Loading

Echipa Balkanik Festival îți recomandă!

Well, well. Credeai că dacă vine toamna nu vei mai avea ce să faci prin oraș? Greșit!

Dacă nu era evident, acum avem confirmarea: urmează o perioadă plină cu festivaluri faine.

Așa cum îți povesteam recent, ediția 2018 a Balkanik Festival bate la ușă. Am scris deja despre noutățile de anul acesta, dar ne-am gândit că ar fi și mai bine să aflăm direct de la echipa organizatoare care ar fi recomandările pentru 2018.

Daniel Mitulescu, Director Balkanik Festival, Paul Grec, Coordonator invitați și evenimente conexe, Ligia Keșișian, Director artistic, Roxana Dănăilă, PR & Social Media și Orlando Neagoe, Coordonator târg, ne-au povestit rând pe rând ce trebuie să vedem sau să ascultăm anul acesta la Balkanik Festival.

Le mulțumim mult pentru recomandări, mai ales că organizarea este acum la turație maximă și timpul este foarte prețios, și le dorim să aibă o ediție peste așteptări!

Cât despre noi, ne vedem la festival, da?

***

Daniel Mitulescu

Daniel Mitulescu, Director Balkanik Festival

Ziua de vineri nu va fi una de încălzire, ci cea mai energică zi de festival și poate cea mai reprezentativă pentru conceptul balcanic al festivalului de la care a pornit totul. Primii artiști care urcă pe scenă sunt Fanfara de la Valea Mare, instrumentiști pe care i-am descoperit în cercetarea noastră prin țară, în urma căreia am înregistrat melodii descoperite la artiști acasă, cântate în curțile lor. Ei urcă pentru prima dată pe main stage și sperăm că publicul îi va primi cu căldură.

Paul Grec

Paul Grec, Coordonator invitați și evenimente conexe

Până anul acesta, after-ul Balkanik nu a mai fost organizat oficial. Se organiza ad-hoc și de obicei se forma organic un jam session cu membrii trupelor până spre dimineață. Anul ăsta vrem să-i dăm o nouă dimensiune festivalului. Și era nevoie de un loc inedit, dar și ușor de accesat. Așa am găsit Younivers Summer Club, la doar 250 m de Gara Băneasa.

Am observat încă de la edițiile anterioare că publicul nu era pregătit să plece acasă la finalul concertelor și cumva pe la 23.30 se pierdea vibe-ul câștigat. Ce vrem să facem prin acest after e să cotinuăm vibe-ul și să creăm un alt mini-festival la piscină. Pe lângă formațiile anunțate, vor fi și DJ set-uri și jonglerii cu lumini. Abia așteptăm să vedem reacțiile oamenilor.

Ligia Keșișian

Ligia Keșișian, Director artistic

Ce e minunat la Balkanik e că intri într-o lume de sunete noi care te invadează, de miresme, oameni care îți devin prieteni după un dans, există o complicitate de parcă cei de acolo știu ceva ce alții nu au descoperit încă.

Mi-e greu să recomand un singur lucru, dar, dacă trebuie să o fac, atunci m-aș bucura să veniți să descoperiți Manonera, sâmbătă, de la 19:30, un colectiv multicultural de artiști tineri din România, cu diferite origini și back-ground-uri, care explorează împreună, în premieră la Balkanik Festival, o fuziune de muzici din Balcani, Orientul apropiat, America Latină și Spania. Manonera e un proiect absolut nou, de revitalizare a unor muzici marginale, de dans și de bucurie.

Roxana Dănăilă

Roxana Dănăilă, PR (2014 – 2016) / social media

Vă recomand să ajungeți vineri la Transglobal Underground meets Fanfara Tirana. Primul contact cu o subcultură britanică de care îmi aduc aminte a fost videoclipul Familiar Feeling de la Moloko de pe MTV, în care se dansa Northern Soul într-un dancehall. Apoi am descoperit ska-ul din Marea Britanie și influențele reggae jamaicane din punk și ska, sau colaborările unora ca Massive Attack sau Bjork cu artiști din India sau Arabia.

Așadar, tot ce ține de subculturile muzicale și vestimentare, născute în UK din influențele aduse de coloniile britanice, mă fascinează. Transglobal Underground a însemnat la început 3 producători din Londra care au crescut cu influențe muzicale din toată lumea la ei în cartier și au continuat să cânte și să revoluționeze timp de 28 de ani. Sunt curioasă cum se vor combina mix-ul lor de culturi indiene, arabe și africane cu muzica de fanfară a albanezilor de la Fanfara Tirana. Cred că se va clasa printre concertele mele preferate de la Balkanik, alături de Barcelona Gipsy Balkan Orchestra și Antwerp Gispy Ska.

Orlando Neagoe

Orlando Neagoe, Coordonator târg

Balkanik este cunoscut pentru atmosfera aparte pe care reușește să o creeze, iar elementele importante sunt târgul pentru designeri de obiect, artizani și artiști și demonstrațiile făcute de meșteșugari argintari, rudari și olari. Anul acesta puteți să vă dedicați special o oră numai pentru scotocit pe la cele peste 30 de standuri cu expozanți care vând obiecte în mini-serie, creații vestimentare, obiecte de uz casnic sau decorative, sau să învățați de la meșteri cum e să lucrezi cu mâinile.

***

INFO

Informații complete găsești pe www.balkanikfestival.ro, abonamente și bilete pe www.eventbook.ro.

Balkanik Festival este un eveniment organizat de Asociația Culturală Metropolis, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, prin Centrul Cultural ARCUB, Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Sponsori: Gambrinus, Apanova
Parteneri instituționali: Institutul Polonez, Ambasada Spaniei.

 

Leave a Reply

X