Loading

Hai la IMBOLD NATIV – festival de gastronomie la sat

Așa tare ne-am entuziasmat când am aflat că se organizează un festival în satele săsești, că nu știam cum să scriem mai repede și să vă arătăm și fotografii. Căci da, the magic is in the pictures. N-au fost niciodată atâtea fotografii cu mâncare pe aici, pe Festivalier, dar acum se impune. Așa că, pentru început, vă povestim despre ce este vorba, dar apoi să vă uitați cu atenție și la fotografii.
 
Prietenii noștri de la Asociația Culturală Imbold ne invită pe toți în perioada 3 – 7 iulie 2019 la IMBOLD NATIV – un festival de gastronomie în patru sate din Transilvania: Viscri, Saschiz, Meșendorf și Criț. Ce vom face aici, sau altfel spus ce ni se pune la cale: degustări în șură, picnic în livadă, brunch în sat, cină în natură, Slow Food Market, ateliere de gătit și multe altele.
 

Bucătăria s-a născut la sat

Toate aceste bucurii se vor întâmpla în interiorul unor gospodării autentice din aceste patru sate săsești. Împreună cu producătorii locali, de miercuri până duminică, IMBOLD NATIV a creat un tur gastronomic ghidat în care vor avea loc degustări de brânzeturi locale artizanale și vinuri din zona Târnavelor, dulcețuri și Chutney-uri de la Pivnița Bunicii din Saschiz, gin local și bere artizanală din Saschiz, brânză maturată trei luni din lapte de Bălțata românească la Meșendorf, atelier de lichiu în cuptor săsesc în Criț și atelier de gătit miel la ceaun în Viscri.

Festivalul va avea un Slow Food Market în fiecare sat cu siropuri, dulcețuri, legume, fructe locale și pot fi cumpărate în cadrul festivalului.

Cum arată programul?

Deschiderea festivalului va avea loc miercuri, 3 iulie, la Viscri 32, cu vernisajul Teracota Mediaș – teracote pictate manual la ultima fabrică de teracotă din România. Festivalul continuă joi în satul Criț, cu un picnic și un atelier de lichiu în cuptor săsesc, vineri se va muta la Meșendorf, la un prânz vânătoresc, sâmbătă în satul Saschiz cu un brunch la Biserică pregătiti de Asociația Femeilor din Saschiz.

Imbold Nativ se va încheia cu un prânz muzical în șură gătit la Viscri 32, iar după prânz, biologul Miruna Popa de la My Transilvania va face tur ghidat despre flora spontană comestibilă pe dealurile din Viscri.

Câteva dintre secretele gastronomiei transilvănene vor fi tipărite într-o carte de bucate reinterpretate de Oana Coantă și Mara Oană, carte ilustrată de artistul Andrei Argaetic. 

Info despre festival

Festivalul Imbold Nativ este primul demers gastronomic coordonat simultan în mai multe sate și construit aproape în întregime de membrii comunităților locale. Obiectivul principal este dezvoltarea culturii gastronomice locale, promovarea eco-turismului și reducerea turismului de masă care a început să amenințe micile comunități din sate.

În 2016, Asociația Imbold a deschis o sucursală în Viscri – sit Unesco și a inițiat o serie de proiecte care au ca scop descoperirea și promovarea gastronomiei locale ca formă a patrimoniului imaterial, factor de identitate locală și națională și catalizator pentru turismul sustenabil.

Festivalul descoperă, susține, documentează și reinterpretează rețete vechi și promovează producători mici, restaurante și bucătari responsabili care respectă principiile Slow Food: sănătos, curat, corect. www.cuimbold.ro. Rezervări și bilete pe eat-local.ro

Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Leave a Reply

X