Loading

Documentarul „Distanța dintre mine și mine”, despre poeta Nina Cassian, are premiera astăzi, la Trieste Film Festival

În 2019 ne-am propus să avem mai multe recomandări de filme pe care să le urmăriți neapărat la festivaluri. Așa că începem acest nou antren cinematografic cu unul dintre cele mai așteptate filme ale anului.

Documentarul „Distanța dintre mine și mine”, despre poeta Nina Cassian, realizat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, după o idee a Adei Solomon, are premiera internațională astăzi, la Trieste Film Festival. Filmul va fi proiectat în competiția internațională de documentare, alături de zece producții din Germania, Croația și Ungaria.

Festivalul de la Trieste se va încheia vineri, pe 25 ianuarie, atunci când vom afla și care sunt câștigătorii. Sperăm să auzim vești bune, ținem pumnii să fie așa!

Despre „Distanța dintre mine și mine”

Este bine să știți că documentarul va intra în cinematografele româneşti în data de 8 martie 2019 și va fi distribuit de Rollercoaster PR.

Poetă avangardistă, compozitoare și graficiană, Nina Cassian (1924 – 2014) a avut o viață tumultoasă, aproape că am crede că este un scenariu de film cu James Bond. A fost în paralel complice și problematică pentru regimul stalinist, iar apoi a intrat în conflict direct cu regimul Ceaușescu. În ultimii 30 de ani din viață a locuit la New York și a lucrat la “proiectul major al vârstei și vieții”: redactarea memoriilor.

Poemele Ninei Cassian au apărut în revistele americane The New Yorker, Atlantic Monthly, New England Review și American Poetry Review.

„Distanța dintre mine și mine” este un film despre credințe, artă și putere, care explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală și narațiunile pe care le construim despre trecut. Amintirile Ninei Cassian din ultimul ei an de viață sunt confruntate cu o arhivă de filme, muzică, poezie, apariții de televiziune, întregistrări private inedite și documente de urmărire de la Securitate.

INFO

Producătorii documentarului sunt Ada Solomon, Mona Nicoară, Diana Păroiu și Alexandru Solomon. Dana Bunescu s-a ocupat de montaj imagine, sunet și sound design. Imaginea este semnată de Ovidiu Mărginean și Rudolf Costin, muzica – de Nina Cassian, concepția grafică, efecte vizuale și generice – Șerban Jipa.

„Distanța dintre mine și mine” este o producţie Hi Film Productions (România) și Sat Mic Film (Statele Unite ale Americii) în coproducţie cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrulului Naţional al Cinematografiei și al Programului Europa Creativă al Uniunii Europene.

Susținut de: Orange România, Altex România, Cine Globe, Avon Cosmetics Romania, Renault Commercial Roumanie.

Pentru mai multe detalii, urmăriți pagina de Facebook: facebook.com/distantafilm.

 

Leave a Reply

X