Loading

Festival de Film și Istorii la Cetatea Râșnov

A IX-a ediție a Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov începe vineri, pe 28 iulie.

Vor fi 10 zile cu 44 de filme (documentare și de ficțiune), peste 70 de invitați speciali, 15 concerte, 22 de prelegeri, dezbateri și ateliere, expoziții și prima ediție a Salonului de Istorii Scrise – târg de carte în cadrul căruia vor fi prezente 14 edituri. 

Așa că, dacă nu aveți planuri în perioada următoare, la Râșnov veți avea de văzut, ascultat și discutat foarte multe lucruri. Vă ajutăm cu mai multe detalii.

Unde și când va avea loc festivalul?

Festivalul se va desfășura în perioada 28 iulie – 6 august 2017, în Grădina Cetăţii Râșnov, la cinematograful Amza Pellea, în Biserica Evanghelică și în Centrul de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă Schubz.

Tema principală a ediției de anul acesta este Globalizarea Populismului, care va fi dezbătută de peste 70 de invitați speciali, în cadrul Școlii de Vară Astra. 

festivalier
Credit foto: Festivalul de Film și Istorii Râșnov

Ce va fi în programul acestei ediții?

Seara de deschidere

În seara care va deschide oficial festivalul, vineri, pe 28 iulie, în Grădina Cetăţii Râșnov, vom avea:

  • de la ora 20:00 – Dar despre ce e vorba? – tipare şi forme libere – un performance-improvizaţie de muzică şi coregrafie
  • de la ora 21:00 – proiecția filmului 6.9 pe scara Richter, în prezența regizorului Nae Caranfil. Important de știut: regizorul va fi alături de publicul festivalului și sâmbătă, 29 iulie, de la ora 15:30, la dezbaterea București 1977. Postfața dramei unui oraș găzduită de cinematograful Amza Pellea, precum și duminică, 30 iulie, când, de la ora 13:30, va prezenta proiecția filmului Restul e tăcere.

Salonul de Istorii Scrise

În primul week-end de festival, între 28 și 30 iulie, de la 11.00 la 21.00, în Grădina Cetății Râșnov, poate fi vizitat zilnic Salonul de Istorii Scrise, aflat la prima ediție.

Cele 14 edituri invitate sunt: Curtea Veche Publishing, Humanitas, Editura ALL, Editura Niculescu, Editura Integral, Editura Diana, Univers Enciclopedic, Redacția Tribuna, Educational Centre, Editura Hasefer, Didactica Publishing House, Editura Mega, Editura Argonaut și Cărțile Copiilor Isteți.

O zi sud-americană și proiecția filmului Neruda

Sâmbătă, 29 iulie, va avea loc inaugurarea expoziției de fotografie Doi prieteni. Trei săptămâni în Anzi a scriitorului Marius Chivu și filologului Marius Rădoi.

O parte dintre fotografiile care ilustrează volumul Trei săptămâni în Anzi, publicat de Marius Chivu la editura Humanitas, vor putea fi admirate în Grădina Cetăţii Râşnov. Să mergeți să le vedeți, vă veți simți chiar ca în Peru.

festivalier
Foto credit: Marius Chivu și Marius Rădoi

Vă recomandăm să nu ratați sâmbătă, de la ora 21:20, proiecția specială a filmului Neruda în regia lui Pablo Larraín (care a mai regizat și peliculele No și Jackie).

Filmul îl are în rolul principal pe actorul Gael Garcia Bernal (cunoscut și datorită serialului Mozart in the Jungle) care îl interpretează pe inspectorul pornit pe urmele poetului chilian Pablo Neruda. 

festivalier


Și pentru că programul acestei ediții este foarte vast, vă încurajăm să-l urmăriți cu atenție pe tot aici. Caietul program cu mai multe informații despre toate activitățile din cadrul festivalului este disponibil aici.

De asemenea, ca să fiți la curent cu toate veștile acestei ediții, urmăriți pagina de Facebook și site-ul festivalului.

 festivalier

 

Leave a Reply

X