Loading

Interviu cu Oltea Zambori, Manager de comunicare FITS: “Mi se pare că festivalul și Sibiul sunt exemplele perfecte despre cum poți să crești ca oraș, comunitate și așa mai departe atunci când ai viziune, gândești mare și țintești sus.”

Așa cum v-am povestit, în week-end am fost la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), iar aici și aici puteți vedea primele relatări și recomandări de fața locului.

Chiar dacă am plecat de la Sibiu de 2 zile, cumva încă mai suntem acolo, în atmosfera de festival, cu bucuria tuturor celor prezenți pe străzi și în sălile de spectacol. Ne-am promis că anul viitor vom face în așa fel încât să stăm mai multe zile și sperăm să reușim.

Sâmbătă, în a doua zi de festival, am mers la MediaHub și am stat de vorbă cu Oltea Zambori, managing partner PR Beta, agenția responsabilă de comunicarea FITS.

Îi mulțumim mult că și-a făcut timp pentru noi, mai ales că știm cât de aglomerate sunt zilele în timpul festivalului.

În continuare redăm discuția noastră, iar mai apoi avem câteva recomandări pentru voi, în cazul în care mergeți la festival în zilele următoare.

Credit foto: Cristi Cojocariu
Credit foto: Grimm

Festivalier: Cum se simte un festival la a 25-a ediție? Nu puține festivaluri se pot lăuda cu o astfel de aniversare.

Oltea Zambori: Eu sunt în echipă de vreo doi ani, acesta este al doilea an, dar am fost aici atunci când a fost prima ediție, pentru că sunt din Sibiu. Îmi amintesc ce a fost atunci și văd ce este acum. Mi se pare că festivalul și Sibiul sunt exemplele perfecte despre cum poți să crești ca oraș, comunitate și așa mai departe atunci când ai viziune, gândești mare și țintești sus. Uitându-mă în urmă, îmi dau seama că domnul Chiriac chiar este un mare vizionar.

Festivalier: “Pasiunea” este tema de anul ăsta, corect?

Oltea Zambori: Da, nu poți să faci de 25 de ani un eveniment de genul ăsta fără pasiune. Echipa festivalului, cea care lucrează tot anul la festival, este foarte mică. Nu sunt foarte mulți oameni și dacă nu ești pasionat, la ce volum de muncă este, o iei razna. Și atunci pasiunea te ține, îți dă energie, te motivează și așa mergi mai departe. Mie tema de anul ăsta mi se pare foarte inspirată, vine după tema de anul trecut  – “iubirea”.

Festivalier: Așadar, tema de anul acesta este “pasiunea” și vine după tema de anul trecut, “iubirea” și practic îmbracă frumos cele 25 de ediții. Revenind la echipa festivalului, ce ne mai poți spune despre ea? Ne referim atât la echipa care lucrează pe tot parcursul anului, cât și la versiunea extinsă din timpul desfășurării FITS.

Oltea Zambori: Echipa este foarte pasionată. Am mai folosit acest cuvânt, dar chiar li se potrivește foarte bine. În  mare parte, adică cam 80%, este echipa Teatrului Național “Radu Stanca”. Membrii echipei lucrează și în cadrul teatrului și tot volumul de muncă pe care îl au este imens. Au premiere tot timpul, au spectacole mari. Nu au ca alte teatre încheieri de stagiune, început de altă stagiune, nu au concedii. Ei joacă tot timpul, iar dacă se joacă tot timpul, atunci și echipa din spate muncește tot timpul. Sunt și multe turnee și pleacă și prin străinătate.

Oamenii sunt foarte capabili. Greu găsești așa o adunare de profesioniști, mai ales că se lucrează cu spectacole foarte mari, cu decoruri. Oamenii ăștia, chiar dacă sunt în departamente diferite, trebuie să știe cum funcționează toate departamentele pentru că cine semnează contractele, trebuie să știe și unde se duce spectacolul respectiv, în ce spațiu, dacă este loc, dacă tehnic se poate.

Credit foto: Paul Băilă

Festivalier: Ce este nou la ediția asta față de anul trecut?

Oltea Zambori: Noi sunt toate spectacolele din fiecare an. Nu știu dacă este o noutate neapărat, cred că mai degrabă este o consolidare (acum vorbesc și din perspectiva omului care venea invitat în festival), dar au muncit foarte mult în ultimi ani pentru consolidarea secțiunii de dans contemporan, care are acum vedete în program, și pentru secțiunea de circ contemporan care iarăși a devenit foarte bună, mai ales în contextul actual.

Peste tot în lume circul clasic nu mai este chiar binevenit și atunci apare partea asta de entertainment de care au nevoie și copiii, care este accesibilă și adulților pentru că este o combinație între teatru, muzică, acrobație.

