Loading

Concursul Enescu 2016

A fost un septembrie plin, cu concerte cu orchestră, cu recitalurile unor artiști aflați pentru prima dată pe scena Ateneului Român ca invitați, cu emoțiile concurenților și cu o proiecție care a încheiat în mod spectaculos ediția de anul acesta a Concursului Internațional “George Enescu”. 

“Visez fără încetare. Cât exist, vreau să cânt.”, George Enescu – a fost citatul care a inspirat conceptul campaniei de comunicare, transpus în spotul TV al acestei ediții:

 

 

Am putea povesti zile în șir despre multe momente importante din acest an, dar cel mai mult ne-au bucurat următoarele secvențe:

  • Gala de DeschidereAnna Țifu, Valentin Răduțiu și Mihai Ritivoiu, cu toții laureați ai edițiilor anterioare ale Concursului Enescu, au revenit pe scena Ateneului Român și au interpretat Triplul Concert pentru pian, vioară și violoncel în Do Major Op.56 de Beethoven. Violoncelistul Valentin Răduțiu ne-a oferit și un interviu pe care îl puteți citi aici.
  • Interpretarea în premieră a piesei TEKTONUM, a tânărului compozitor Sebastian Androne, câștigătorul premiului I al secțiunii Compoziție a Concursului Enescu în 2014. Am așteptat cu mare curiozitate să ascultăm această compoziție după interviul pe care ni l-a acordat recent și pe care îl puteți citi aici.
  • Cele trei finale, mai exact finala de violoncel, de vioară și de pian și emoțiile pe care le-am avut pentru fiecare concurent în parte. Pentru prima dată am asistat la toate finalele ediției și ne-am bucurat să vedem tineri muzicieni de peste tot din lume care vin la București special pentru acest concurs. Câștigătorul secțiunii de violoncel, Zlatomir Fung, din Statele Unite ale Americii, a interpretat Simfonia Concertă Op.8 de George Enescu,  în premieră în istoria Concursului.
  • Aplicația “Trăiește-ți visul” – creată sub forma unui test cu cinci întrebari la care dacă răspundeai, puteai afla cum visezi: ca un compozitor, ca un violoncelist, ca un violonist sau ca un pianist.
  • Minutele dinaintea începerii recitalurilor, atunci când scena era pregătită pentru Filarmonica “George Enescu”, pentru muzicienii invitați și/sau concurenți.

 

ateneul-3

ateneu-2

  • Toate concertele la care am participat la această ediție, dar în special recitalul pianistului spaniol Josu de Solaun, cel care a câștigat secțiunea de pian a Concursului Enescu 2014 și care ne-a oferit un interviu pe care îl puteți citi aici.

14813621_10157741684255571_387068963_n

 

  • Faptul că în continuare Ateneul Român are spații superbe pe care nu le observasem încă, cum ar fi acesta:

 

14799863_10157741685660571_2131510863_o

 

  • Spectacolul de video-mapping care a transformat fațada Ateneului Român cu ajutorul visurilor trimise de artiști, concurenți, publicul larg și care a încheiat ediția de anul acesta a Concursului Enescu. Puteți vedea o înregistrare a proiecției aici:

 

Foto credit: Festivalier.

Leave a Reply

X