Loading

One World Festival – recomandările noastre

Vă spuneam recent că filmele și documentarele premiate la Sundance Film Festival vor ajunge în curând și pe la noi. Ei bine, iată că săptămâna viitoare putem vedea deja o parte dintre aceste filme.

Unde? La One World România – Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului care începe luni, pe 13 martie, și se va încheia duminică, pe 19 martie. Ediția aniversară – a 10-a mai exact – suntem convinși că nu ne va dezamăgi. Nu de alta, dar la One World România chiar mergi la sigur.

Așa că, am pregătit o listă de filme pe care vi le recomandăm. Să mergeți fără frică!

RECOMANDĂRILE NOASTRE

 1. Weiner

          2016, SUA, 96 min

 • Subiect: Unul dintre cele mai captivante documentare de campanie făcute vreodată, Weiner documentează – grație unui acces incredibil – o fascinantă conflagrație creată de interacțiunea dintre ambiția nestăvilită, narcisismul, compulsivitatea sexuală și încrederea oarbă a aristocrației politice în puterea ei de a manipula mass-media, desfășurate pe fundalul fascinant al New Yorkului.
 • De ce? Pentru că vă veți amintit de House of Cards și de cât de complicată este lumea campaniilor politice. Filmul a obținut US Grand Jury Prize, secțiunea Documentary, la Sundance Film Festival.
 • Program: aici.

festivalier

      2. Două lumi în conflict (When two worlds collide)

           2016, Peru & SUA & Marea Britanie, 103 minute

 • Subiect: Când președintele Alan Garcia și guvernul peruan încearcă să modifice legislația pentru a permite extracția de petrol, minerale și gaze naturale din jungla Amazonului, liderul indigen Alberto Pizango intervine pledând pentru oprirea distrugerii pădurilor tropicale: zonele în care se încearcă extracția aparțin triburilor indigene și sunt protejate de lege. Conflictul care izbucnește escaladează până la greve și acte de violență intens mediatizate, care se soldează cu morți și răniți în ambele tabere.
 • De ce? Pentru că abordează un subiect foarte actual, pe care îl regăsim sub o formă sau alta în diferite țări și societăți.
 • Program: aici.

festivalier

      3. Iubirile Europei (Europe, She loves)

          2016, Elveția & Germania, 100 min

 • Subiect: Patru cupluri tinere din cele patru colțuri ale Europei – Tallinn, Sevilia, Dublin și Salonic – își expun vulnerabilitățile și, pe cale de consecință, fragilitatea continentului pe care îl locuiesc. Imagini construite impecabil explorează cu o franchețe uneori șocantă, alteori reconfortantă, ce înseamnă iubirea sub norii negri care bântuie continentul: criza economică, criza migrației, nevoia de protest politic și inerția, diverse alienări și dependențe.
 • De ce? Pentru că iubim diferit de la un un colț la altul al continentului și acest film expune tare interesant acest lucru.
 • Program: aici

festivalier

      4. Frăția (The brotherhood)

           2016, România, 53 de min

 • Subiect: „Frăţia nu e despre fotbal, e despre viaţă “, spune jurnalistul care a scris în New York Times despre Frăţia, o echipă din divizia a cincea. Pentru el, oamenii care fac parte din clubul Frăţia reprezintă tot ce e mai bun în societatea românească. Au început de la zero, fără echipament, cu şorturi legate cu sârmă. Încă funcţionează precar: uneori mâncarea e un lux, motiv pentru care cresc găini şi capre ca să fie siguri că au ceva de pus pe masă la finalul jocului.
 • De ce: Pentru că este un film despre oameni curajoși, cu o poveste fantastică.
 • Program: aici.

festivalier

     5. Un spital plutitor in Siberia (Siberian floating Hospital)

          2016, Rusia, 65 min

 • Subiect: În fiecare an, când se îndulceşte iarna siberiană, douăzeci de cadre medicale se îmbarcă pe o clinică plutitoare. Vreme de şase luni, vasul străbate Nordul Siberiei, oferind asistenţă medicală celor mai îndepărtate aşezăminte umane. În această perioadă, clinica acoperă 12.000 de kilometri pe apă, oprindu-se în 47 de localităţi unde personalul medical se confruntă cu diverse probleme medicale.
 • De ce? Pur și simplu datorită subiectului și a omenilor pe care îi veți vedea în acest documentar.
 • Program: aici.

festivalier

        6. Samuel printre nori (Samuel in the Clouds)

           2016, Belgia & Olanda, 70 de min 

 • Subiect: Când, în copilărie, Samuel a văzut un schior coborând pe versantul muntelui, a ştiut imediat ce vrea să facă în viaţă. Și-a îndeplinit visul învăţând să schieze şi găsindu-şi un loc de muncă la teleschiul de pe gheţarul Chacaltaya, în Bolivia. Familia lui Samuel a trăit în preajma gheţarului vreme de generaţii; însă acum gheţarul a dispărut, întrucât s-a topit. Astăzi, turiştii vin, admiră peisajul şi pleacă; cercetătorii vin, colectează date şi prezic că în zece–douăzeci de ani locuitorii Anzilor se vor confruntă cu lipsa apei ca urmare a topirii gheţarilor. Samuel îi ascultă, dar continuă să se plece la spiritele munţilor cu speranţa că gheţarul se va întoarce într-o bună zi. Povestea limpede, liniştită – dar neliniştitoare –, spusă în imagini tulburătoare, a unui om căruia încălzirea globală îi bate la uşă.
 • De ce? Pentru că e despre pierderi și despre cum ne adaptăm sau nu. Și poate că nici nu trebuie să ne adaptăm.
 • Program aici


Samuelenlasnubes_still

      7. Lecția de patriotism (Patriotic Lesson)

          2016, Polonia&Germania, 20 min

 • Subiect: La o școală primară din Polonia se desfășoară un concurs de cântece patriotice. Pe scenă, copiii se întrec în preamărirea eroilor și luptelor sângeroase. În jurul lor, părinții și profesorii duc propriile lor bătălii tensionate. Un scurtmetraj filmat cu eleganță despre ce înseamnă patriotismul pentru diferite generații.
 • De ce? Pentru că ar fi bine să vobim despre ce înseamnă patriotismul la noi, dar și în jurul nostru.
 • Program aici.

festivalier

Luni vor începe proiecțiile în trei dintre cinematografe – Cinema Eforie, Cinema Elvire Popesco și Cinema Union. Programul complet poate fi consultat aici.

Leave a Reply

X