Loading

Interviu cu Sabina Baciu, Communications Consultant Jazz in Church: “Oamenii au privit festivalul ca o descoperire, un secret care merită împărtășit cu comunitatea lor.”

Așa cum spuneam în urmă cu ceva timp, pe 7 martie începe cel mai simpatic și original festival de jazz din București: Jazz in Church. N-am ratat nicio ediție din cele șase de până acum, vom fi în sală și la ediția de săptămâna viitoare, ca niște fani adevărați ce suntem.

Am vrut să intrăm mai în profunzimea Jazz in Church 2019, așa că am aflat mai multe despre ediția actuală, dar și despre parcursul festivalului, de la Sabina Baciu, Communications Consultant Jazz in Church.

Mulțumim frumos Sabinei pentru interviu și de abia așteptăm să înceapă festivalul. Poate vine și primăvara mai repede, n-ar fi rău deloc!

***

Festivalier: De cât timp faci parte din echipa Jazz in Church?

Sabina Baciu: De la prima ediție, acum șapte ani de zile! Și înainte de asta am făcut parte din echipa Jazz.ro pentru primul concert Jazz in Church la Biserica Luterană (2012), concertele Anouar Brahem și Jack DeJohnette la Sala Radio, Leszek Mozdzer la TNB și seria de concerte Jazz for Kids.

Echipa este condusă de Cristi Moraru – directorul festivalului și partenerii Jazz.ro – Cătălin Mitroi și Markus Wirth. Iar eu și Iulia Cojocaru ne ocupăm de comunicare și promovarea evenimentului, Octavian Todiruț ne suprinde de fiecare dată cu designul grafic și este și fotograful oficial al festivalului. Paul Tutungiu este prezentatorul festivalului și editorul textelor despre artiști, căci are o cultură muzicală incredibilă și cunoaște parcursul profesional al fiecărui muzician de jazz.

Festivalier: Care a fost, pentru tine, cel mai fain moment din organizarea festivalului?

Sabina Baciu: După festival ne luăm toți timp să stăm relaxați la un pahar de vin și să discutăm ce momente ne-au plăcut, ce artiști ne-au impresionat și, evident, care au fost bâlbele și fazele mai amuzante care apar la fiecare ediție. Înainte și în timpul festivalului este destul de mult stres, în special pe capul lui Cristi (Moraru – directorul festivalului) și atmosfera este de obicei tensionată, pentru că sperăm să iasă totul bine și atât publicul, cât și artiștii să aibă o experiență cât mai plăcută și mai specială.

Festivalier: Cum ți se pare festivalul astăzi, la ediția a VII-a, față de prima ediție?

Sabina Baciu: Mă bucură tare mult că a devenit un eveniment important pe agenda culturală bucureșteană – iubitorii de muzică și de experiențe inedite cunosc festivalul și cred că este pe wishlist-ul multor consumatori de cultură.

Pe de altă parte, îmi pare rău că un festival care a demontrat că este valoros din punct de vedere artistic – este un festival unic la nivel european! – nu a reușit să obțină un sprijin financiar mai consistent din partea instituțiilor publice sau companiilor private. Este important de știut că echipa nu este plătită pentru acest festival, noi facem o muncă voluntară – iar veniturile din bilete și partenerii festivalului acoperă strict costurile cu artiștii, tehnicul, transportul și de cazarea.

Festivalier: Când începeți să lucrați la următoarea ediție și cum alegeți artiștii care vin la Jazz in Church?

Sabina Baciu: Directorul festivalului știe deja line-up-ul pentru 2020, așa că el începe lucrul cu cel puțin un an înainte. În funcție de acest line-up ideal, încep după aceea negocierile, pentru că evident că festivalul nu poate acoperi fee-urile obișnuite ale muzicienilor, așa că aducem cât mai multe argumente care să îi convingă să accepte un fee mai mic, compensat de o experiență foarte faină.

Artiștii sunt selectați în funcție de preferințele publicului de jazz și muzică contemporană – și în fiecare an includem artiști iubiți de români, care au mai participat la alte festivaluri sau ale căror discuri sunt apreciate de public. Apoi de fiecare dată includem rising stars – artiști tineri care s-au remarcat pe scenele europene și au lansat albume apreciate de critici, precum și artiști mai puțin cunoscuți, care aduc un element special în festival.

Cristi este foarte atent să creeze un mix de artiști care să bucure melomanii de cursă lungă, dar să placă și publicului care este poate la prima audiție a unui concert de jazz european. Suntem un festival care a reușit să atragă foarte mult public nou și e important ca programul muzical să fie echilibrat și sofisticat în același timp.

Festivalier: Cam în fiecare an festivalul este sold-out destul de repede. Aveți un sfat pentru alte festivaluri la primele ediții? Poate pe partea de comunicare și de vânzare a biletelor?

