Loading

Jurnal de festival – TIFF, episodul 3. Barack Obama ne-a prezentat Casa Albă

Știi sigur cum e. Te întorci de la un festival și toată lumea te întreabă cum a fost, ce-ai văzut, ce ți-a plăcut cel mai mult și așa mai departe. Și fix în momentul ăla îți dai seama, de fapt, ce ar fi de povestit din tot festivalul.

Despre TIFF, căci acesta este subiectul nostru din aceste zile, am scris deja în primul și în al doilea episod, iar astăzi vom face o recapitulare în ultimul episod al jurnalului nostru.

Cum era atmosfera prin Cluj?

Dacă nu ai ajuns până acum la TIFF, îți recomandăm să mergi anul viitor. Zicem asta nu doar pentru că vei vedea filme în premieră, pentru că vei avea ocazia să participi la conferințe și discuții cu actori, regizori și producători celebri sau că vei merge la cele mai reușite petreceri (da, da, HBO, la tine ne referim), dar mai avem un motiv foarte bun.

Felul în care arată Clujul pe parcursul celui mai important festival din România dedicat filmului și industriei cinematografice este de văzut neapărat. Așa cum Sibiul se transformă cu totul pe parcursul FITS și vezi peste tot oameni bucuroși că are loc un festival atât de important în orașul lor, așa ni s-au părut și clujenii – mândri de tot ce se întâmplă în sălile de cinema și în afara lor.

Ediția 2018, cea de-a XVII-a, a început și s-a încheiat cu proiecții sold out, a avut peste 135.000 de participanți. Pe cel mai mare ecran din România amplasat în Piața Unirii, dar și în cele 13 spații‑partenere, au rulat 227 producții – 178 de lungmetraje și 49 de scurtmetraje sosite din toată lumea. Pe parcursul festivalului s-au vândut aproape 95.000 de bilete și, zic organizatorii, au avut o creștere de 5,7% față de ediția anterioară.

Atunci când vorbim despre atmosferă, oricâte am povesti, cele mai bune sunt fotografiile care surprind la fix energia locului și a oamenilor. Așadar, ca să-ți poți face o idee și să te convingem să vii sau să revii la anul, mai jos avem o selecție de 17 fotografii.

17 fotografii pentru ediția cu numărul 17.

Primul nostru film în VR –

o plimbare prin Casa Albă în compania soților Obama

TIFF 2018 a mai venit cu o premieră pentru noi (în afara filmelor pe care le-am văzut): am vizionat primul film în VR la doua ediție a infiniTIFF – centrul de experiență al festivalului dedicat în exclusivitate prezentării unor forme noi și inovatoare de storytelling audiovizual.

InfiniTIFF VR Cinema powered by Samsung & Banca Transilvania, căci așa se numește secțiunea, a avut o selecție variată de conținut VR. Aveam de ales din peste 15 experiențe în ficțiune, non-ficțiune, animație și horror. Erau producții despre exploratorii spațiului, despre Lacul Baikal, despre Hermitage Museum și multe altele. Cel mai popular film, din câte ne-au povestit organizatorii, a fost Colecționarul de vise, în regia lui Li Mi.

Noi am ales să vedem The People’s House, realizat de Félix Lajeunesse & Paul Raphaêl. După ce ne-am instalat pe scaunele de birou, am primit ochelarii speciali și căștile, iar apoi a început filmul.

După primele cadre ne-a luat un pic amețeala. Senzația era cam ca atunci când vrei să înveți să schiezi și prinzi viteză deodată. Cadrul era inițial unul fix, iar tu puteai roti capul să vezi de jur împrejur încăperile, dar mai era și o mișcare ușoară spre îniante, sau în termeni marinărești, de la pupa la prova, care te putea confuza puțin.

Și după ce ne-am obișnuit cu cadrele, deodată ne-am trezit cu Barack Obama fix lângă noi, în Biroul Oval. Nu știam ce să facem, dacă să zicem ceva sau nu, până ne-am prins că nu ne vede, a mai durat ceva.

Mai apoi, la fel de aproape ne-a fost și Michelle Obama, care ne-a povestit despre tabloul preferat din Casa Albă, despre omagiul față de Jackie Kennedy, cea care a redecorat interioarele clădirii în perioada în care a fost Prima Doamnă a SUA, și despre multe alte lucruri.

Experiența în VR a fost, de fapt, un tur istoric și intim prin Casa albă, așa cum era aceasta în timpul Președintelui Barack Obama și a Primei Doamne Michelle Obama.

Ambii ne-au povestit tot felul de detalii mai neștiute despre încăperile casei și, cu ocazia asta, ne-am și gândit pentru prima dată că, de fapt, Casa Albă este și reședința Președintelui SUA și a familiei sale, nu doar o clădire instituțională.

În concluzie, ne-a plăcut experiența și vom mai căuta astfel de producții în VR. Data viitoare vom fi și mai pregătiți.

***

Participarea Festivalier la TIFF este susținută de Mercedes-Benz – Mașina Oficială a TIFF pentru al 12-lea an consecutiv.

Mercedes-Benz susține și în acest an “10 pentru FILM”, programul ce își propune să promoveze în lumea filmului 10 actori de teatru talentați. În cadrul TIFF, actorii beneficiază de materiale de prezentare – broșuri, fotografii și clipuri realizate într-un studio profesionist, participă la o serie de work-shop-uri și întâlniri și sunt prezentați publicului, jurnaliștilor și oamenilor care le-ar putea schimba carierele – regizori, producători, directori de casting și agenți.

În cadrul Galei TIFF 2018, Mercedes-Benz România i-a acordat “Premiul de Excelență” pentru întreaga carieră actorului Dan Nuțu.

Leave a Reply

X