Loading

Interviu cu Adrian Tibu, Directorul Festivalului Tânăr de la Sibiu: “Festivalul a deschis o poartă culturală pentru un public nou, care a venit pentru prima dată la Gong și pentru care putem produce acum un alt tip de spectacole”

Așa cum îți povesteam recent, în perioada 2 – 11 noiembrie 2018 va fi Festivalul Tânăr de la Sibiu. 

Și pentru că este un festival ajuns la a IV-a ediție, un moment ideal ca să aflăm mai multe detalii din culisele organizării actualei ediții sau a celor anterioare, am stat de vorbă cu Adrian Tibu, Directorul Festivalului și Managerul Teatrului Gong din Sibiu.

Adrian ne-a povestit mai multe despre scopul festivalului, despre unele spectacole pe care le putem vedea în programul acestei ediții, despre cum arată publicul festivalului, despre ce presupune organizarea unui festival de artele spectacolului și ne-a oferit multe alte detalii din interiorul echipei de organizare. Mulțumim mult pentru interviu și mult succes la organizarea ediției 2019!

Te invităm să parcurgi interviul de mai jos și te încurajăm să mergi la festival!

***

Credit foto: Dragoș Dumitru.

Festivalier: Festivalul a ajuns anul acesta la a IV-a ediție. Cum este aceasta față de prima?

Adrian Tibu: Dacă prima ediție a festivalului se contura în jurul unui program de 5 zile, cu 24 de evenimente și invitați din 6 țări, iată că după 3 ani reușim să prezentăm un program de 10 zile, cu 49 de evenimente și invitați din 13 țări.

Festivalier: De ce un festival tânăr chiar la Sibiu? Cum a apărut ideea festivalului și cum l-au primit sibienii?

Adrian Tibu: Festivalul s-a născut din nevoia de a oferi un program coerent tuturor categoriilor de public cu care Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu lucrează. Iar aici mă refer mai ales la adolescenți, un segment de public neglijat la noi în țară. Prin selecția din festival ne propunem să facem o cronică provocatoare asupra lumii din jurul nostru, cu un program energizant pentru toate categoriile de vârstă, de la bebeluși la adolescenți și chiar pentru părinți sau cadre didactice. E o platformă de dialog prin care dezbatem teme actuale, oferind o alternativă bună de petrecere a timpului liber atât cu prietenii, cât și cu familia. Fiecare vârstă are specificul ei, cu nevoi precise și diferite, iar publicul nostru este foarte segmentat. Repertoriul teatrului nu acoperă toate aceste aspecte, iar ca atare festivalul a deschis o poartă culturală pentru un public nou, care a venit pentru prima dată la Gong și pentru care putem produce acum un alt tip de spectacole. Festivalul generează un public nou pentru teatru, de-a lungul anului. Un public entuziasmat care participă într-un număr tot mai mare la evenimentele noastre.

Credit foto: Bogdan Botaș

Festivalier: Ce ne puteți povesti despre echipa de organizare?

Adrian Tibu: Am cea mai bună echipă pentru că e a mea. Și dacă am învățat ceva de-a lungul acestor ediții de festival, acesta ar fi că resursa umană e cea mai importantă. Putem să avem tot timpul din lume sau tot sprijinul financiar, dar vom eșua în timp dacă nu avem în jurul nostru oamenii potriviți. Noi suntem o echipă mică, dar tânără, cu soluții creative la limitele în care suntem forțați să lucrăm ca instituție publică. Fiecare face cam de toate, dar există feelingul ăsta de energie pentru că fiecare poate veni cu o idee pe care o poate vedea fructificată la final în programul festivalului.

Festivalier: Anul acesta sunt spectacole cu invitați din 13 țări. Cât de complicat a fost să-i convingeți pe artiști să vină la Sibiu?

Adrian Tibu: Mai complicat e să îi găsim. Odată ce îi găsim, cu toții sunt încântați să descopere atmosfera medievală a Sibiului! În același timp, orașul nostru și-a construit un brand puternic cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu sau Astra Film Festival, iar ca atare majoritatea artiștilor, și nu numai, sunt foarte interesați să facă parte din acest fenomen. Organizarea unui festival de artele spectacolului e în general complicată pentru că presupune foarte multă logistică, de la transportul și cazarea invitaților, la transportul elementelor de scenografie, montarea și demontarea de decoruri și lumini, e o nebunie!

