Loading

Interviu cu Răzvan Scurtu, de la Smida Jazz Festival: Nu vedem festivalul ca fiind pentru cunoscători. Este un eveniment cu muzică bună, relaxare și natură.

La sfârșitul lunii august, în perioada 25 – 27 august, în Parcul Natural Apuseni, va avea loc a doua ediție a Smida Jazz Fest, unul dintre cele mai tinere festivaluri de jazz din România.

Din line-up-ul acestei ediții fac parte, în premieră absolută, GoGo Penguin, din Marea Britanie, The Kandinsky Effect, din Franța și Eric Vloeimans’ Gatecrash, din Olanda. Lista este completată de artiștii români, JazzyBIT, Trompetre (Petre Ionutescu), Iordache, și de alți muzicieni internaționali care revin în România: Tingvall Trio, din Germania, Sickpicnic, din Ungaria, și Bugge Wesseltoft’s New Conception of Jazz, din Norvegia.

Avem de-a face, așadar, cu un festival la a doua ediție care își propune să vorbească despre jazz-ul modern și să pună pe hartă o zonă cu un potențial turistic fantastic. Nu știm voi, dar noi nu auzisem de Smida înainte să apară acest festival.

Am vrut să aflăm mai multe despre Smida Jazz Fest și despre planurile echipei de organizare. Am stat de vorbă cu Răzvan Scurtu, inițiatorul festivalului și cel care a creat line-up-ul, despre prima ediție, despre noutățile de anul acesta, dar și despre activitățile conexe pe care le vom putea face în timpul festivalului.

Îi mulțumim lui Răzvan pentru întâlnire și vă recomandăm să fiți cu ochii și cu urechile pe Smida în perioada asta!

festivalier
Răzvan Scurtu

Festivalier: Cum a început totul?

Răzvan Scurtu: Aveam o idee mai veche să fac un festival de jazz modern, de new jazz. A existat o primă tentativă de acest tip în 2007, la Iași, dar din păcate nu a mai continuat. Am rămas de atunci cu ideea unui festival de jazz contemporan, nu standard jazz care e abordat de mai multe festivaluri.

Când am ajuns prima dată la Smida, am avut o viziune: festivalul s-ar potrivi perfect aici! Pentru mine rezona foarte bine partea asta de jazz contemporan cu natura care, mai ales acolo, arată fantastic. Anul trecut am organizat ediția pilot, cu intrare liberă. În ciuda faptului că am lansat campania de comunicare destul de târziu, din cauza tuturor etapelor de organizare pe care a trebuit să le punem la punct pentru prima dată, am avut o ediție foarte bună. Au fost 3.000 de participanți în cele două zile. Ne stabilisem un target de 2.000 de persoane, deci cam 1.000 pe zi. În realitate au fost 800 de oameni vineri și 2.200 sâmbătă.

Festivalier: Și de unde a venit publicul? Din Cluj?

Răzvan Scurtu: Strategia de comunicare a fost concentrată la 75% din resurse pe Cluj. Am preferat să ne axăm pe împrejurimi pentru că aici avem public amator de jazz și, se pare, am procedat bine. Cam 70 – 75 la sută din publicul nostru a fost din Cluj, apoi ceilalți au venit din alte orașe din Transilvania, mulți din Timișoara pentru că și acolo este un public care ascultă jazz, sau din București și Iași. Anul ăsta am mers mult pe online la nivel național, dar în offline din nou am comunicat în Cluj pentru că în continuare orașul are un potențial extraordinar.

Festivalier: Veți avea și evenimente conexe pentru promovarea festivalului?

Răzvan Scurtu: Nu acum, cel mai probabil vom organiza începând cu ediția de anul viitor. Acum ne ocupăm cu totul de festival, încă mai punem bazele. Noi ca și echipă ne mai “rodăm” pentru că nu am mai lucrat împreună până acum. Față de anul trecut am și adus oameni noi în echipa de organizare.

Festivalier: Este un experiment în desfășurare.

Răzvan Scurtu: Exact, cumva în 2017 este prima ediție oficială a Smida Jazz Fest pentru că acum avem și bilete, am extins festivalul la trei zile și avem și o logistică mult mai complexă.

Festivalier: Și aveți și mai mulți artiști anul ăsta față de anul trecut, nu?

