Loading

Festivalul SoNoRo este în toi. Aici sunt recomandările noastre

După cum vă spuneam recent, Festivalul SoNoRo a început, așa că zilele acestea avem multe concerte faine la care să mergem. Ne-am gândit să vă povestim pe scurt cum a fost până acum la festival și ce ar fi de văzut de acum înainte.

Bine, fie vorba între noi, toate concertele sunt de ascultat și de văzut, dar ca să facem totuși o serie de recomandări la care încă mai găsiți bilete, am ales pentru voi crème de la crème. 

Ce este nou și inedit la SoNoRo în 2017?

Concertul de deschidere – muzica de cameră ascultată altfel

Ne-am obișnuit deja ca în fiecare an SoNoRo să vină cu ceva nou. Ăsta este și unul dintre motivele pentru care îl așteptăm cu așa mare nerăbdare. Iar atunci când este publicat programul ediției, ne și fixăm datele în calendar ca să fim siguri că serile SoNoRo sunt asigurate. 

Chiar dacă a devenit o tradiție ca deschiderea oficială a Festivalului să aibă loc la Palatul Cotroceni, pentru noi a fost ceva inedit pentru că am ajuns pentru prima dată la acest concert, în sala care arată cam așa:

Și nu am fost impresionați numai de felul în care arăta sala, ci și de concertul în sine, mai ales de cele Cinci piese pentru două viori și pian compuse de Dmitri Șostakovici (1906-1975) și interpretate de Răzvan Popovici, Diana Ketler, Alina Pogostkina, Alexander Buzlov, Gilles Apap și de Bursierii SoNoRo Interferențe.  

Apoi, alte două momente ne-au plăcut teribil de tare pe parcursul serii și vi le povestim pentru că ambele marchează o abordare diferită, actuală și relaxată, a muzicii de cameră.

Răzvan Popovici, Directorul Festivalului, a recitat “Ferdinand the Bull / Tăurașul Ferdinand”, o povestioară despre un tăuraș căruia îi plăcea cel mai mult să stea sub un copac și să miroase florile. Nu tu coridă, nu tu agresivitate, tăurașul Ferdinand era sensibil. Momentul a căpătat și mai mult antren pentru că s-a desfășurat pe muzica lui Alan Ridout, interpretată la vioară solo. A fost foarte distractiv și total inedit pentru spațiul în care ne aflam.

Și după ce ne-am relaxat cu tăurașul Ferdinand, am fost rugați să ne acoperim ochii cu măștile Murmur pe care le primisem la intrarea în Palatul Cotroceni. Apoi, cu ochii închiși, am ascultat muzică, o muzică pe care am simțit-o total diferit, mult mai aproape de noi. A fost ceva deosebit și ne bucurăm mult că am fost acolo. Pentru astfel de senzații așteptăm atât de mult Festivalul SoNoRo.

Credit foto: Festivalul SoNoRo
Credit foto: Șerban Mestecăneanu
Credit foto: Șerban Mestecăneanu

Concertul “Lost and Found” – compoziții pierdute și regăsite

Luni, pe 30 octombrie, la Muzeul Național de Artă am mers la concertul “Lost and Found”. O parte dintre compozițiile pierdute și regăsite ale lui Gustav Mahler, Alfred Schnittke și Anton Webern au fost mai întâi explicate și apoi  interpretate de muzicienii invitați.

Un loc special în programul serii l-a avut Sonata pentru violoncel în do major, compusă de Ludwig van Beethoven după pierderea auzului. A fost un concert despre pierderea și regăsirea speranței, despre muzica adorată, pierdută și regăsită, despre cum poți continua chiar și atunci când crezi că ai pierdut ceva foarte valoros.

Ce concerte să nu ratați zilele astea?

  1. Diseară, Festivalul SoNoRo este “In Disguise” în Aula ASE. Am înțeles de la organizatori că vor ține prelegeri Dmitri Șostakovici, Edison Denisov, Francis Poulenc, iar Ludwig van Beethoven va declama „Simfonia Eroica“. Sunteți așteptați fără costum, rezervare sau bilet. Accesul la concert este liber. Detalii aici

2. Sâmbătă, pe 4 noiembrie, la Palatul Bragadiru va avea loc concertul “Master of Games”. Dress code: Games of the Mind, Letters, Numbers & Bodies. La acest concert nu sunt locuri pe scaune, ci se anunță o atmosferă foarte relaxată și cu muzică în ton. Vă recomandăm acest concert mai ales pentru violoncelistul italian Giovanni Sollima, cunoscut atât pentru interpretarile lui captivante, cât și pentru compozițiile sale iesite din comun care integrează ritmuri mediteraneene.

Din repertoriul său fac parte partituri clasice pentru violoncel din perioada barocă, pe care el o numește “Jurassicul violoncelului”, dar și bucăți muzicale din zona metal, auditoriul său fiind alcătuit atât din iubitori de muzică clasică, cât și din tineri metaliști.

Bilete disponibile aici.

Mai multe detalii aici.

Giovanni Sollima
Credit foto: Festivalul SoNoRo

3. Duminică, 5 noiembrie, la Ateneul Român, va fi concertul “Tema con Variazioni” – ultimul concert din București al acestei ediții. Vom asculta Schumann, Brahms, Liszt și Arensky în interpretarea muzicienilor: Nino Gvetadze, Diana Ketler, Philippe Graffin, Daniel Rowland, Vladimir Mendelssohn, Răzvan Popovici, Henri Demarquette, Gavriel Lipkind, Thorsten Johanns

Bilete disponibile aici.

Mai multe detalii aici. 

Credit foto: Festivalul SoNoRo

INFO

Festivalul va continua în București până pe 5 noiembrie. Mai multe detalii pe www.sonoro.ro.

Biletele și abonamentele pentru concertele Festivalului SoNoRo pot fi achiziționate de pe site-ul Eventim, din librăriile Humanitas și Cărturești, din magazinele Germanos, Orange, Vodafone și Domo.

Mai apoi, Festivalul SoNoRo se plimbă la Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov. 

Leave a Reply

X