Loading

Interviu cu Cristi Moraru – Director Jazz in Church Festival: Jazz-ul se pliază perfect pe spații neconvenționale

Mai avem foarte puțin, adică numai câteva zile, până când începe ediția de anul acesta a Jazz in Church Festival. Așa că am stat de vorbă cu Cristi Moraru, directorul festivalului, despre edițiile din anii trecuți, despre Jazz for kids, despre cum este realizat line-up-ul și despre multe altele.

Vă recomandăm să nu ratați Jazz in church Festival de săptămâna viitoare!

festivalier

Înainte de Jazz in Church Festival a fost jazz.ro. Cum a început acest proiect și ce ne puteți povesti din culise?

Am înființat Asociația Jazz.ro în anul 2011 împreună cu doi buni prieteni – Cătălin Mitroi și Markus Wirth. Domeniul web ne-a fost donat de Voicu Rădescu de la Green Hours, alături de care lucrasem la primele ediții Green Jazz Fest.

Suntem pasionați de muzica jazz de tineri și ne doream să aducem artiști pe care i-am văzut în străinătate sau ale căror CD-uri le-am ascultat pe repeat. În plus, doream să aducem și în România concerte și programe muzicale pentru copii – așa cum este Jazz for Kids.

Ulterior a apărut Jazz in Church Festival, de care ne-am îndrăgostit tare. Este evenimentul la care muncim aproape un an de zile, iar de la prima ediție lucram în aceeași echipa cu Sabina Baciu, Iulia Cojocaru, Octavian Todiruț, Nick Galie, Vlad Năstase și Paul Tutungiu, alături de Cătălin și Markus. Toți sunt voluntari în acest proiect și sunt tare bucuros pentru că am această echipă de profesioniști și prieteni cu care organizăm festivalul – sunt un norocos!

festivalier

Suntem acum la a cincea ediție Jazz in Church Festival și avem o curiozitate: de ce jazz in church și nu într-un spațiu obișnuit?

Ideea festivalului a apărut în timpul primului nostru concert pe care l-am organizat într-o biserică, în octombrie 2012, la Biserica Anglicană cu Jakob Bro/Thomas Morgan și legendarul Jon Christensen. Cred că un festival, pe lângă artiștii invitați, are nevoie de un spațiu special în care să se desfășoare. Jazz-ul se pliază perfect pe spații neconvenționale, de aceea festivaluri ca Gărâna Jazz Fest (de departe cel mai important festival de jazz de la noi), Green Jazz Fest sau Jazz at the Bran Castle sunt atât de speciale și iubite. Revenind la întrebare, Biserica Evanghelică Luterană este un spațiu sacru extrem de ofertant: o acustică excelentă și o ambianță creată de arhitectura bisericii sunt, alături de muzicienii invitați și publicul iubitor de muzică, garanția unui eveniment cultural de prima mărime. Avem un mare respect pentru domnul Dr. Daniel Zikeli, Episcopul vicar al Bisericii Evanghelice Luterane, și pentru domnul Vlad Năstase, cantor la Biserica Evanghelică Luterană, cărora le mulțumesc pentru sprijinul necondiționat pe care mi l-au acordat în toți anii de Jazz in Church Festival.

Spațiul sacru al bisericii creează și o legătură și o energie magică în timpul concertelor între artiști și public – este o experiență unică!

festivalier

De-a lungul celor 4 ediții de până acum ați avut invitați de peste tot din lume, muzicieni apreciați la nivel internațional, unii chiar în premieră absolută în România. Putem considera festivalul ca un mecanism de promovare a Bucureștiului? Și dacă da, ne puteți povesti din impresiile muzicienilo invitați pe parcursul anilor?

Am ales în fiecare an programe muzicale pe care le-am considerat potrivite spațiului sacru în care se desfășoară festivalul. Au fost lucrări în premieră mondială din zona muzicii contemporane, cum ar fi Ambrose Field- “Transmission Cycle” sau Nik Baertsch – “Two Three”, bucuria noastră fiind și mai mare pentru ca în interpretarea pieselor de mai sus au fost angrenați și tineri muzicieni români. Impresiile muzicienilor sunt excelente, iar publicul are aici un rol esențial. Majoritatea artiștilor vin cu o zi mai devreme și încercăm să le arătăm cât putem de mult din acea parte a orașului care ne este nouă atât de dragă. Apoi, ar mai fi și modul în care îi primim și ne ocupăm de ei. Noi suntem o echipă mică, neschimbată de la primă ediție, în care altruismul este una dintre trăsăturile de bază. Ne bucurăm din plin de fiecare moment pe care îl petrecem cu muzicienii.

Cum realizați line-up-ul fiecărei ediții?

În primul rând, încercăm să invităm muzicieni pe care îi iubim și pe care avem șansa să-i vedem mai rar în România. Fiind un festival independent, partea financiară nu este punctul nostru forte, așa că pentru aducerea unora din artiști am lucrat și 2 ani de zile. Acolo unde este mai greu, merg personal la un concert pe care îl au în Europa și stabilesc o întâlnire cu ei, explicându-le cine suntem și ce facem. Cam de la a treia ediție, festivalul a început să devină cunoscut și în străinătate. Este mai ușor un pic acum pentru că mulți artiști își doresc să vină și ne caută ei. În linii mari, încercăm să avem un line-up cât mai divers, respectând spațiul în care se desfășoară festivalul, în care să avem o armonie între muzicieni legendari și muzicieni de primă mână ai zilelor nostre, unii din ei foarte tineri.

În 2013 ați experimentat o idee total nouă pentru România – Jazz for kids. Apoi acest concept a fost inclus în festival. Cum au primit părinții această idee? Dar copiii care au participat?

Jazz for kids a fost unul dintre proiectele la care ne-am gândit de când am înființat JAZZ.RO. L-am lansat în 2013 (când am câștigat o aplicație la AFCN), la așezământul de copii orfani de la Valea Plopului. Au urmat mai multe concerte în București, în cadrul Street Delivery și Bucharest Jazz Festival. Anul trecut, am inclus Jazz for kids în line-up-ul festivalului și am fost uluiți de cererea imensă de rezervări la care cu greu am făcut față. Jazz for kids este un proiect interactiv în care copiii sunt implicați direct în el. Sunt ghicitori, teme muzicale cunoscute și iubite de copii după care improvizează muzicienii, o mică istorie a jazz-ului prezentată de artiști și o invitație finală pentru copii să se joace cu instrumentele. Atât copiii cât și părinții sunt încântați. Sperăm ca acest interes să ducă și la mai multe proiecte și programe de educație muzicală interactivă.

festivalier

Ediția de anul acesta începe peste câteva zile. Ce concerte ne recomandați în mod special?

Eu recomand toate concertele. Mi-e imposibil să fac vreo departajare. Recomand site-ul JAZZ.RO, acolo găsiți o descriere superb scrisă de Paul Tutungiu pentru toate concertele.

După ce se încheie festivalul, atunci când echipa JAZZ.RO vrea să asculte jazz, unde merge?

În București au loc multe concerte bune. Ca spațiu cu și pentru jazz, de departe Green Hours rămâne favoritul nostru. Abia aștept Green Jazz Fest în fiecare an. În țară sunt Gărâna Jazz Festival – festivalul nostru minune și atât de specialul Jazz at the Bran Castle. La Bran e musai să ajungi o dată în viață la acest festival, e imposibil să uiți vreodată experiența. Mai era un festival foarte special la Sibiu, Jazz and More Fest, din păcate nu s-a mai ținut în ultimii ani. Sper să reapară.

festivalier

Credit foto: Jazz in Church Festival.

Leave a Reply

X