Loading

Marius Giura, Director Gărâna Jazz Festival: Avem nostalgia primelor ediții, dar suntem foarte mândri că am reușit să ducem festivalul la 20 de ediții.

Sunt multe festivaluri din România pe care le iubim. Dar dintre toate, Festivalul de la Gărâna are un loc special. Echipa de organizare aduce în țară muzicieni pe care altfel nu am reuși să-i ascultăm live. Și nu îi aduce oriunde, ci chiar în mijlocul naturii, în apropierea Munților Semenic. Așa că, fiecare ediție are farmecul vacanțelor de altădată, cu toate bucuriile aferente: plimbări prin sat, drumeții pe munte, concerte la care participă turiștii și localnicii de toate vârstele, lecturi la soare pe pontonul de la 3 Ape, gulașul lui Gigi, vinul fiert și poveștile de după concerte, până răsare soarele din nou.

Cum s-au împlinit 20 de ani de la prima ediție sau, altfel spus, 20 de vacanțe de vară petrecute în ritm de jazz, am stat de vorbă cu Marius Giura, Director Gărâna Jazz Festival, despre ce înseamnă să transformi un festival mic într-unul din cele mai importante evenimente muzicale open-air din Europa Centrală și de Est.

Marius Giura GJF - fotografie Horatiu Sovaiala 2016

Festivalul de la Gărâna păstrează aceeași atmosferă și un public la fel de interesat de ceea ce ascultă la Poiana Lupului. Care credeți că este secretul unei astfel de reușite?

Secretul ține de calitatea și valoarea artiștilor pe care îi propunem, de faptul că genul pe care îl promovăm (contemporary jazz) este extrem de creativ și divers. Atmosfera e dată de frumusețea zonei, de exotismul evenimentului, de faptul că la Gărâna totul e altfel.

Cum s-a transformat festivalul din 1997 în cel mai important eveniment de open air jazz din Europa Centrală și de Est?

Festivalul a crescut an de an prin prezența unor artiști din ce în ce mai buni și mai mulți. Așa cum s-a spus de multe ori, Gărâna Jazz Festival creează dependență, iar cei care au fost își aduc prietenii și așa s-a format un public fidel, din ce în ce mai numeros. Artiștii care au fost la Gărâna la rândul lor au transmis altora informații despre acest festival și despre atmosfera de aici.

GaranaJazzFestival - Photo - Horatiu Sovaiala - scena La Rascruce

GaranaJazzFestival - Photo - HoratiuSovaiala

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când s-a ascultat pentru prima dată jazz la Gărâna, într-un jam session improvizat la Hanul “La Răscruce”. Cum se simte echipa de organizare după cele 20 de ediții? A rămas Hanul inima festivalului?

Avem nostalgia primelor ediții, dar suntem foarte mândri că am reușit să ducem festivalul la 20 de ediții. Hanul ,,La Răscruce” este locul în care a început totul, căruia îi datorăm o mare parte din notorietate. Amploarea pe care a luat-o festivalul se datorează și noii locații – Poiana Lupului. E greu de spus acum care e ,,inima“ festivalului. Cred, chiar dacă pare o lipsă de modestie, că mai aproape de această aserțiune e echipa care a realizat aceste ediții.

Care ar fi top 3 lucruri învățate de-a lungul celor 20 de ani?

Un eveniment de succes este acela în care sunt prezenți artiști foarte valoroși. În România nu va fi nicicând ușor să realizezi un eveniment de jazz de asemenea amplitudine. Trebuie să te orientezi după noile tendințe, să încerci să ții pasul cu gusturile celor tineri, să oferi și evenimente alternative în timpul și spațiul festivalului.

GaranaJazzFestival - Photo - Horatiu Sovaiala

Dincolo de artiștii importanți care au venit la festival, de amplasarea scenei în aer liber și de atmosfera fantastică pe care o creează muzica în mijlocul naturii, se află oamenii din Gărâna și din împrejurimi. Vorbim despre comunitatea locală care, practic, este parte a festivalului. Cum s-au modelat reciproc oamenii și festivalul pe parcursul celor 20 de ani?