Sabina Baciu: Bugetul de comunicare a fost în fiecare an zero – și pentru că nu am putut să investim în advertising sau materiale de comunicare, ne-am bazat pe PR și word of mouth. Pentru că este într-adevăr un eveniment special, de fiecare dată evenimentul de Facebook a avut un parcurs viral și am avut peste 10.000 de persoane attending – numai în ziua în care am publicat evenimentul din anul acesta am avut un reach organic de peste 20.000 de oameni, în condițiile în care noi vindem 200 de bilete pe seară. Așadar, oamenii au privit festivalul ca o descoperire, un secret care merită împărtășit cu comunitatea lor – și desigur că genul acesta de recomandare este mult mai de impact decât orice reclamă.

Festivalier: Ce ne poți povesti despre Jazz for kids?

Sabina Baciu: Este un proiect foarte tare, iar reacția copiilor este atât de sinceră încât tare mi-aș dori să se organizeze mult mai multe programe de acest tip. Echipa de muzicieni români a pregătit în fiecare an o selecție de melodii cunoscute de cei mici (și cei mari), anul acesta este formată din Sorin Zlat – pian, Mihaela Alexa – voce, Michael Acker – bas si Iulian Nicolau – tobe. Timp de 45 de minute, publicul este invitat într-o călătorie în care va afla cum sună fiecare instrument, ce înseamnă ritm sau improvizație în jazz și cum reușesc artiștii să comunice pe scenă într-un jam session. La final pot veni pe scenă să descopere instrumentele, sperăm să se îndrăgostească de ele și să își dorească să devină muzicieni.

Festivalier: Ce recomandări ai avea pentru noi, ce concerte trebuie să ascultăm neapărat anul acesta?

Sabina Baciu: Eu una vreau neapărat să îl revăd pe Michele Rabbia – un percuționist extraordinar care deja ne-a uimit prin ritmul creat de pungile de plastic sau folia de inox pe care le-a folosit în celelalte concerte Jazz in Church. Anul acesta va veni împreună cu artiști super cunoscuți pe scenele mondiale – pianistul Francois Couturier, violoncelista Anja Lechner și Maria Pia de Vito – al patrulea instrument, vocea italiencei care a inițiat proiectul Il Pergolese.

Tot pe lista mea este Mario Batkovic – un acordeonist bosniac ale cărui compoziții le tot fredonez în gând, căci mă tot urmăresc ca un vis muzical.

Apoi mă bucur că avem o seară în care se va auzi orga Bisericii Lutherane, iar ea va fi mânuită de Isfar Sarabski din Azerbaidjan, acompaniat de conaționalul Rain Sultanov la saxofon. Sunt tare curioasă să îi ascult, mai ales că vin cu un proiect gândit special pentru acustica deosebită a unei biserici.

Festivalier: Ce ascultă echipa Jazz in Church când se întâlnește să organizeze festivalul?

Sabina Baciu: Echipa de comunicare ascultă cu siguranță toți artiștii invitați, ca să îi cunoaștem mai bine și să ne bucurăm la maxim de prezența lor în București.

Festivalier: La ce alte festivaluri de jazz merge echipa voastră pe parcursul anului?

Sabina Baciu: Cu siguranță vara mergem la Gărâna și în București la Green Jazz Fest, iar în rest Cristi merge la alte festivaluri ca să asculte artiști noi sau formule noi pe scenă, pe care apoi să le invite la București. Când se întâmplă asta ne anunță că un artist ”l-a pus în cap” și ne trimite și nouă muzica lui.

Ultimul festival la care a fost și care e acum pe lista tuturor este Jazz Fest Sarajevo – cel mai mare eveniment de jazz din Balcani, cu un line-up excelent.

***

INFO

Jazz in Church este organizat de asociația JAZZ.RO, în parteneriat cu Biserica Evanghelica C.A. din București. Festivalul se bucură pentru al patrulea an consecutiv de patronajul Excelenței sale, Domnul Urs Herren, ambasadorul Elveției în România.

  • Parteneri: Primăria Municipiului București, Arcub, Ambasada Elveției, Swiss Found, Prohelvetia, Institutul Italian de cultură Vito Grasso, Institutul Cultural Român

  • Sponsori: Holcim, Geberit, CRH Romania, KPMG, Wens Travel, Best Print, Senso Days, Azomureș, Siqua Hotel, La Copac, Mamizza

  • Cu sprijinul: Green Sound Team, Andante Music, Green Hours

  • Partener media principal: Jazz FM România, primul post de radio dedicat muzicii jazz care emite în FM din România.

  • Parteneri Media: Scena 9, Festivalier.

Mai multe detalii găsiți pe site și pe pagina de Facebook.

Leave a Reply

X