Loading

Interviu cu Simona Giura despre ORA Jazz Festival: “Toate orașele mari au cel puțin un festival de jazz. Oradea este un spațiu cultural care trebuie cultivat cu muzică bună.”

Săptămâna aceasta, mai exact vineri, pe 14 septembrie, începe Ora Jazz Festival, la Oradea, așa cum ți-am povestit zilele trecute în acest articol.

Cred că deja ne știi cum suntem: atunci când vine vorba despre festivaluri noi, devenim și mai curioși să vedem despre ce este vorba și căutăm răspunsurile chiar în interiorul echipelor de organizare.

Am invitat-o pe Simona Giura, fondatoarea Ora Jazz Festival, să ne povestească cum a apărut ideea evenimentului, care ar fi lucrurile pe care trebuie să le știm chiar de la prima ediție, legătura dintre festival și strategia de rebranding a orașului Oradea și multe alte detalii interesante.

Mulțumim, Simona, pentru lămuriri. Dacă sunteți în Oradea în acest week-end, să nu ratați festivalul, bilete și abonamente încă mai sunt de găsit aici. Iar dacă nu aveați planuri să ajungeți la Oradea săptămâna asta, atunci aveți un motiv în plus să faceți o vacanță de week-end, să vă plimbați prin oraș, iar pe seară să ascultați concerte de jazz într-o acustică perfectă. Noi zicem că merită.

***

Simona Giura și N.P. Molvaer. Credit foto: Mircea Albuțiu.

Festivalier: De ce un festival de jazz la Oradea?

Simona Giura: Pentru că acolo este nevoie de un festival. Orașul este minunat, cu o arhitectură de invidiat, cu edili care sunt interesați de promovarea orașului și de statutul său cultural. Toate orașele mari au cel puțin un festival de jazz. Oradea este un spațiu cultural care trebuie cultivat cu muzică bună.

Festivalier: Cum a apărut ideea festivalului și cât a durat organizarea primei ediții?

Simona Giura: Ideea nu-mi aparține. Am fost contactată de Bogdan Băncilă de la Digi24 și de Mihai Jurca de la Asociația pentru Promovarea turismului în Oradea și regiune. M-au întrebat ce părere am. Știam foarte multe despre Oradea și am fost imediat entuziasmată gândindu-mă că este un loc perfect pentru așa ceva, situat la interferența a trei rădăcini culturale diferite, dar cu destule puncte comune (românii, maghiarii și evreii au contribuit în egală măsură la istoria culturală a locului).

Festivalier: Din câte am înțeles, orașul Oradea a trecut recent printr-un proces de renovare și tot mai mulți oameni vor să-l viziteze. Face parte ORA Jazz Festival din această strategie de rebranding a orașului?

Simona Giura: Eu zic că da. Orașul este european. ORA Jazz Festival vrea să contribuie la afirmarea lui atât în țară, cât și în afară. Artiștii vor povesti, spectatorii vor face același lucru. Va exista un val de curiozitate din care toată lumea va avea de câștigat.

Festivalier: O parte din echipa de organizare a festivalului are în palmares alte două mari festivaluri de jazz din zona de vest a țării, Gărâna Jazz Festival și Timișoara Jazz Festival. Ce v-ar plăcea să « moștenească » ORA Jazz Festival de la cele două festivaluri și ce v-ați dori să fie diferit?

Simona Giura: Doar două lucruri în ceea ce privește moștenirea: ENTUZIASMUL și LUCRUL BINE FĂCUT. În rest, vreau ca ORA să se dezvolte independent, să crească și să meargă pe picioarele lui. Evident, o oarecare asemănare a tipului de jazz promovat va exista. Doar ascultăm muzică si aducem ce ne place!

Festivalier: Dacă ar fi să discutăm despre publicul festivalului, ce ne puteți spune despre acesta?

Simona Giura: Încă nu foarte multe. Din reacțiile primite, mai ales on-line, se pare că vom avea un public destul de elitist: mulți orădeni, dar și iubitori ai jazz-ului veniți din toată țara și din Ungaria. Oameni care fac turism cultural și care știu ce înseamnă un festival tare.

Festivalier: Dat fiind că vorbim despre un spațiu mai special în care se vor desfășura concertele, adică despre Sinagoga Neologă Sion, ar trebui să avem în vedere anumite lucruri, eventual aspecte legate de vestimentație sau de orele de acces?

Simona Giura: Îmbrăcămintea trebuie să fie decentă, așa onorăm un spațiu cultural plin de istorie. În ceea ce privește ora de acces, va fi o singură mențiune legată de ziua de vineri, atunci când este Sabatul: concertele vor începe după apusul soarelui, de la ora 19:00. În rest, ne ținem de program: sâmbătă și duminică concertele încep de la ora 18:00.

Festivalier: ORA Jazz Festival este un festival family friendly? Pot veni și copiii?

Simona Giura: Nu, din păcate nu. Este un spațiu ca o acustică remarcabilă și orice sunet este auzit foarte bine. Nu interzicem accesul copiilor, dar părinții trebuie să se gândească bine dacă cel mic are răbdare să stea fără să deranjeze ascultătorii sau muzicienii care performează. Sper ca de la anul să avem un club al copiilor într-un spațiu adecvat, unde părinții îi vor putea lăsa pe micuți sub supraveghere de specialitate.

Festivalier: Să povestim și despre line-up-ul acestei prime ediții. Vor veni muzicieni din Israel, Germania, Norvegia, Franța, Finlanda, Cehia, Canada, Olanda, China (Taiwan) și Austria. Line-up-ul a fost mai degrabă punctul de la care ați pornit în organizarea festivalului?

Simona Giura: Punctul de pornire a fost locația, să văd în ce măsură acustica e bună, care este numărul maxim de artiști care pot cânta pe scenă fără să fie înghesuiți. Apoi, punctul sensibil al oricărui festival de jazz: finanțarea. Nu poți alege trupele fără să știi bugetul. Și apoi faci line-up-ul. Artiștii sunt aleși pe sprânceană. Toți au premii la activ, experiență și drag de a cânta.

Festivalier: Ce concerte ne recomandați să ascultăm neapărat?

Simona Giura: Nu pot să recomand. Toate cele 9 concerte vor fi senzaționale. Știu asta!

Festivalier: Ce obiective turistice ne sugerați să vizităm în Oradea dacă venim pentru prima dată?

Simona Giura: Centrul e grozav, la fel și străduțele adiacente. Priviți în tihnă clădirile, sunt adevărate minunății. Să nu uităm de o cafea sorbită în tihnă în Piața Unirii. Parcul de lângă Sinagoga Neologă Sion este foarte frumos și perfect pentru un picnic. Biserica cu Lună mi s-a parut interesantă și multe alte locuri descoperite pe pagina de Facebook – Visit Oradea.

***

INFO

Toate concertele se vor desfășura la Sinagoga Neologă Sion, din Str. Independenței, nr. 22, Oradea, începând cu ora 18:00.

Prețul unui bilet pentru o zi este de 80 Ron, iar al abonamentului este de 210 Ron.

Biletele și abonamentele se pot achiziționa online de pe www.bilete.ro sau înaintea începerii primului concert al zilei, de la intrare.

Mai multe detalii despre festival: www.orajazzfestival.ro; Facebook: ORA Jazzfestival; Instagram: @orajazzfestival.

 Credit foto: Pagina Visit Oradea.

Leave a Reply

X