Satul Gărâna are un număr foarte mic de locuitori, putem vorbi doar de faptul că numărul unităților de cazare a crescut de la 2 la vreo 40 (mai mici, mai mari), că prețul caselor a crescut la valori incredibile și cam atât. Am crescut și ne-am modelat reciproc doar cu cele 2 familii cu care am colaborat, familia Tăuș și familia Kortvelyessy.
Pot spune, însă, că cei din împrejurimi, satele Văliug și Brebu Nou, au fost mereu un real sprijin pentru noi.

Revenind la faptul că am avut la Gărâna și avem și anul acesta nume mari la nivel internațional, artiști pe care altfel nu am avea cum să-i ascultăm live în România, suntem curioși: cum realizați line-up festivalului?

Line-up-ul se stabilește în funcție de gusturile noastre corelate oarecum cu trendul actual. Pare o abordare subiectivă, probabil așa și este, dar în 20 de ani s-a dovedit o rețetă câștigătoare.

Care este cel mai așteptat moment pentru echipa de organizare? Dar cel mai dificil?

Cel mai așteptat moment pentru mine este ziua de după festival. Greu să spui care moment e mai dificil, toate sunt la fel de dificile, unele (post-eveniment) sunt absurd de dificile.

Garana Jazz Festival - Photo - Horatiu Sovaiala

GaranaJazzFestival - photo Horatiu Sovaiala

Știm că muzicienii au tot felul de tabieturi înainte de concert. Spre exemplu, chitaristul Stanley Jordan v-a solicitat patru vase care conțineau apă clocotită, apă caldă, apă rece și gheață, iar ca să-și pregătească degetele le cufunda pe rând în cele patru recipiente: de la foarte rece la foarte cald. Aveți și alte astfel de momente să ne povestiți?

Ar mai fi, dar țin de intimitatea gestului artistic și nu sunt foarte spectaculoase. De multe ori, artiștii recurg la modalități de ,,intrare în stare”, dansând, făcând vocalize (chiar dacă nu se cântă vocal) sau făcând exerciții de yoga.

Anul acesta, după ediția aniversară a celor 20 de ani de festival, veți lansa albumul foto “Gărâna Jazz Festival 20”, cu imagini surprinse de fotografii Horațiu Șovăială și Mihai Șovăială. Aveți mai multe detalii despre acest album? Unde îl vom putea găsi?

Horațiu și Mihai au interpretat tema festivalului pornind de la un studiu al fotografiei vernaculare și al fotografiei documentare a anilor 60-70. Lansarea albumului va fi însoțită de o expoziție de fotografie la Galeria Mobius din București în perioada 2-22 februarie. Lansarea va avea loc pe 2 februarie, ora 19:00 (Strada D.I. Mendeleev nr. 2, București). Albumul se va putea comanda online sau achiziționa din câteva librării din țară.

GaranaJazzFestival - Photo - Horatiu Sovaiala - Scena Valiug

Ce ne puteți spune despre ediția de anul acesta? Ce recomandări aveți pentru noi și când vom putea cumpăra bilete și abonamente?

Editia XXI se va desfășura în perioada 6-9 iulie. Recomandarea noastră este să veniți, pentru că nu veți fi dezamagiți. Biletele și abonamentele se vor putea achiziționa online începând cu luna martie.

Familia Giura este emblematică pentru jazz-ul românesc. Practic, i-ați făcut fericiți pe iubitorii de jazz din România și, apoi, de peste tot din lume. Când se reunește, de sărbători, familia Giura ascultă jazz?

Doar jazz, în special înregistrările de la ediția din acel an.

GaranaJazzFestival - Photo - Horatiu Sovaiala - Scena Valiug

Gulas Gigi

Mulțumim mult domnului Giura pentru interviu și de abia așteptăm serile cu jazz în poiană. Până atunci, ne vedem la lansarea albumului, da? Revenim cu detalii despre acest proiect.

Credit photo: Horațiu Șovăială.

Leave a Reply

X