Loading

Începe One World România 2018 – recomandările noastre

Astăzi, vineri, 16 martie, la ora 19:30, la CinemaPRO, începe a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania

Toți iubitorii de film documentar vor fi în sărbătoare până pe 25 martie! Vor fi 9 zile pline, dedicate drepturilor omului și filmului documentar, cu proiecții, dezbateri, expoziții, concerte și un spectacol de teatru.

Programul de anul acesta este foarte bogat, nouă ne-a luat ceva timp până l-am parcurs pe tot. Există filme care abordează o gamă foarte largă de subiecte, deci cu siguranță veți găsi ceva care să vă placă.

Ce documentare vrem să vedem neapărat?

Am trecut prin toate descrierile filmelor din program și v-am pregătit o listă cu recomandările noastre.

Sigur, sunt doar câteva recomandări, sfatul este să mergeți și să vedeți cât de multe filme puteți și să le și discutați mai apoi cu prietenii și cu familiile voastre.

1. Atelier de conversație (Franța)

SINOPSIS

Ce se întâmplă atunci când oameni de naționalități diferite, cu limbi materne diferite, din clase sociale diferite, care, în condițiile normale oferite de viața cotidiană nu s-ar fi întâlnit niciodată, se descoperă față în față, așezați pe scaune și obligați să converseze vreme de o oră? Studenți, medici, muncitori, antreprenori, emigranți sau refugiați descinși din toate colțurile globului și scufundați în măruntaiele metropolei pariziene, se întâlnesc săptămânal la Centrul Pompidou, ca personaje cu istorii și opinii diferite, pentru lecții gratuite de conversație în limba franceză.

Program:

  • 24 martie, 15:00, Cinemateca Eforie – Proiecție desfășurată în prezența: regizorului Bernhard Bernstein
  • 25 martie, 19:30, Cinema Elvire Popesco – Proiecție desfășurată în prezența: regizorului Bernhard Bernstein

Bilete

2. Adunarea (Franța)

SINOPSIS

În lipsa unui „Noaptea ca hoții” național, francezii organizează un „Noaptea ca cetățenii” (Nuit debout). În mai 2016, ca reacție la o controversată lege a muncii aflată în dezbatere în Adunarea Națională, oamenii se adună în Place de la République pentru un exercițiu democratic ce va dura trei luni. În absența unui conducător ales al mișcării, cetățeni din diferite clase sociale organizează dezbateri de durată, încercând să descopere noi forme de organizare și acțiune. Piața devine un spațiu privilegiat al schimbului de idei neviciat de ierarhii, unde oricine a făcut efortul de a părăsi confortul spațiului privat are dreptul să-și exprime opiniile.

Program: 

  • 24 martie, 10:30, Cinema Elvire Popesco
  • 25 martie, 11:30, Cinema Muzeul Țăranului

Bilete

3. Petrecerea (Germania)

SINOPSIS

Petrecerea seduce memoria cinefilă până la a refuza să-l clasifice ca documentar: aniversarea de familie ca pretext pentru devoalarea secretelor îndelung înghesuite prin dulapuri e un pretext narativ frecvent mobilizat de filmul de ficțiune. Și totuși, povestea aceasta care ne amintește deopotrivă de Vinterberg și de Visconti e o lecție de observație documentară aplicată mișcărilor interioare ale unei familii poloneze în pregătirea unei aniversări îndelung coregrafiate.

Program:

  • 16 martie, 19:30, CinemaPRO (În deschiderea festivalului ). Proiecție desfășurată în prezența: regizoarei Alexandra Wesolowski
  • 18 martie, 13:30, Cinemateca Eforie. Proiecție desfășurată în prezența: regizoarei Alexandra Wesolowski

Bilete

4. Absent fără voie (Taiwan)

SINOPSIS

Un thriller politic malaezian produs în Taiwan, acest documentar deopotrivă personal și politic urmărește cu onestitate emoțională demersul tânărului regizor Lau Kek Huat care se reîntoarce în Malaezia în căutarea bunicului său, prezent până acum în viața lui doar sub forma unui portret misterios de familie. După ce filmul fost selectat la Busan IFF, în cel mai mare festival de film din Asia și a primit premiul publicului în Singapore, producția taiwaneză a fost interzisă în Malaezia din cauza faptului că bunicul regizorului fusese membru al Partidului Comunist, un subiect încă cenzurat în Malaezia din motive care sunt dezvăluite treptat în film.

Program:

  • 20 martie, 18:00, Cinemateca Union
  • 25 martie, 13:30, ARCUB

Bilete

5. Erotism privat extrem: cântec de dragoste 1974 (Japonia)

SINOPSIS

În acest film celebru, Kazuo Hara și Sachiko Kobayashi, care avea să-i devină soție și să-i producă toate documentarele ulterioare, o vizitează pe Miyuki, fosta iubită a regizorului, pe insula Okinawa. Rezultatul e o nebunie, în care tabu social după tabu social sunt distruse, conceptul de „privat” fiind zdruncinat până la pierderea sensului. Cu siguranță că „Erotism privat extrem” este unul dintre cele mai prețioase documente ale perioadei de „eliberare sexuală”, care nu a ocolit nici Japonia cea puternic americanizată la începutul anilor 1970.
Program: 
17 martie, 18:30, Cinema Elvire Popesco. Proiecție desfășurată în prezența: regizorului Kazuo Hara și a producătoarei Sachiko Kobayashi

Leave a Reply

X