Loading

Interviu cu Marius Copel – Selecționer Cinepolitica: Credem că tot valul de corectitudine politică exagerată a făcut o mare defavoare opiniei publice generale

Așa cum vă povesteam zilele trecute, astăzi începe Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, singurul festival din Europa Centrală și de Est dedicat filmului politic

Vor fi proiecții cu tematică predominant politică, lungmetraje, filme de ficţiune sau documentare, toate sub sloganul Not so politically correct, la Cinema Elvire Popescu și la Institutul Balassi din București, în perioada 18 – 22 aprilie. Dacă nu aveți planuri pentru acest week-end, atunci voila un mod foarte bun în care să vă petreceți timpul liber.

Și ca să aflăm mai multe detalii despre Cinepolitica 2018 și nu numai, am povestit cu Marius Copel, selecționerul festivalului din 2012 și producător al platformei Cinepolitica (Extra Time și State of Cinepolitica).

Îi mulțumim lui Marius pentru răspunsuri, iar pe voi vă încurajăm să vă uitați peste program și să mergeți măcar la 5 filme. Avem și recomandări mai jos.

Festivalier: Știm că Festivalul Internațional de Film Cinepolitica a ajuns anul acesta la a șaptea ediție. Cum este aceasta față de prima ediție și cum s-a schimbat festivalul pe parcursul anilor?

Marius Copel: În primul rând, publicul nostru a devenit unul din ce în ce mai bine definit. Dacă la prima ediție nimeni nu știa ce urmărește evenimentul nostru, acum după 6 ani, toți au înțeles că nu suntem un festival făcut să aducă avantaje cuiva din scenă politică, ci dimpotrivă. Este un loc în care se prezintă și dezbat adevăruri mai puțin știute sau complet ascunse publicului larg. Spectatorii au înțeles perfect acest lucru și asta ne bucură enorm.

Festivalier: Tema festivalului este “Not so politically correct”. Cum ați ales-o?

Marius Copel: Acesta este, de fapt, sloganul nostru din ultimii ani. Nu este o tema a acestei ediții. Credem că tot valul de corectitudine politică exagerată a făcut o mare defavoare opiniei publice generale și doar punând lucrurile în lumina corectă și cât mai obiectivă se poate discuta, dezbate și combate acest univers al politicii.

Glory

Festivalier: 2017 și chiar și 2018 până în prezent au fost ani plini de evenimente care mai de care mai bizare, cu politicieni care au luat decizii neașteptate, cu scandaluri internaționale care au distorsionat relațiile dintre oameni, cu fenomenul fake-news și cu situația delicată prin care trecem cu toții acum ca utilizatori Facebook. Ce ne puteți povesti despre dezbaterile Cinepolitica și câte dintre aceste subiecte vor fi abordate în cadrul acestora?

Marius Copel: Avem un slot dedicat acestui fenomen, al influenței online-ului în politic. Vom prezența filmul The Cleaners care vorbește despre viața celor plătiți să modereze sau să elimine conținutul “nepotrivit” de pe internet. Proiecția va fi urmată de o dezbatere cât mai interactivă, sperăm, care va acoperi întreg subiectul. Manipulare, influență și cenzură în spațiul digital. Le vom ataca pe toate.

Festivalier: Dacă ar fi să ne recomandați cinci filme pe care să nu le ratăm la Cinepolitica 2018, care ar fi acelea și de ce?

Marius Copel: E foarte greu să aleg cinci, pentru că le-aș alege pe toate. Sunt convins că toate au scopul lor în line-up. Dar dacă trebuie, o să aleg trei, pentru că sunt oarecum subiecte ale zilei: Of Fathers and Sons, The Cleaners și Glory.

Festivalier: Ce film ați recomanda unui politician cunoscut și de ce?

Marius Copel: Aș recomandă oricărui politician român filmul Glory. Pentru că are un iz balcanic atât de pronunțat încât mulți ar trebui să-și recunoască atitudinea în el. Poate umorul negru din acesta îi va stânjeni un pic și își vor da seama că omul de rând nu este ceea ce mulți dintre ei și-ar dori. Subestimarea inteligenței și înțelegerii omului din mulțime a fost mereu una dintre greșelile de neiertat ale politicienilor.

The cleaners

******

INFO

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanțat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Parteneri instituționali: Ministerul Culturii și Identității Naționale

Eveniment susținut de Radio Guerrilla

Parteneri media: AaRC.ro, Cațavencii, Cărturești, Cinefan.ro, DinFilme.ro, IQads, Moviecore.ro, Movienews.ro, Noizz.ro, Radio România Cultural, Zile și Nopți, Ziare.com, Ziarul Metropolis, Festivalier.

Mai multe detalii și programul complet aici www.cinepolitica.ro și pe pagina de Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival

Leave a Reply

X