Loading

Jurnal de festival – TIFF, episodul 1: “Eu tot anul rămân cu filmele pe care le văd la TIFF”

Ieri ne-am trezit devreme, ne-am luat toate bagajele, chiar nu am uitat nimic de data asta, și am plecat spre Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF)primul și cel mai mare festival din România dedicat filmului de lungmetraj.

Nu mai există niciun dubiu că atmosfera și atitudinea festivalurilor de la Cannes, Berlin și Veneția îți dau întâlnire la Cluj, în luna iunie a fiecărui an.

TIFF a ajuns la ediția cu numărul 17, iar pe parcursul timpului a pus pe hartă multe filme care au avut un parcurs bun, cu premii, cu multă priză la public și  cu reacții favorabile din partea criticilor, este punctul de întâlnire al multor actori, regizori, producători, scenariști și, în general, al tuturor celor care activează în industria cinematografică. Nu în ultimul rând, este gazda multor petreceri care au rămas legendare. 

Batman vs. Iron Man

Așteptam cu mare interes să ajungem cât mai repede în sălile de cinema, iar drumul  prin Transilvania s-a dovedit și el din același film.

Am mers spre TIFF cu mașina oficială a festivalului – Mercedes-Benz Clasa A, cea mai inteligentă mașină din clasa business, echipată cu sisteme de ultimă generație de asistență la conducere, primul model MercedesBenz dotat cu cel mai modern sistem multimedia: MBUX – MercedesBenz User Experience.

Și pentru că eram într-un autoturism care, credem noi, i-ar plăcea și lui Batman, am pornit o dezbatere pe tema Batman vs. Iron Man. Nu a câștigat nimeni, până la urmă, fiecare a rămas de partea unuia sau a altuia (deși unul dintre ei depinde destul de mult de costum și nu s-ar descurca fără el) și am râs la următorul schimb de replici:

Dar Deadpool 2 ați văzut?

– Eu nu l-am văzut. Nu rulează la TIFF.

“Eu tot anul rămân cu filmele pe care le văd la TIFF”

Și așa am ajuns cu colegii noștri de drum, fani TIFF și oameni care merg la multe festivaluri (adică festivalieri ca și noi), la discuția despre ce înseamnă să mergi la un festival de film. 

Dincolo de faptul că ai ocazia să vezi un Cluj total diferit de cel din timpul altor festivaluri din oraș sau să te întâlnești cu colegii de breaslă, dacă lucrezi în industria cinematografică, în primul rând rămâi cu filmele pe care le vezi în premieră la TIFF.

Concluzia generală a fost că tot anul ne gândim la filmele pe care le vedem la TIFF, le povestim mai departe prietenilor și îi îndemnăm să meargă să le vadă atunci/dacă intră și în cinematografele noastre. Este ca și cum ți-ai face plinul cu filme bune pentru tot anul.

Am văzut în premieră “Charleston” și vi-l recomandăm

Imediat cum am ajuns la Cluj, am mers să vedem „Charleston”, debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Creţulescu, prezentat în premieră în România în cadrul competiției oficiale TIFF.

În primul rând, am apreciat aerul fresh pe care îl are filmul, pornind de la scenografie (interioare armonioase, lumini care evidențiază ingenios anumite unghiuri, străzi și colțuri frumoase), la scenariul care a reușit să scoată multe replici amuzante dintr-un subiect tragic, la coloana sonoră pentru care, dacă nu am fi fost într-o sală de cinema, am fi scos de mai multe ori “Shazam-ul”.

„Charleston” este, pe scurt, povestea unui triunghi amoros bizar, „format” din doi bărbați și femeia pe care au pierdut-o amândoi. Este un film despre pierderi de mai multe tipuri, despre cum poți să treci peste o tragedie, despre empatie și relații bizare între oameni care au mai multe sau mai puține lucruri în comun, despre introvertiți aparenți și extrovertiți sensibili, despre iertare și acceptare. Ne-a plăcut așa mult, încât vrem să-l revedem la București, când va intra în cinematografe. Vă recomandăm și vouă să nu-l ratați.

Din distribuția filmului fac parte: Șerban Pavlu, Radu Iacoban, Ana Ciontea, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Dorian Boguță, Gabriela Popescu, Adrian Titieni, Andreea Vasile, Gavril Pătru, Gheorghe Ifrim, Lucian Ifrim, Sergiu Costache, Claudiu Dumitru, Letiția Vlădescu, Vlad Galer și Alina Berzunțeanu.

În luna aprilie, „Charleston” a avut proiecții sold-out la Istanbul, Viena, Londra, Moscova, Jeonju și Montevideo, unde a primit un premiu special din partea juriului FIPRESCI. Suntem siguri că acesta este doar începutul, ne așteptăm ca filmul să aibă succes și să tot auzim de el în perioada următoare.

Și pentru că tot spuneam că ne-a plăcut tare mult coloana sonoră, uitați cum e:

Cam atât deocamdata, după prima zi la TIFF. Stați pe aproape, revenim și mâine cu impresii aici, pe pagina de Facebook, dar și pe Instagram. 

***

Participarea Festivalier la TIFF este susținută de Mercedes-Benz – Mașina Oficială a TIFF pentru al 12-lea an consecutiv.

Mercedes-Benz susține și în acest an “10 pentru FILM”, programul ce își propune să promoveze în lumea filmului 10 actori de teatru talentați. În cadrul TIFF, actorii beneficiază de materiale de prezentare – broșuri, fotografii și clipuri realizate într-un studio profesionist, participă la o serie de work-shop-uri și întâlniri și sunt prezentați publicului, jurnaliștilor și oamenilor care le-ar putea schimba carierele – regizori, producători, directori de casting și agenți.

În cadrul Galei TIFF 2018, Mercedes-Benz România va acorda “Premiul de Excelență” pentru întreaga carieră unei personalități din lumea filmului românesc.

Leave a Reply

X