Bineînțeles că nouă este și toată partea de spectacole de stradă, construită pentru comunitate și care este îmbrățișată de comunitate. Am ieșit aseară prin Parcul Cetății, am trecut și prin Piața Mare și era plin, plin de lume. O mare de oameni. Cred că ieri a fost un flux de peste 100.000 de oameni pe străzi.

Festivalier: Am trecut și noi aseară prin Parcul Cetății și am văzut atmosfera de acolo. Chiar se simțea că începe festivalul.

Oltea Zambori: Da, da. Și oamenii se bucură, ceea ce este foarte frumos.

Festivalier: Câți spectatori vă așteptați să fie la ediția 2018?

Oltea Zambori: Noi ne așteptăm să fie plin peste tot.

Festivalier: Ce ne mai poți povesti despre partea de VR a festivalului, despre expoziția MICRO – FOLIE Sibiu Hotspot Cultural BRD?

Oltea Zambori: Expoziția MICRO – FOLIE este hot spot cultural BRD. Mi se pare foarte tare partea asta cu sponsorii care vin să susțină câte ceva de genul ăsta. Până la urmă, despre asta este vorba: festivalul costă foarte mulți bani și dacă sponsorii nu ar veni să susțină niște lucruri care costă foarte mult, pentru că este vorba despre drepturi de autor și multe altele, atunci nu s-ar întâmpla.

Expoziția este o călătorie virtuală prin 12 muzee, poți viziona peste 500 de opere de artă. Este foarte fain, dar cel mai bine este să mergi acolo și să simți cu ochii tăi povestea, să te plimbi prin muzeele respective.

Festivalier: Și o ultimă întrebare: care este cel mai așteptat moment? Sau putem vorbi despre un moment mai special pe care îl așteptăm la ediția 2018?

Oltea Zambori: Tot festivalul de la un capăt la altul. Sunt foarte multe evenimente valoroase programate. Când eram invitată în festival, dădeam cu banul. Și acum dacă mi-ar cere cineva să recomand ceva din festival, probabil că aș face la fel.

Credit foto: Cristi Cojocariu

***

Avem 2+1 recomandări dacă ajungeți la FITS în zilele următoare

  1. Prima recomandare este să mergeți la cât mai multe spectacole puteți, să alegeți din program ceea ce știți că v-ar plăcea, dar să fiți curioși și curajoși: să selectați și spectacolele care vi se pare mai atipice. Exact acolo s-ar putea să simțiți ceva total diferit și memorabil.

Dincolo de evenimentele din sălile clasice, neapărat să mergeți și la cele stradale, fie din Piața Mare, fie din Piața Habermann.

Să vă uitați la bucuria oamenilor, să stați alături de ei și să simțiți atmosfera festivalieră. Noi n-am fi vrut să mai plecăm de acolo.

Credit foto: Cristi Cojocariu
Credit foto: Cristi Cojocariu

2. A doua recomandare este să vedeți expoziția MICRO -FOLIE Sibiu Hotspot Cultural BRD. Veți avea ocazia să vă plimbați prin 500 de opere de artă din 12 muzee franceze, iar dacă ceva vă place în mod deosebit, de pe tableta pe care o veți primi la fața locului veți putea afla mai multe informații. Noi ne-am petrecut ceva timp în expoziție, a fost foarte fain.

Iar tot acolo, pentru că practic spațiul este împărțit în două, veți putea vedea în VR și o serie de documentare realizate de cei de la televiziunea Arte. Veți găsi producții despre plimbări subacvatice, despre expediții în Antarctica, un concert de muzică clasică într-un aeroport și multe altele.

3. A treia recomandare este să vizitați expoziția Kimono-urile maestrului Tomita Nobuaki

Veți vedea de aproape diferite tipuri de kimono-uri, unele pentru sezonul rece, altele pentru sezonul cald, unele pentru bărbați, altele pentru femei.

Noi am avut și norocul să întâlnim o persoană foarte pasionată de subiect care ne-a făcut turul expoziției și ne-a povestit câte ceva despre fiecare exponat în parte.

Tomita Nobuaki

***

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu în coproducție cu TVR și SRR.

Biletele pentru FITS 2018 pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală (str. Nicolae Bălcescu nr. 17), de marți până sâmbătă, între 11:00 – 18:00, și duminică, în intervalul 10:00 – 14:00. Bilete online și mai multe informații despre spectacolele programate se găsesc pe www.sibfest.ro. Prețul biletelor achiziționate online, de pe site-ul festivalului, au același preț ca la Agenția Teatrală. Prețul biletelor achiziționate direct de pe platforma entertix.ro variază în funcție de opțiunile de tipărire și livrare alese de cumpărător.

Credit foto header: Dragoș Dumitru.

Leave a Reply

X