Răzvan Scurtu: Anul trecut am avut 4 concerte în 2 zile, iar anul acesta avem 9 artiști pentru că am redus de la 4 la 3 concerte pe seară. Am considerat că trei concerte pe seară ar fi suficiente. Noaptea se face destul de rece la Smida, temperatura ajunge undeva pe la 10 grade, așa că am zis că este mai bine să începem la ora 20:00 și să terminăm pe la 1 dimineața. Anul trecut am început de la ora 19:00, dar era cam devreme. Publicul nostru vine mai târziu, mai ales vineri, când este zi lucrătoare, așa că ne adaptăm.

Pe timpul zilei organizăm tot felul de activități. Anul acesta, din fericire, avem și parteneri care ne ajută să dezvoltăm diferite activări. Un mare avantaj pe care îl avem îl reprezintă și zona, care are un mare potențial turistic. Acolo începe lacul Beliș, spre exemplu.

Festivalier: Asta era o altă întrebare: ce ar putea vizita publicul pe timp de zi?

Răzvan Scurtu: Pe timpul zilei avem mai multe activități față de anul trecut, dar fără să ne aglomerăm prea mult. Vom continua unele activități din 2016, spre exemplu colaborarea cu cei de la Cărturești care i-au adus pe frații Florian împreună cu care am organizat lecturi și discuții pe teme de literatură. Îi mai avem parteneri pe cei de la Centrul Întreg din Cluj care organizează cursuri de percuție și instrumente muzicale și totul este foarte antrenant.

Anul acesta vom face mai multe activități pe partea de dans și de mișcare. Dimineața vom avea ateliere de yoga și meditație, vom mai organiza prin zonă tururi cu ghizi autorizați, tururi mai ample sau mai scurte, în funcție de preferințe. În zonă sunt destul de multe obiective turistice la care putem merge. Spre exemplu, ar fi cascada Vălul Miresei care poate fi vizitată, apoi poți ajunge ușor și la Padiș ș.a.m.d.

Festivalier: Ce activări veți avea, mai exact?

Răzvan Scurtu: Sponsorul oficial este Silva, iar sponsorii principali sunt Bosch și Electroglobal. Îi mai avem parteneri și pe cei de la Philips care ne vor ajuta cu niște lumini destul de sofisticate pe care le vom folosi la light design. Apoi îi mai avem alături de noi pe cei de la Farmec care vor face o activare, cei de la Bosch vor veni cu bicicletele electrice și vom amenaja trasee prin zonă. Oamenii vor putea închiria biciclete și vor putea merge cu ele prin împrejurimi.

Festivalier: Am vrea să povestim puțin și despre oamenii din sat. Cum au primit ei festivalul și cum s-au implicat? 

Răzvan Scurtu: S-au bucurat că se întâmplă ceva în satul lor pentru că nu a mai fost așa ceva în zonă, nu doar pe lângă Smida, ci chiar până la Huedin. Nu știu să mai fie vreun festival de genul ăsta pe aici. Anul acesta localnicii nu vor plăti bilete de intrare pentru că vrem să îi încurajăm să participe și ei. Chiar ne-am propus să încercăm să ajutăm zona Parcului Natural Apuseni cât mai mult posibil.

În primul rând, vrem să ajutăm prin responsabilitate față de mediu. Anul acesta avem un departament dedicat, mai exact avem un coleg care se ocupă de acest subiect. Noi, ca profil personal, suntem preocupați de mediu și atunci și festivalul trebuie să fie atent la efectul asupra mediului înconjurător.

Ne interesează tot ce se întâmplă acolo, mai ales că suntem într-un parc natural. De asemenea, încercăm să sprijinim zona și prin promovare. Mulți oameni au descoperit locul datorită festivalului și au revenit și pe parcursul anului. Apoi, pe partea de cazare am încercat să găsim variante prin zonă, chiar prin pensiuni care nu erau în circuitul turistic. Noi îi contactăm pe proprietari și vorbim cu ei despre festival. Momentan avem 6 pensiuni pe care le-am publicat pe site, vrem să facem o bază de date pe care să o tot îmbunătățim de la un an la altul.

În 2016 cam jumătate dintre cei care au venit la festival au stat în camping, alții s-au cazat la pensiunile din sat sau au plecat cu mașina personală / transportul în comun oferit de noi după concerte. Și anul acesta vom pune la dispoziție autocare pe ruta Cluj – Smida și retur, cu bilete contra cost.

festivalier

Festivalier: Cam cât timp s-ar face din Cluj până la Smida?

