Loading

Pe cine ascultăm la Gărâna Jazz Festival 2017?

Din fericire, Gărâna Jazz Festival se apropie încet și sigur. Ne-am declarat public afinitatea pentru acest festival, l-am și vizitat de nenumărate ori până acum, așa că vom scrie mult despre acest subiect în perioada următoare.

Ce este important de știut? Festivalul a ajuns la cea de-a 21-a ediție și va avea loc în perioada 6 – 9 iulie 2017, în Munții Semenic, județul Caraș – Severin.

Fiecare ediție are farmecul vacanțelor de altădată, cu toate bucuriile aferente: plimbări prin sat, drumeții pe munte, concerte la care participă turiștii și localnicii de toate vârstele, lecturi la soare pe pontonul de la 3 Ape, gulașul lui Gigi, vinul fiert și poveștile de după concerte, până răsare soarele din nou. Și atmosfera este la fel de faină din 1997 și până în prezent. 

Ca să ne pregătim pentru festival, vă povestim câte ceva despre o parte dintre muzicienii care vor concerta anul acesta. Și, de asemenea, vă recomandăm câteva piese pe care să le ascultați. Desigur, live va fi o cu totul altă experiență și vă încurajăm să veniți la festival și să vă convingeți.

festivalier
Courtesy of Jimmy Katz
  1. Bill Frisell Trio (SUA), sâmbătă, 8 iulie

    Deși pare greu de crezut, chitara nu a fost prima opțiune pentru Bill Frisell. Acesta a început să cânte la clarinet la vârsta de 9 ani. Pasiunea sa pentru muzică și, mai ales pentru clarinet, l-au dus pe scena de la Expoziția Mondială din 1964, din New York, unde a cântat într-un marching band (la momentul acela avea doar 13 ani).

    Deși a îmbinat, în anii următori, clarinetul cu chitara și chiar cu saxofonul, se părea că învingător va ieși clarinetul în momentul obținerii diplomei de absolvire de la University of Northern Colorado, cu specializare pe acest instrument. Totul s-a schimbat în 1971, când Frisell l-a întâlnit pe chitaristul Jim Hall și, așa cum se spune, restul este istorie. Link bilete. 

  ——————————————————————————————————————-


festivalier
Credit foto: Gărâna Jazz Festival

2. Håkon Kornstad Quartet (Norvegia), sâmbătă, 8 iulie

Håkon Kornstad, saxofonist și tenor clasic, este întruchiparea conceptului de one-man show (one-man orchestra show, în cazul de față).

Interesant este că Håkon nu a văzut un spectacol de operă live până în anul 2009, atunci când a ajuns la New York Metropolitan Opera. Conform celor povestite chiar de artist, spectacolul l-a impresionat până la lacrimi. Imediat după acest moment, a început să studieze canto clasic pentru a deveni tenor. 

Link bilete. 

——————————————————————————————————————-

festivalier
Credit foto: Gărâna Jazz Festival

3. David Torn, Sun of Goldfinger (USA), joi, 6 iulie

David Torn a compus piese pentru artiști precum David Bowie, k.d. lang, John Legend, Madonna și Tori Amos.

Compozițiile sale se regăsesc pe coloana sonoră a unor filme celebre, cum ar fi The Big Lebowski, The Departed, Traffic sau Velvet Goldmine. La Gărâna Jazz Festival 2017, David Torn vine împreună cu saxofonistul Ches Smith și cu toboșarul Tim Berne sub numele Sun of Goldfinger. Link bilete. 

——————————————————————————————————————–

festivalier
Credit foto: Gărâna Jazz Festival

4. Wolfgang Muthspiel Quintet (Austria), joi, 6 iulie

Contrabas, trompetă, chitară, pian, percuție – un cvintet cu un sunet doct și fresh în acelasi timp.

Liricitatea compozițiilor reflectă în mare parte educația aleasă a lui Wolfgang Muthspiel. Acesta a început studiile la Kunstuniversität Graz, unde a pus în scenă o  adaptare pentru 2 chitări a Variațiilor Goldberg ale lui Johann Sebastian Bach. Studiile sale au continuat la Boston Jazz Academy și la Berklee College of Music. 

Link bilete. 

——————————————————————————————————————–

festivalier
Credit foto: Sebastian Spanache Trio

 5. Sebastian Spanache Trio (România), joi, 6 iulie 

Sebastian Spanache Trio are multă experiență pe scenele de jazz locale și internaționale. A cântat în deschiderea unor nume precum Richard  Bona (JazzTM), Quartet Imaginar Adam Bałdych (Festivalul Internațional Green Hours), Panacea lui Robert Mitchell (ArCub Jazz & More).

La sfârșitul anului 2013, Sebastian Spanache Trio a câștigat premiul cel mare, la prima ediție a Festivalului Johnny Răducanu din Brăila. Link bilete. 

Credit foto pentru imaginea din header: Horațiu Șovăială. 

Leave a Reply

X