina celui cald. 

Dacă ar fi să mergem și mai în profunzimea subiectului, atunci ar mai fi interesant de știut care este etimologia cuvântului CARNAVAL. Se pare că la baza acestuia ar sta expresia latină “carne levare care s-ar traduce prin “remove meat” sau “farewell to meat”. 

Dintr-o perspectivă antropologică, carnavalul este o ocazie bună ca oamenii să celebreze împreună un ritual de trecere, dar și să consume tot ceea ce le-a rămas de peste iarnă și să se pregătească pentru perioada de abstinență din timpul Postului.

Pentru că vom tot vedea în perioada următoare imagini de la diferite carnavaluri, v-am pregătit o listă cu cele care ni s-au părut cele mai faine și vă oferim și câteva coordonate dacă sunteți interesați de subiect. Iar dacă ajungeți la un carnaval, ne bucurăm mult dacă ne trimiteți și nouă niște imagini de pe străzi.

1. Samba de Janeiro! Carnavalul de la Rio de Janeiro!

 • Când are loc: 1 – 9 martie 2019
 • Ce este inedit: Probabil că este cel mai popular carnaval din lume. În fiecare an atrage în jur de 2 milioane de turiști care vin la Rio, se costumează și dansează samba pe străzile orașului. Carnavalul de la Rio are un stil unic, se simt influențele culturii africane în muzica și dansul brazilian și este poate cea mai bună alegere dacă vrei să vezi cum arată un astfel de eveniment.
 • Cum se ajunge? Din păcate, nu există zbor direct din România, dar se pot găsi soluții la numai o escală distanță.
 • Mai multe detalii pe pagina  aceasta.

2. Carnavalul de la Veneția – cel mai elegant din Europa

 • Când are loc: 16 februarie – 5 martie 2019
 • Ce este inedit: În Europa, când zici “carnaval”, sigur toată lumea se gândește la Carnavalul de la Veneția și la măștile elaborate specifice. Sigur le știți, sigur le-ați văzut de multe ori dacă ați fost prin Veneția ca turiști. În acest caz, vorbim despre un carnaval mai elegant și ceva mai cuminte, destul de ok și pentru familiile cu copii. Se spune că pentru prima dată carnavalul a avut loc în anul 1162, dar în perioada Renașterii a devenit oficial. 
 • Cum se ajunge? Se zboară la Treviso, există curse directe de la București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași. 
 • Mai multe detalii pe pagina de Facebook și pe site. 

3. Carnavalul de la Koln sau al cincilea anotimp 

 • Când are loc: 28 februarie – 5 martie 2019
 • Ce este inedit: Carnavalul de la Koln mai este numit și al cincilea anotimp sau crazy days pentru că este o perioadă nebună cu totul, cu petreceri zgomotoase pe străzi, în piețele publice, dar și în baruri. În perioada carnavalului, barurile și pub-urile nu se închid deloc, deci nu este niciun obstacol în calea petrecerii. 
 • Cum se ajunge? Sunt zboruri directe de la București, Cluj-Napoca, Craiova sau Iași.
 • Mai multe detalii: pe site.

Credit foto: REUTERS/Wolfgang Rattay

4. Carnavalul de la Nisa

 • Când are loc: 16 februarie – 2 martie 2019
 • Ce este inedit: Carnavalul de la Nisa este unul dintre cele mai mari evenimente de acest tip din Europa. Se pare că prima ediție ar fi avut loc în anul 1294, atunci când Charles de Anjou ar fi scris că a participat la “zilele vesele ale carnavalului”. Mai apoi, prin 1873, carnavalul a fost reinventat și transformat într-o paradă, iar și mai recent fiecare ediție are câte o tematică. Tema de anul acesta este “Roi du cinema”. 
 • Cum se ajunge? Cu zbor direct de la București.
 • Mai multe detalii: pe site și pe Facebook. 

5. Mardi Gras – Carnavalul de la New Orleans

 • Când are loc: 5 martie 2019
 • Ce este inedit: “Mardi Gras” sau “Fat Tuesday” sunt cele două nume ale carnavalului din New Orleans. Acesta îți are originile în tradițiile europene din secolele 17 și 18, din timpul Casei de Bourbon. Dacă inițial era o sărbătoare destinată celor bogați, în zilele noastre nu mai există niciun fel de condiționare. Tot ce trebuie să faci este să fii acolo și să te distrezi.
 • Cum se ajunge? Din păcate, nu avem zbor direct din România, dar cu 2 escale se rezolvă. 
 • Mai multe detalii pe site și pe Facebook.