Răzvan Scurtu: O oră și jumătate. Drumul este bun, din fericire. Poți veni cu orice fel de mașină sau chiar și cu bicicleta. Pe traseul Cluj – Oradea este un tren care are vagon special pentru biciclete și vrem să încurajăm amatorii să vină cu bicicleta, iar din Huedin să urce în tren cu ea.

 Festivalier: Dar dacă plecăm cu mașina din București, cam cât facem până la Smida?

Ar trebui să veniți prin Cluj. Asta este singura variantă. Mai este un traseu dinspre sud-vest, dar drumul, care trece prin Padiș, este foarte deteriorat.

Festivalier: Care ar fi pricipalele 3 motive pentru care cineva din București ar veni la Smida?

Răzvan Scurtu: Noi vedem festivalul ca o experiență, ca o vacanță la munte. Este un festival la care vii să te încarci cu energie bună, să te relaxezi. Este în mod categoric o experiență diferită față de alte festivaluri.

Plus că, artiștii din line-up sunt chiar foarte buni. Încercăm să avem un mix între artișii cunoscuți și unii poate mai puțin cunoscuți, dar care au o prestație live foarte bună. Nu vedem festivalul ca fiind pentru cunoscători. Este vorba despre un eveniment cu muzică bună, relaxare și natură. Ăsta a fost conceptul nostru și asta am vrut să transmitem.

Festivalier: Cum alegeți artiștii?

Răzvan Scurtu: De asta mă ocup eu, personal. Sunt anumite criterii pe care le am în vedere. Nu vor fi concerte prea abstracte, prea dificile sau prea accesibile. Este un amestec pe care îl fac ca să fie pe placul mai multor oameni. Sunt un mare consumator de muzică și chiar dacă nu aș face parte din domeniul ăsta, tot aș asculta muzică tot timpul, este ceva ce mă reprezintă. Am deja o listă destul de lungă cu artiștii pe care vreau să-i aduc în continuare la Smida, pe unii în premieră absolută. Mă bucur mult că am reușit să-i aducem în exclusivitate pe cei de la Gogo Penguin.

Festivalier: Ce vom putea mânca la Smida?

Răzvan Scurtu: Încercăm să folosim ingrediente din zonă. Vom avea, spre exemplu, gulaș cu hribi din Apuseni sau alte nebunii de genul ăsta. Chiar am văzut recent meniul și vor fi niste feluri de mâncare total atipice.

festivalier

Festivalier: Și acum și o întrebare mai logistică: cam câte locuri de cazare vor fi în pensiuni și în camping?

Răzvan Scurtu: În camping vom avea cam 600 de corturi. Ca și participare anul ăsta sperăm să avem cam 2.000 – 2.500 de oameni pe zi. În corturi pot fi cazați cam 1.200 de oameni pentru că, de obicei, stau cam două persoane într-un cort, iar în zonă sunt câteva sute de spații de cazare. Este loc pentru toată lumea.

Festivalier: V-a fost greu să îi aduceți pe artiști în vârful muntelui?

Răzvan Scurtu: Nu, chiar deloc. Artiștii sunt foarte interesați să vină la genul ăsta de festival pentru că nu sunt foarte multe evenimente care să-i scoată din cadrul obișnuit de festival în oraș sau în club. Anul trecut toți artiștii care au venit la Smida au rămas foarte încântați. Unii dintre ei mergeau în picioarele goale și erau foarte fericiți.

Festivalier: Și vine ursul la Smida?

Răzvan Scurtu: Aaa, nu, sub nicio formă. În perioada asta are ce să mânânce și este liniștit.

—————————————————————————————————————————————–

INFO Smida Jazz Festival

Smida Jazz Fest va avea loc în perioada 25 – 27 august la Smida, în Parcul Natural Apuseni, la aproximativ 90 de kilometri asfaltați de Cluj-Napoca.

Dacă vă grăbiți, mai puteți prinde bilete la prețul de 99 RON, valabile doar până duminică, 20 august. După această dată, în perioada 21 și 25 august prețul va fi de 119 RON. 

Mai multe detalii găsiți pe pagina de Facebook și pe site. Credit foto: Smida Jazz Fest.

Aici avem promo-ul ediției 2017:

Leave a Reply

X