Loading

Interviu cu Corina Brandușan, PR Manager Jazz in the Park: “În 2012 nu avea nimeni voie să stea pe iarbă în parc. Jazz in the Park a prins viață în 2013, iar acum e ceva normal să stai pe iarbă în parc, să-ți instalezi hamacul sau să asculți jazz aici.”

Fanii Jazz in the Park mai au de așteptat foarte puțin. Peste 2 zile începe festivalul!

Anul trecut am povestit pe larg cum ni s-a părut, anul acesta am scris deja despre primii artiști confirmați.

Și pentru că ni se pare unul dintre cele mai originale festivaluri de la noi, am rugat-o pe Corina Brandușan, PR Manager Jazz in the Park, să ne răspundă la câteva întrebări despre ediția 2018.

Să fiți vigilenți! Corina ne oferă și niște sfaturi pe care vă recomandăm să le aveți în vedere atunci când mergeți la festival. Pentru că mergeți, nu? Noi am zice că merită, mai ales dacă sunteți din Cluj.

Așadar, ca să nu ne mai întindem cu vorba, vă prezentăm interviul despre Jazz in the Park 2018. Îi mulțumim Corinei că și-a făcut timp pentru noi și îi dorim ca ediția de anul acesta să fie cea mai bună de până acum. Aye!

***

Corina Brandușan, PR Manager Jazz in the Park

Festivalier: “Jazz in the Park” este un proiect creat special pentru comunitatea din Cluj. Cum a apărut ideea si care au fost nevoile care se simțeau la nivelul orașului?

Corina Brandușan: Ideea a venit în 2012. Ne doream atunci să accesibilizăm muzica de calitate, să resemnificăm spațiile publice și să-i determinăm pe oamenii din jur să se comporte ca adevărați membri ai unei comunități. În 2012 nu avea nimeni voie să stea pe iarbă în parc, asta ni s-a părut ciudat. Muzica jazz era puțin cunoscută și ascultată mai mult de cei care erau familiarizați cu ea. Aveam impresia că oamenii din jur aveau tendința de a o considera o muzică exclusivistă.

Am pornit de la toate aceste elemente: dorința de a accesibiliza muzica de calitate, cea de a reda parcul clujenilor din toate punctele de vedere și de a forma o comunitate. Jazz in the Park a prins viață în 2013, iar acum e ceva normal să stai pe iarbă în parc, să-ți instalezi hamacul în parc sau să asculți jazz aici. Între timp, Jazz in the Park nu a mai fost doar un proiect local, a crescut și am ajuns să atragem public din toată țara și din străinătate în număr tot mai mare.

Festivalier: Cum este să faci parte din echipa unui festival cu o paletă largă de publicuri și care ar fi numitorul comun care îi leagă pe festivalierii Jazz in the Park?

Corina Brandușan: La Jazz in the Park avem un public divers. Elementul comun e deschiderea și dorința de a experimenta, de a descoperi. Eu iubeam festivalul de dinainte să lucrez aici. Obișnuiesc să spun că nu iubesc Jazz in the Park pentru că lucrez aici. Lucrez aici pentru că iubesc Jazz in the Park și ceea ce înseamnă festivalul: creativitate, originalitate, accesibilizarea muzicii, redescoperirea locurilor publice. Cum e munca aici? În câteva cuvinte: plină de satisfacții, solicitantă, intensă, neprevăzută și frumoasă.

Festivalier: Parcul Central din Cluj este un spațiu perfect pentru ideea voastră. Am remarcat grija pe care o aveți pentru parc în timpul desfășurării festivalului. Cât de complicată este logistica unui astfel de eveniment?

Corina Brandușan: Încercăm să păstrăm parcul cât mai natural cu putință. Sigur, în timpul festivalului avem o intervenție în parc: anul acesta vor fi 4 scene, zone de relaxare, zone pentru copii, de sport, foodcourt.

Încă de la prima ediție ne-am propus să protejăm parcul cât de mult e posibil, iar publicul nostru e, la rândul lui, atent la ceea ce înseamnă curățenie, protejarea copacilor și a parcului în general. Ne bucură asta, nu a fost un efort să le explicăm cât e de important e să fie responsabili, a venit totul natural. La fel se întâmplă și pe malul Someșului.

Festivalier: Să povestim puțin și despre line-up. Cum selectați artiștii si care este corelarea lor cu particularitățile publicului?

Corina Brandușan: Încercăm să mergem pe mai multe direcții. Pe de o parte, sunt câțiva artiști consacrați pe care îi vizăm și pe care îi vrem de mai mulți ani. Din lineup-ul de anul acesta, e cazul lui Richard Bona, Nik Bartsch’s Ronin, Nouvelle Vague.

Apoi sunt artiștii pe care îi simțim pe val și care credem că vor crește în anii următori și că atunci nu o să ne mai permitem să-i aducem, atât de mari vor fi. Din lineup-ul de anul acesta aș da exemplul Alfa Mist, Soweto Kinch. Mai apoi, sunt artiști cărora le vedem potențialul și pe care vrem să-i ajutăm să crească și să se dezvolte. Aici se încadrează mulți dintre artiștii români de la festival, dar și acesta e motivul pentru care organizăm, în cadrul festivalului, Concursul Internațional Jazz in the Park.

Festivalier: Care sunt cele mai așteptate momente de anul acesta, atât din perspectiva concertelor, cât și a evenimentelor conexe?