6. Viareggio – al doilea carnaval important al Italiei

 • Când are loc: 9 februarie – 5 martie 2019
 • Ce este inedit: Dacă pentru Carnavalul de la Veneția măștile de porțelan sunt embelmatice, pentru cel din Viareggio ar fi păpușile gigantice care satirizează diferiți politicieni sau vedete internaționale. Primul carnaval a fost organizat în 1873, atunci când o parte dintre oamenii înstăriți ai orașului au organizat o paradă cu flori, iar ceilalți locuitori au boicotat evenimentul adăugând măștile gigantice pentru a sublinia că nu sunt de acord cu felul în care sunt cheltuiți banii publici. În timp, a devenit tradiție ca locuitorii orașului să pregătească acește măști gigantice pe care să le plimbe prin oraș în perioada carnavalului.
 • Cum se ajunge? Există zbor direct din București spre Pisa, iar de acolo se ajunge la Viareggio cu trenul în numai 15 minute. 
 • Mai multe detalii aici și pe Facebook.

7. Carnavalul din Binche – inclus în patrimoniul UNESCO 

 • Când are loc: 3 – 5 martie 2019
 • Ce este inedit: În 2003, cei de la UNESCO au descris acest carnaval ca fiind “A masterpiece of the Oral and Intangible Heritage of Humanity”. Evenimentul s-a transmis de-a lungul secolelor, unii susțin că începând din secolul al XIV-lea, de la o generație la alta, ca într-un ritual unic, ceea ce îl face cu atât mai special în zilele noastre. Personajele principale ale acestui carnaval sunt numite GILLES, niște persoane deghizate așa cum se poate vedea în imaginile de mai jos. Pe parcursul carnavalului au loc mai multe practici originale, printre care și aruncarea cu portocale (se consideră că poartă nororc).
 • Cum se ajunge? Cu avionul spre Bruxelles de la București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Craiova, Sibiu, Bacău. Apoi se ia trenul până la Binche. 
 • Mai multe detalii aici și aici.

8. Carnavalul Santa Cruz de Tenerife – fiesta all night long

 • Când are loc: 27 februarie – 10 martie 2019
 • Ce este inedit: Cuvântul cheie pentru acest carnaval din Insulele Canare este FIESTA. Mulți oameni îl menționează imediat după cel din Rio ca popularitate internațională, mai ales dacă vorbim despre spiritul pe care îl găsim pe stăzile din Santa Cruz. Acesta este și unul dintre motivele pentru care orașele Santa Cruz și Rio de Janeiro sunt înfrățite. Pentru 15 zile, orașul este transformat de culorile și extravaganța costumelor pe care le etalează participanții.
 • Cum se ajunge? Cu zbor direct de la București.
 • Mai multe detalii: aici și aici.

9. Carnavalul de la Ivrea – Bătălia portocalelor

 • Când are loc: 2 – 5 martie 2019
 • Ce este inedit: În acest caz, tot carnavalul este diferit pentru că implică o adevărată bătălie cu portocale. Battle of the Oranges este celălalt nume sub care este recunoscut acest carnaval din Italia. Nu se cunoaște cu exactitate când a avut loc prima ediție a evenimentului, dar se știe sigur că a existat la un moment dat, în istoria orașului, un război civil în cadrul căruia oamenii s-au luptat cu trupele regale și au aruncat cu portocale. Dacă vă hotărâți să mergeți, recomandarea noastre este să aveți grijă unde stați și cum vă echipați: se pare că bătălia nu e chiar în joacă și  vă puteți accidenta. 
 • Cum se ajunge? Cu zbor până la Torino de la București, Bacău sau Cluj. Mai apoi se poate lua un tren până la Ivrea.
 • Mai multe detalii: aici și aici.

10. Carnavalul de la Oruro – Bolivia

 • Când are loc: 23 februarie – 4 martie
 • Ce este inedit: Carnavalul de la Oruro este unul dintre cele mai așteptate evenimente din America de Sud și o atracție turistică importantă pentru Bolivia. La fel ca și cel din Binche, și acest carnaval a fost considerat de UNESCO ca fiind “A masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity”.  Un lucru inedit de ținut minte: dansul Llama llama sau Diablada este considerat dansul tradițional al carnavalului.
 • Cum se ajunge? Nu există zbor direct până la La Paz, dar cu două escale se poate ajunge acolo, iar apoi mai sunt 230 de km de parcurs până la Oruro.
 • Mai multe detalii: aici.
Credit foto: Agota Kadar
Credit foto: Agota Kadar
Credit foto: Agota Kadar

 

Credit foto pentru prima imagine: Ryan Wallace.

Leave a Reply

X