Loading

ORA Jazz Festival – Sinagoga Neologă Sion din Oradea devine scena unui festival internațional de jazz!

Ne bucurăm să vă anunțăm că la Oradea, în perioada 14 – 16 septembrie, va avea loc prima ediție ORA Jazz Festival!

Am tot auzit din mai multe direcții că orașul Oradea arată foarte bine, că au fost renovate mai multe clădiri și că ar fi de vizitat neapărat. Încă nu am ajuns în acest oraș, dar acum, de când avem și ORA Jazz Festival în orizontul nostru festivalier, avem un motiv serios să facem o vizită până acolo.

Asociația Culturală Mono, în colaborare cu Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR), transformă pentru trei zile Sinagoga Neologă Sion într-o scenă dedicată muzicii jazz. Bine de știut ar fi că o parte din echipa ORA Jazz Festival a organizat alte două mari festivaluri de jazz din zona de vest a țării, Gărâna Jazz Festival și Timișoara Jazz Festival. Așadar, avem toate premisele să credem că acest festival tânăr de la Oradea se va transforma într-un reper în anii următori.

De ce credem asta? Încă nu am apucat să vorbim și despre program. La ORA vor veni muzicieni din Israel, Germania, Norvegia, Franța, Finlanda, Cehia, Canada, Olanda, China (Taiwan) și Austria și vor prezenta cele mai noi proiecte ale lor în spațiul sinagogii, într-o acustică perfectă pentru muzica jazz.

Am zice că, dat fiind că este doar prima ediție, line-up-ul arată chiar foarte bine și sună promițător.

Sinagoga Neologă Sion

Ce artiști vin la Oradea?

Contrabasistul israelian Adam Ben Ezra deschide festivalul vineri, pe 14 septembrie cu un concert spectaculos: contrabasului îi adaugă o combinație originală de efecte și pedale, iar rezultatul este unul intens, de fiecare dată diferit.

Mai apoi intră în scenă muzicienii germani de la Arne Jansen Trio. Liderul grupului, chitaristul Arne Jansen, este deținătorul unui  premiu ECHO Jazz. La Oradea trioul va prezenta albumul “Nine Firmaments”, care conține piese cu atmosferă mediteraneană, compuse într-o călătorie prin Sudul Europei.

Prima zi de festival se va încheia cu Bansal Trio, grupul violonistei norvegiene de origine indiană Harpreet Bansal. Trioul aniversează 10 ani de activitate, iar muzica lor este ca o expediție printre lumini și umbre, agitație și spiritualitate în mijlocul vieții urbane.

Adam Ben Ezra
Arne Jansen Trio
Bansal Trio

A doua zi de festival, sâmbătă, 15 septembrie, va începe cu “Cele 1001 de voci ale contrabasului” – recitalul solo al renumitului contrabasist francez Renaud Garcia-Fons. Cunoscut și ca “Paganini al contrabasului”, Renaud Garcia-Fons nu se consideră un contrabasist, ci un artist al improvizației. Vă recomandăm să nu ratați acest concert.

Mai apoi va urca pe scenă Grégory Privat Trio. Nominalizat la Victoires du Jazz 2015 la categoria “Revelația anului în jazz”, Grégory Privat a cucerit pas cu pas scena internațională. Pianistul, originar din Insula Martinica, a debutat la celebrul label ACT Music cu albumul  “Family Tree”, un tribut adus muzicii țării natale.

A doua seară de festival se va încheia cu duoul finlandez Verneri Pohjola & Mika Kallio. Trompetistul Verneri Pohjola, o voce originală în spațiul jazz-ului nordic, cântă în duo cu bateristul Mika Kallio din 2008. Anul acesta au înregistrat primul lor album, Animal Image, inspirați de filmul cu același nume al regizorului Perttu Saksa, un documentar despre relația oamenilor cu animalele și cu natura. Concertul va fi însoțit de proiecția filmului, iar mai puțin mai jos puteți vedea și trailerul.

Renaud Garcia-Fons
Grégory Privat

În ultima zi a festivalului, duminică, 16 septembrie, va fi concertul unuia dintre cei mai apreciași pianiști ai jazz-ului mondial. Norvegianul Bugge Wesseltoft vine la Oradea cu ultimul său album solo “Everybody Loves Angels” (ACT Music, 2017),  înregistrat într-o catedrală din Lofoten, în nordul Norvegiei. Se spune despre Bugge Wesseltoft că este printre puținii pianiști care știu să facă tăcerea atât de sonoră.

Al doilea concert al zilei va fi susținut de Omer Klein Trio din Israel. Pianistul Omer Klein este un nume cu rezonanță în jazz-ul european. Este foarte apreciat pentru felul original în care îmbină ritmuri dintre cele mai diverse, cu teme romantice. La ORA Jazz Festival ne va prezenta cel mai nou album al trioului – Sleepwalkers, o viziune despre lumea în care trăim.

Radio.string.quartet va încheia prima ediție a festivalului cu un concert care se anunță a fi memorabil. Două viori, o violă, un violoncel și o voce vor încerca să cânte despre ceea ce există între calmul începutului și tăcerea sfârșitului.

Bugge Wesseltoft
Omer Klein Trio
Radio.string.quartet

Programul festivalului

Vineri, 14 septembrie 2018, 6pm

Adam Ben Ezra (Israel)

Arne Jansen Trio – Nine Firmaments (Germania)

Bansal Trio (Norvegia, Cehia)

Sâmbătă, 15 septembrie, 6pm

Renaud Garcia-Fons – Double Bass 1001’s voices (Franța)

Grégory Privat Trio (Franța, Canada)

Verneri Pohjola & Mika Kallio Duo – Animal Image (Finlanda)

Duminică, 16 septembrie 2018, 6 pm

Bugge Wesseltoft – Everybody Loves Angels (Norvegia)

Omer Klein Trio – Sleepwalkers (Israel)

radio.string.quartet – In Between Silence (Austria, China-Taiwan, Germania, Olanda)

***

INFO

Toate concertele se vor desfășura la Sinagoga Neologă Sion, din Str. Independenței, nr. 22, Oradea, începând cu ora 18:00.

Prețul unui bilet pentru o zi este de 80 Ron, iar al abonamentului este de 210 Ron.

Biletele și abonamentele se pot achiziționa online de pe www.bilete.ro sau înaintea începerii primului concert al zilei, de la intrare.

Mai multe detalii despre festival: www.orajazzfestival.ro; Facebook: ORA Jazzfestival; Instagram: @orajazzfestival.

 Credit foto: Larisa Birta.

Leave a Reply

X