Loading

O nouă ediție ORA Jazz Festival la Oradea

Tare ne bucurăm să anunțăm a doua ediție a festivalului Ora Jazz, care va fi în perioada 20 – 22 septembrie 2019, într-unul dintre cele mai importante repere arhitectonice din Oradea – Sinagoga Neologă Sion.

Cu alte cuvinte, dacă nu ați fost încă le Oradea sau dacă ați fost și vreți să vă întoarceți, acum aveți un motiv foarte bun. Plus că, revenind totuși la muzică, am înțeles că anul acesta va fi un program eclectic cu totul: veți asculta jazz contemporan și piese de jazz american reinterpretate în stil scandinav, improvizații care au la bază teme din muzica tradițională și care se amestecă cu muzica electronică sau aranjamente jazz ale unor lucrări de muzică clasică.

Cine vine la Ora Jazz Festival 2019?

Jakob Bro Trio

În primul rând, anul acesta vine unul dintre cele mai apreciate trio-uri din jazz-ul contemporan, Jakob Bro Trio, care va deschide cea de-a doua ediție a festivalului, vineri, pe 20 septembrie. Parteneri în acest “trialog” sunt muzicienii americani Thomas Morgan, la contrabas, și Joey Baron, la baterie.

Saxofonista britanică Nubya Garcia va încheia prima zi de festival cu forța și creativitatea care au făcut-o celebră în cluburile londoneze de jazz. Grupul său, compus din trei muzicieni londonezi ai noului val în jazz, pune în lumină compozițiile originale ale saxofonistei, un mix de jazz și afro-groove.

Dezső Oláh

Ziua de sâmbătă, 21 septembrie, se va deschide cu un concert care aduce o premieră în lumea muzicală. Pianistul maghiar Dezső Oláh a adaptat pentru un trio de jazz lucrarea clasică a celebrului compozitor Béla Bartók – Șase dansuri românești, compusă pentru pian în 1915.

A păstrat caracteristicile originale ale lucrării lui Bartók, care cuprinde șase mișcări de dans, și a intercalat improvizații și reinterpretări originale. “Reflections of Béla Bartók’s Six Romanian Dances este o lucrare remarcabilă la care au contribuit și contrabasistul Péter Oláh și bateristul Lakatos Pecek András. În această formulă de trio vor urca pe scena festivalului.

Oceanvs Orientalis

Ultimul concert al serii, susținut de Ilhan Erșahin & Oceanvs Orientalis, încurajează publicul să-și reconfigureze percepțiile asupra jazzului și a muzicii electronice. Colaborarea dintre saxofonistul cu origini turce Ilhan Erșahin și muzicianul electronic turc Oceanvs Orientalis (Şafak Öz Kütle) se bazează pe creativitatea, rădăcinile culturale comune și pasiunea pentru improvizație.

Mohamed Najem

Duminică, 22 septembrie, ultima zi de festival va începe cu Mohamed Najem & Friends. Quartetul clarinetistului Mohamed Najem este compus din muzicienii francezi Clément Prioul – pian, Thomas Posner – contrabas, Baptiste Castets – baterie. Grupul s-a format în 2016 și a devenit rapid popular pe scenele de muzică jazz pariziene.

Svante Henryson

Ediția a doua ORA Jazz Festival se va încheia cu Svante Henryson QuartetSeven Songs from the 70s. Piese jazz din anii ’70 semnate de muzicieni celebri ca Wayne Shorter sau Chick Corea, vor fi reluate, reinterpretate și dăruite publicului de patru personalități ale jazzului suedez: Svante Henryson – violoncel, Erik Weissglas – chitară, Hans Backenroth – contrabas, Joakim Ekberg – baterie.

Programul festivalului și biletele

Concertele se vor desfășura în Sinagoga Neologă Sion, Str. Independenței nr. 22, Oradea, începând cu ora 19:00.

Prețul unui bilet pentru o zi este de 70 ron, iar al abonamentului 180 ron. Biletele și abonamentele se pot achiziționa online de pe www.bilete.ro sau înaintea începerii primului concert al zilei, de la intrare.

Programul ORA Jazz Festival 2019

Vineri, 20 septembrie, ora 19.00:

  • Jakob Bro Trio (Danemarca, S.U.A.)
  • Nubya Garcia (Marea Britanie)

Sâmbătă, 21 septembrie, ora 19.00:

  • Oláh Dezső Trio – “Reflections of Béla Bartók’s Six Romanian Dances” (Ungaria)
  • Ilhan Erșahin & Oceanvs Orientalis (Turcia)

Duminică, 22 septembrie, ora 19.00:

  • Mohamed Najem & Friends (Franța)
  • Svante Henryson Quartet  – “Seven Songs from the 70s” (Suedia)

Info festival

O parte din echipa ORA Jazz Festival are în palmares organizarea unuia dintre cele mai mari festivaluri europene de jazz, Gărâna Jazz Festival. Incluzând Oradea, un oraș cu istorie și cultură bogate, pe harta evenimentelor sale, echipa ORA Jazz Festival speră să aducă muzica jazz mai aproape de pasionați și, de la an la an, să câștige public nou pentru unul dintre cele mai libere genuri muzicale.

Detalii despre festival: www.orajazzfestival.ro; Facebook: ORA Jazzfestival.

Leave a Reply

X