Loading

La ce festival ar merge Dracula?

La Brașov, în zilele următoare se anunță niște treburi teneroase, horror, ceva de speriat. Dacă veți vedea vampiri mergând fără frică pe stradă, dacă veți auzi sunete ciudate la miezul nopții sau nu vă veți explica de unde apar tot felul de umbre pe străzile orașului, să nu vă temeți și să fiți vigilenți.

Astăzi începe Dracula Film Festival, probabil singurul festival la care ar merge însuși Dracula, dacă s-ar putea strecura prin sala de cinema și ar avea răbdare să nu caute următoarea victimă.

Ce nu știați despre Dracula?

Nu puteam găsi context mai bun ca să scoatem din întuneric unele dintre cele mai amuzante (sau nu neapărat) lucruri neștiute despre Dracula. Așa că, fără prea mult extra antren și explicații misterioase:

  • se pare că sursa de inspirație pentru cartea “Dracula” a fost un coșmar. Conform biografului Harry Ludman, Stoker ar fi spus că s-a simțit obligat să scrie cartea după ce a visat un rege vampir ridicându-se din mormânt, asta după ce mâncase la cină niște fructe de mare nu tocmai proaspete.

  • filmele au fost cele care l-au transformat pe Dracula într-un star, de fapt, apropos de Dracula Film Festival. Este personajul horror cu cele mai multe apariții în filme – 200 până acum, and counting – și acest număr nici nu include comediile sau animațiile.
  • sursa de inspirație pentru castelul lui Dracula nu a fost Castelul Bran, așa cum am crede, ci Slains Castle din Scoția. În imagini pare tare inofensiv, dar în momentul de față este abandonat, deci ceva, ceva s-a întâmplat pe acolo. Brrrr.

 

  • pentru că Dracula nu a fost un hit din prima, Stoker s-a orientat spre teatru. După moartea sa, în 1922, o companie germană de film a făcut clasicul Nosferatu, pentru care au schimbat numele personajelor, fără a a vea permisiunea de a folosi povestea. Soția lui Stoker a dat în judecată compania respectivă, iar o instanță germană a ordonat ca fiecare copie a filmului să fie distrusă. Din fericire pentru noi, una dintre aceste copii a supraviețuit și este considerată în prezent unul dintre cele mai importante filme ale cinematografiei de groază.
Nosferatu
  • Blood for Dracula (1974) este o versiune a filmului produsă de Andy Warhol. Se pare că actorul care joacă rolul principal, Udo Kier, este cu adevărat impunător și foarte înfricoșător.

Ce vom putea vedea la Dracula Film Festival?

Revenind la subiectul nostru, sau să nu uităm de ce ne-am adunat, fanii filmelor horror vor putea vedea cele mai noi producții străine și autohtone atât în cadrul competițiilor de lungmetraj și scurtmetraj ale Dracula Film Festival, cât și în afara lor. Printre acestea se numără și indie-ul autohton cu vampiri, The Wanderers, în regia lui Dragoș Buliga, cu renumitul actor american Armand Assante în rolul principal. Acesta va fi prezent la proiecția filmului sâmbătă, 21 octombrie, alături de regizorul filmului, Dragoș Buliga.

Regizorul american George A. Romero, al cărui film cult “Night of the Living Dead” a lansat un nou gen cinematografic, cel al peliculelor cu zombie, va fi omagiat la Dracula Film Festival în secțiunea 3 x 3/ In Memoriam. Night of the Living Dead (SUA, 1968), Land of the Dead (SUA, 2005) și Creepshow (SUA, 1982) vor rula la Cinemateca Patria.

De-a lungul celor cinci zile de festival, spectatorii vor putea participa nu doar la proiecții de film, ci și la evenimente alternative. Iubitorii filmelor cu zombie au ocazia de lua parte la primul zombie walk organizat la Brașov, vineri, 20 octombrie, începând cu ora 18.00, pe traseul Modarom – Strada Republicii – Piața Sfatului.

Sâmbătă, 21 octombrie, la HOF Cafe, va avea loc un workshop dedicat producțiilor autohtone de horror, la care vor participa regizorii Dragoș Buliga, Tudor Botezatu, Andrei Huțuleac, Octavian Repede, Massimiliano Nardulli, precum și producătorul Andrei Boncea.

Duminică, 22 octombrie, la Cinemateca Patria, Viasat History prezintă, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie, conferința “Dracula vă invită în RSR”. Evenimentul va fi moderat de istoricul Nicolae Pepene, autor al documentației „Dracula, agent de voiaj”, în care prezintă un aspect spectaculos atât al istoriografiei românești recente, cât și al istoriei turismului românesc – valorificarea comercială de către autorităţile românești comuniste a mitului comercial Dracula și „disputa” dintre personajul literar creat de Bram Stoker și personajul istoric Vlad Ţepeș.

INFO

Bilete pentru proiecțiile Dracula Film Festival se pot achiziționa de aici. 

Dracula Film Festival va avea loc în Brașov, în perioada 18 – 22 octombrie, la Teatrul “Sică Alexandrescu”, Cinemateca Patria, Cinema One și Centrul Cultural Reduta.

Leave a Reply

X