Loading

Interviu cu Marius Giura, Director Gărâna Jazz Festival: “În fiecare an ne străduim să aducem tot ce e mai bun din întreaga lume.”

Încet, dar foarte sigur se apropie a doua lună de vară, a doua săptămână, perioada 12 – 15 iulie, atunci când are loc cel mai așteptat festival de jazz de pe la noi: Gărâna Jazz Festival XXII

Nu mai este nicio surpriză. Știe toată lumea că suntem fani și că am ratat foarte puține ediții în ultimii 10 ani, așa că și anul acesta vom transmite direct de pe buștenii din Poiana Lupului. De abia așteptăm!

Despre ediția 2018 am scris deja, dar vom mai scrie, așa că vă recomandăm să stați pe aproape.

Ne bucură tare mult line-up-ul pregătit de organizatori pentru această vară și de abia așteptăm să înceapă festivalul! De data asta venim cu bicicletele și vrem să facem și trasee montane.

Până atunci, ca să treacă timpul mai repede și să aflăm mai multe, am pregătit pentru voi un interviu cu Marius Giura, Directorul festivalului, care ne-a povestit și despre ediția #22, dar și despre alte lucruri din culisele organizării.

Festivalier: Gărâna Jazz Festival este cu siguranță cel mai cunoscut și apreciat festival de jazz din România. Cum vă simțiți ​înaintea unei noi ediții?

Marius Giura: Obosit, emoționat, nerăbdător.

Festivalier: Ce este diferit la ediția de anul acesta, a 22-a, față de cele de până acum?

Marius Giura: Nu pot spune că este ceva diferit. Trupele ce vor concerta sunt alese pe sprânceană, vor fi trei scene și 24 de concerte. În fiecare an ne străduim să aducem tot ce e mai bun din întreaga lume.

Festivalier: Organizați Gărâna Jazz Festival de peste 20 de ani și pe parcursul timpului ați păstrat mereu legătura cu artiștii români pe care i-ați și invitat pe scena festivalului. Cum vi se pare piața noastră de muzică jazz în prezent și cum credeți că se va transforma pe viitor?

Marius Giura: Ufff, ați atins un punct sensibil. “Piața românească de jazz” aproape că nu există. Dacă nu se va face ceva pentru încurajarea copiilor în a studia obligatoriu un instrument în cadrul școlii, difuzarea concertelor de jazz la radio și televiziune, manageri profesioniști care să știe să “vândă marfa” , atunci nu va fi un viitor al jazz-ului românesc. Așa cred eu.​

Credit foto: Andrei Becheru

Festivalier: Ce ​sfaturi aveți pentru cineva care vine pentru prima dată la festival?

Marius Giura: Haine groase și de ploaie. Restul dăm noi!

Festivalier: Dar pentru veteranii Gărâna Jazz Festival, cei care nu lipsesc de la nicio ediție?

Marius Giura: Să se pregătească serios pentru nopți albe! Vom avea patru concerte pe seară/noapte, deci nu-i de glumă!​

Festivalier: În line-up-ul de anul acesta găsim artiști pe care îi așteptam de multă vreme, cum ar fi Roberto Fonseca Trio, Sly & Robbie sau Youn Sun Nah, dar și pe Stanley Clarke pe care speram să-l ascultăm din nou la Gărâna după concertul fantastic din 2015. Credeți că muzicienii internaționali caută în mod special festivalurile în aer liber, în natură? Este ceva inedit pentru unii dintre ei?

Marius Giura: Nu cred că au timp să caute. Majoritatea au concertele planificate unul după altul. Ceea ce este adevărat este că aproape toți sunt încântați de ce se întâmplă acolo. Comparația cu Woodstock-ul este deja un clișeu. Laudă locul, natura, calitatea publicului, aerul de libertate, felul în care poți interacționa cu artiștii care vin pe butuci să asculte muzica celorlalte trupe. Este un festival unic!