Corina Brandușan: Avem 11 zile, multe locuri de desfășurare, așadar sunt zeci de concerte și evenimente pe lista de Must See. O să încerc să sumariz. Gala de deschidere cu arhitectul și fondatorul proiectului Buena Vista Social Club, Juan de Marcos Afro-Cuban All Stars e unul dintre punctele de interes, urmat de concertele de la Muzeul de Artă cu 5 dintre cele mai bune nume ale momentului: Richard Bona, Nik Bartsch’s Ronin, Alfa Mist, Soweto Kinch, Sona Jobarteh, plus un concert premieră națională MUSEcology – byron, Lucia, Silent Strike și Muse Quartet, în care muzica pop, rock și electronică se comină, fiecare, cu muzica clasică.

Concertele de pe malul Someșului (plaja Grigorescu) vor fi o atracție în primul week-end de festival (22-24 iunie), iar un alt moment așteptat e cel în care ne reîntoarcem la Pata Rât, la groapa de gunoi a Clujului, cu 3 concerte, în 26 iunie.

Desigur, mai apoi vor fi concertele din Parcul Central (28 iunie-1 iulie): Nouvelle Vague, Forq, The Herbaliser, Bill Laurance, Fanfare Ciocârlia. Concertele de la miezul nopții de pe scena România 100 ne așteptăm să fie, de asemenea, un succes, în care vom trece prin ultimii 100 de muzică românească: de la Enescu la doine, un concert tribut Johnny Răducanu și jazz contemporan.

Festivalier: Veți avea bilete neobligatorii? Ne poți povesti mai multe, pentru cei care nu știu despre ce este vorba?

Corina Brandușan: Da, avem și anul acesta bilete neobligatorii. Festivalul are două secțiuni: una cu intrare liberă (și bilete neobligatoriu) și alta pe bază de bilet și abonament. În prima categorie intră toate concertele din parc, de pe mal, din stradă și de la Pata Rât. În a doua – concertele de la Operă și de la Muzeu.

Toți cei care vor să participe la concertele cu intrare liberă pot cumpăra un bilet neobligatoriu (sau mai multe). Aceste bilete sunt, după cum le spune și numele, neobligatorii. Le cumperi dacă vrei să susții Fondul Jazz in the Park. În schimbul donației pe care o faci, primești o brățară Jazz in the Park și intri în comunitatea celor care se implică în proiecte artistice și culturale. Acești bani nu-i păstrăm pentru noi, ci am ales să finanțăm din ei alte proiecte creative și artistice. Anul acesta avem 6 proiecte pe care ne dorim să le finanțăm și vrem să strângem 30.000 de euro din bilete neobligatorii.

Oricine poate cumpăra bilete neobligatorii direct de pe website-ul nostru, www.tickets.jazzinthepark.ro, de pe Bilete.ro, Eventim sau BiletMaster, dar și direct de la festival. Anul acesta avem 3 tipuri de bilete neobligatorii: susținător – 10 lei, primești în schimb brățara albastră, jazz fan – 30 lei, primești în schimb brățara galbenă și super jazz fan – 100 lei, primești în schimb brățara roșie.

festivalier

Festivalier: Anul trecut, în afara concertelor și a atmosferei de la fața locului, a mai fost un punct forte al festivalului: food court-ul și toată diversitatea de acolo. Cum va fi anul acesta?

Corina Brandușan: Avem multe zone și anul acesta: zonă de sport cu tiroliană, perete de cățărat, zonă pentru copii, unde cei mici vor putea experiementa cum e să cânți la un instrument și vor avea concerte și work-shop-uri speciale pentru ei, zona de relaxare cu hamace, beanbags, pături, foodcourt cu tot soiul de bunătăți, zonă de experiențe audio și multe altele.

Festivalier: La ediția anterioară ne-am plimbat pentru prima dată cu biciclete electrice, am cântat la pian și am primit bere și multe altele. Ce activări ne așteaptă în 2018?

Corina Brandușan: Mă bucur că v-au rămas în minte câteva dintre activările anului trecut. Da, pregătim și acum activări mișto. Vă așteptăm la festival ca să le descoperiți, n-aș vrea să stric surpriza.

Festivalier: Ce ar fi bine de știut pentru cei care vin la festival? Ce să aducă cu ei și ce nu?

Corina Brandușan: Să-și aducă dorința de a experimenta, de a descoperi. Și curiozitatea. Dacă ajung în ultimele zile de festival, își pot aduce și hamacul (cu tree huggere). În rest, vor găsi la festival cam tot ce au nevoie.

Festivalier: Hamacele vor fi tot acolo și anul ăsta?

Corina Brandușan: În parc vom amplasa și noi hamace, aduc și partenerii noștri și oricine își poate aduce hamacul. Dacă optează pentru hamac, îi rugăm să-și aducă și tree huggere care să protejeze scoarța copacului.

***

INFO

În 2018 festivalul va dura 11 zile, în perioada 21 iunie – 1 iulie și va cuprinde 7 concerte pe bază de bilete sau abonamente organizate la Muzeul de Artă și Opera Maghiară și concerte cu intrare liberă / bilet neobligatoriu pe malul Someșului, în Parcul Central și în stradă.

Festivalul Jazz in the Park este organizat de Fapte, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Primăria Cluj-Napoca.

Parteneri: Staropramen, BCR, British American Tobacco, Alexandrion Group și Daisler Print House.

Mai multe detalii găsiți pe www.jazzinthepark.ro.

Leave a Reply

X