Loading

Kit de festival: a început Divan Film Festival

Lumeeee, lumeeee, a început Divan Film Festival, singurul festival de muzică, film și artă culinară din România. În acest week-end festivalul se desfășoară la Craiova, în Centrul vechi, iar de luni distracția și antrenul se mută la Portul Cultural Cetate, un spațiu pe care dacă nu l-ați vizitat încă, ar fi păcat să nu-l prindeți acum, în cea mai frumoasă perioadă din an.

Dar să le luăm pe rând și să ne organizăm puțin. Care este subiectul festivalului, mai exact? Divan Film Festival, sau un alt titlu sub care este cunoscut: Divanul Degustătorilor de Film și Artă culinară, are loc de șapte ani și este un amestec exotic de filme de calitate, bucate cu dichis, turism în locuri deosebite, concerte inedite, expoziţii şi un simpozion internaţional despre cinematografia balcanică. De fapt, ce este important de subiliniat la acest festival ar fi preocuparea organizatorilor față de filmele bune din zona Balcanilor.  

Balcanii reprezintă o regiune economică mai săracă a Europei, dar în niciun caz săracă în filme bune. – susțin organizatorii Divan Film Festival

Festivalul are loc mai întâi la Craiova

În acest week-end, în Centrul Vechi din Craiova veți putea urmări pe parcursul întregii zile o selecție de scurtmetraje din Balcani, dar și filme de lungmetraj din Croația, Serbia, Bulgaria, Grecia ș.a.m.d. Din ce am înțeles, selecția filmelor nu urmărește să includă chiar toate țările din Balcani, ci doar pe cele care au avut un an bun din punct de vedere cinematografic.

Așadar, să fiți siguri că filmele pe care le veți urmări în festival sunt cele mai bune din zona Balcanilor.

Aici găsiți programul complet, cu orele și spațiile în care au loc proiecțiile de filme, iar aici sunt descrierile tuturor filmelor.  Un mic hint din partea noastră: nu ratați “Lumina de apoi” și nici “Trambulina”. 

Kit de Festival – ce să aveți cu voi la Portul Cultural Cetate

Începând de luni, festivalul se mută la Portul Cultural Cetate, un loc care arată incredibil. Și ca să vă convingem de lucrul ăsta și să vă facem poftă să mergeți la festival, v-am pregătit împreună cu organizatorii un kit cu fotografii realizate de Adi Bulboacă, fotograf al festivalului de multă vreme, și sfaturi practice. Chiar foarte practice.

Cărți

Ce punem noi prima dată în bagaje oriunde ne-am duce? Cărți. În Port Cetate ai atâtea locuri mișto care te îmbie la citit, încât ar fi păcat să nu ai o carte la tine.

Poți să citești în mansardă, printre lucrările de artă ale celor care au trecut prin Portul Cultural Cetate, la plajă, în hamac, pe băncuțele de pe malul Dunării sau chiar în pădure. De ce nu? Așa de multe opțiuni și atât de mult timp la dispoziție!

Festivalier

Festivalier

Festivalier

Cort

Este bine de știut că La Cetate nu sunt foarte multe variante de cazare, cel mai apropiat hotel fiind în Calafat, la aproximativ 15 km depărtare.

Așa că, dacă vrei să-ți petreci seara la un pahar de vin după film, cel mai indicat este să stai la cort, în camping-ul din pădure, astfel încât să nu fie nevoie să conduci.

În timpul desfășurării festivalului, camparea în Portul Cultural Cetate este gratuită, iar înscrierile se pot face printr-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Divan Film Festival. Atât de simplu.

Plus că, am înțeles noi că seara se aud greierii și păsările cântând foarte frumos. Mai mare dragul.

Festivalier

Festivalier

Festivalier

Loțiune de plajă și costum de baie

Plaja din Portul Cultural Cetate nu are salvamar, dar are umbreluțe din stuf, șezlonguri și un beach-bar de la care răsună playlist-ul Radio Energy, un post de radio bulgăresc care difuzează hituri din anii ’90, cum ar fi Casablanca sau Coco Jambo. Există șanse mari ca în timpul săptămânii să te trezești cu oi sau vaci păscând la câțiva metri de tine. Nu te speria, sunt foarte prietenoase și cooperează mai ales dacă le cânți ceva.

Festivalier

Festivalier

Festivalier

Aparat Foto

În Portul Cultural Cetate ai ce fotografia: clădirea Portului, fost port agricol în secolul al XIX-lea, a fost renovată prin anii ’90 de familia Dinescu și transformată în rezidență artistică.

Toate taberele de artiști care au trecut pe acolo de-a lungul anilor au lăsat ceva în urma lor, cum ar fi îngerii supradimensionați din lemn, piatră sau metal, din Înger Parc, adică pădurea din jurul conacului. Mai mult de atât, tot în Portul Cultural Cetate ai parte și de cel mai frumos apus pe Dunăre.

Festivalier

Festivalier

Festivalier

Haine groase și încălțăminte adecvată

Fiind un festival care se întâmplă pe malul Dunării, seara este destul de frig.

Mai mult de atât, proiecțiile de film au loc în Valea Cinematografică, sub cerul înstelat și pe iarba udă. Așa că, nu strică un hanorac și o pereche de teneși.

Festivalier

Festivalier

Festivalier

Festivalier

Ustensile de pescuit pentru pasionați

Printre invitații festivalului se regăsesc rareori pescari, cel mai cunoscut dintre ei fiind chiar graphic designer-ul festivalului, Emil Luca.

Nu ne pricepem la pescuit, așa că i-am adresat o întrebare: se poate pescui cu lanseta sau undița și, în general, cu tot ce simți că te-ar face puțin mai norocos decât ăsta micu’ din imaginea de mai jos?

Festivalier

Cam asta ar fi deocamdată. Vă încurajăm călduros și din toată inima să mergeți la Craiova zilele astea și mai apoi la Portul Cultural Cetate.

Va fi cu mult antren și voie bună. Suntem destul de siguri de asta.

Leave a Reply

X