Credit foto: Andrei Becheru

Festivalier: Dintr-o perspectivă turistică, ce ne recomandați să facem în Gărâna și în împrejurimile sale pe parcursul zilei, până încep concertele?

Marius Giura: Concertele sunt planificate dimineața la biserica din Văliug, la prânz vor fi la hanul “La Răscruce” și seara ne întâlnim în Poiana Lupului. În timpul care mai rămâne liber? Baie și plajă la cele trei lacuri din zonă, plimbări prin pădure, mese îmbelșugate și gustoase la pensiuni.

Festivalier: Credeți că va ploua anul acesta la Gărâna Jazz Festival, se păstrează tradiția sau vom avea norocul de anul trecut, când a fost o vreme perfectă de vară? Cum influențează prognoza meteo desfășurarea festivalului?

Marius Giura: Nu știu dacă va ploua. Sper că ne va ocolii și de data asta. Și chiar dacă plouă, oamenii sunt obișnuiți și vin pregătiți. O ploicică ne binedispune, o ploaie mare ne face să ne gândim că suntem norocoși că nu-i furtună. Și dacă-i torențială… hmmm!

Festivalier: Ce alte festivaluri de jazz din Europa ne recomandați să urmărim anul acesta​?

Marius Giura: Orice festival înseamnă o experiență. Aș recomanda festivalurile din spațiul nordic și pe cele din Anglia. Umbria Jazz Festival, Montreux Jazz festival, Istanbul Internmational Jazz Festival, Vienne Jazz Festival și San Sebastian Jazz Festival sunt, din păcate, în același week-end. Și mai recomand sora urbană a Gărânei – Timișoara Jazz Festival, din luna octombrie, și prima editie a ORA Jazz Festival de la Oradea, din septembrie.

Festivalier: Avem o curiozitate: ce ascultă echipa Gărâna Jazz Festival pe parcursul organizării festivalului?​

Marius Giura: Jazz, evident. Când avem chef de leneveală, ascultăm preferații. Când muncim, ascultăm albumele promo care ne sunt trimise în timpul anului. Este atât de multă muzică bună în lume, timp să ai să asculți.​

***

Îi mulțumim domnului Giura că ne-a oferit acest interviu, iar pe voi vă încurajăm să veniți la Gărâna, fie cu cortul, fie să căutați cazare în sat (dacă vă grăbiți, s-ar putea să mai găsiți camere). Ca să vă convingem, vă lăsăm cu programul ediției 2018 care, așa cum spunea și mai sus, ni se pare de neratat!

Credit foto pentru imaginea din header: Elisabeth Ochsenfeld. 

INFO

Garana Jazz Fest XXII va avea loc în perioada 12 și 15 iulie, în județul Caraș-Severin. Cu un public internațional din ce în ce mai numeros, Gărâna, satul dintre munți, va găzdui patru zile de concerte și experiențe muzicale dedicate pasionaților de jazz.

Concertele se vor desfășura pe trei scene: Poiana Lupului, Biserica Catolică din satul Văliug și Hanul La Răscruce, locul în care a avut loc prima ediție a festivalului, în urmă cu 22 de ani.

Organizator: Fundația Culturală Jazz Banat

Bilete găsiți pe site-urile de mai jos și în Librăriile Humanitas, Librăriile Cărturești, Magazinele Orange, Magazinele Telekom, Magazinele Vodafone, Hypermarket-urile Carrefour, Librariile Diverta, Benzinariile OMV, Magazinele Inmedio & RELAY, Magazinele Germanos, Oficiile Poștei Române, Librăria Franceză Kyralina (str. George Enescu, nr. 8, București):
www.garana-jazz.ro/bilete/
www.bilete.ro/garana-jazz-festival/
www.eventbook.ro/music/bilete-garana-jazz-festival-2018
www.eventim.ro/ro/bilete/garana-jazz-festival-editia-xxii-492208/event.html

Mai multe detalii: www.garana-jazz.ro.

Leave a Reply

X