Loading

FITS 2017: care au fost cele mai așteptate spectacole?

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) s-a încheiat ieri. Au fost 10 zile cu spectacole de teatru clasic sau modern, cu dans, circ contemporan, acrobații, momente special realizate pentru festival, conferințe și ateliere dedicate celor pasionați de organizarea festivalurilor și multe altele.

În încheierea acestei ediții, Constantin Chiriac, Președintele FITS, a declarat:

„Am fost foarte norocoși în acest an, niciun spectacol n-a fost anulat din cauza vremii, chiar dacă peste tot în țară s-au anunțat furtuni puternice. V-am oferit și vă oferim în continuare visurile noastre și mulțumesc din inimă celor care au făcut ca acest festival să se întâmple. Mulțumesc minunatei noastre echipe și acestui oraș care este atât de mândru de festival. Mulțumesc și voluntarilor și părinților lor care au înțeles că e nevoie de implicare pentru a crește frumos pe mai departe.

Cred că e important ca tot ceea ce facem aici să fie multiplicat și adaptat la nevoile fiecărei comunități. Vă mulțumesc și vouă, jurnaliștilor, care stați cu microfoanele întinse și ne sprijiniți în dorința noastră de a transmite bucuria și emoția de aici, de la Sibiu.”

După fiecare ediție a unui festival cu un program bogat, așa cum este cazul FITS, simțim nevoia să trecem în revistă care au fost momentele cele mai așteptate de către public. Facem lucru acesta pentru că ni se pare un fel de barometru al consumului de produs cultural din România și ne place să vedem ce caută să vadă oamenii în primul și în primul rând.

Brodsky / Baryshnikov 

Fără niciun dubiu, cel mai așteptat spectacol al ediției XXIV a FITS a fost „Brodsky/Baryshnikov” – bazat pe poemele lui Joseph Brodsky, în regia lui Alvis Hermanis și în interpretarea lui Mikhail Baryshnikov. Au fost două reprezentații, ambele fiind puse în scenă în sala Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu.

Din câte am înțeles, a fost evenimentul care s-a vândut cel mai repede la această ediție a festivalului. Cu un decor minimalist, dar foarte frumos încadrat, Mikhail Baryshnikov a interpretat într-o manieră emoționantă textele lui Joseph Brodsky. 

festivalier
Foto credit: Adi Bulboacă
festivalier
Foto credit: Adi Bulboacă
festivalier
Foto credit: Adi Bulboacă

Vertigo 20

Cel mai așteptat spectacol de dans a fost „Vertigo 20” – realizat după douăzeci de ani de căutări artistice ale coregrafei  Noa Wertheim, din Israel.

Cei unsprezece dansatori au fost rechemați de mai multe de aplauzele publicului. În ziua următoare a avut loc al doilea spectacol al companiei, „Yama”, care, de asemenea, s-a bucurat de reacții foarte bune.

festivalier
Credit foto: Adi Bulboacă
festivalier
Foto credit: Sebastian Marcovici
festivalier
Credit foto: Sebastian Marcovici

Metamorfoze

Ultima reprezentație de la Sibiu a spectacolului „Metamorfoze”, în regia lui Silviu Purcărete, a adunat la porțile Fabricii de Cultură sute de oameni care au vrut să vadă această producție unică,  o colaborare între instituții din România, Luxemburg și Franța.

Spectacolul a fost prima dată montat în curtea interioară a Centre Culturel de Rencontre Abbaye de Neumünster.

„Metamorfoze” urmează să aibă două reprezentații la Constanța, spre finalul lunii iunie (revenim în curând cu detalii), iar apoi se va muta la Esch (Luxemburg), fiind parte a schimbului cultural dintre Sibiu și Luxemburg, la zece ani de la parteneriatul pentru programul Capitală Europeană a Culturii în 2007.

festivalier
Foto credit: Dragoș Dumitru
festivalier
Foto credit: Dragoș Dumitru
festivalier
Foto credit: Dragoș Dumitru

Poveşti no cu aripi şi vin

Un alt moment foarte așteptat a fost spectacolul oferit de Yamamoto Noh Theater – Povești no cu aripi și vin, în perfectă concordanță cu spiritul Japoniei.

Cu o scenografie deosebită, pe care o puteți urmări în fotografiile de mai jos, spectacolul avut loc în limba japoneză și fost sub forma unei povești mitologice. Personajul principal, pescarul Hakuryou, găsește o mantie frumoasă atârnând de creanga unui pin, iar de aici au loc o suită de evenimente și acesta este pus în ipostaze complicate.

festivalier
Foto credit: Dragoș Dumitru
festivalier
Foto credit: Mihaela Marin
Festivalier
Credit foto: Mihaela Marin

Leave a Reply

X