Festivalier: Ce momente speciale ne puteți povesti de la edițiile anterioare ale festivalului?

Adrian Tibu: Pentru mine cel mai special e atunci când mă uit în sală, după reacții. Publicul tânăr e cu totul altfel decât cel matur. Convențiile dintre public și sală nu prea există, spectatorii noștri sunt sinceri, își spun imediat părerea, interacționează. Un moment special a fost când am început să împărțim stickere la intrarea în sală, iar la final ne-am întâlnit cu o groază de spectatori care le aveau pe toate etalate pe haine ca o colecție de preț. „Uite, eu la atâtea spectacol am fost!” îmi aduc aminte că spunea un băiețel arătând spre mâneca lui plină de stickere inscripționate cu „tânăr”.

Festivalier: În program veți avea și un spectacol pentru copiii diagnosticați cu tulburări de spectru autist care se va încheia cu punerea în scenă a piesei „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare. Ce ne puteți povesti despre acest spectacol și despre trupa de teatru Flute Theatre din Marea Britanie?

Adrian Tibu: Pentru noi accesibilitatea în teatru este o prioritate. Din acest motiv, am invitat și trupa fondată de Emma Richards și Kelly Hunter în orașul Stratford-upon-Avon, în Anglia. Flute Theatre este o companie itineranta de teatru ce și-a specializat tehnica de lucru pentru a interacționa cu copiii cu autism și familiile acestora. Aceștia contextualizează opera lui Shakespeare și o aduc mai aproape de anumite categorii de public, care participă rar sau chiar deloc la spectacole. Esența acestui proiect este de a extrage umanitatea din textele clasice și de a le da o notă fresh, de a iniția teme pe care copiii din sală le pot prelua și dezvolta, ca într-un final aceștia să participe pe scenă alături de cei 7 actori pentru a-și expune propriul „vis al unei nopți de vară”. La finalul spectacolului toți participanții vor putea savura un ceai împreună și vor putea discuta liber cu echipa de creație. Abia aștept să văd reacțiile!

Festivalier: Ce așteptări aveți de la ediția de anul acesta?

Adrian Tibu: Selecția din acest an e una eclectică, care ar trebui să aducă bucurie în jur. Ediția aceasta e una sensibilă pentru mine fiindcă încheie un ciclu pe care mi l-am propus încă de la început. Eu cred că un festival devine matur abia la a cincea ediție. La finalul acestei ediții vom face un bilanț serios pentru a ne decide cum continuăm cu acest format. Festivalul Tânăr de la Sibiu se transformă în pilonul principal de dezvoltarea al Teatrului Gong.

Festivalier: Pe cine v-ați dori cel mai mult să vedeți în public? Dar pe scenă?

Adrian Tibu: Îmi doresc să văd sălile cât mai pline. Dar mai ales părinți curajoși, care să își ia de mână copiii adolescenți pentru a dezbate temele din spectacolele propuse în acest an. Sunt foarte entuziasmat să văd artiștii francezi din primul week-end al programului, pentru că anul acesta avem un focus cu Franța ca țară invitată special. Totodată, aștept cu nerăbdare să văd performanțele actorilor din spectacolele Blackout din Italia și Romeo y Julieta din Bolivia. Nu în cele din urmă sunt pofticios la toate spectacolele din ultimul week-end al festivalului, care sunt construite în jurul gastronomiei.

Festivalier: Ce planuri aveți pentru ediția 2019? Intenționați să adăugați și alte categorii?

Adrian Tibu: Așa cum îți spuneam, cea de-a cincea ediție va fi una reformatată și va include cu siguranță noi secțiuni pentru a satisface un public rebel ca al nostru. Am început oricum deja să lucrăm pentru această ediție și avem 5 companii confirmate. Așa că dați cu follow și hai la Sibiu să fii tânăr!

***

INFO

Festivalul Tânăr de la Sibiu este finanțat de Primăria Municipiului Sibiu și susținut de UNITER prin Fondul Timbrului Teatral.

Biletele pentru ediția din acest an pot fi achiziționate atât de la Agenția de Bilete de la sediul teatrului (miercuri – vineri de la 11:00 la 18:00, sâmbăta de la 10:00 la 18:00 și duminica de la 10:00 la 14:00), cât și online din platformele entertix.ro și myticket.ro.

Prețul unui bilet variază între 9 și 14 lei, în funcție de spectacol și locul în sală. Pentru biletele achiziționate online NU se percepe comision!

 

Leave a Reply

X