Loading

Pianistul Bogdan Vaida despre Jazz in the Park: Clujenii sunt deschiși. Se poate spune că prin felul lor de a fi, schimbă festivalul, după cum, probabil, și festivalul schimbă puțin oamenii și societatea.

Anul trecut, în cadrul festivalului Jazz in the Park a avut loc și un recital de pian la miezul nopții, în Parcul Central din Cluj. Noi n-am ajuns atunci, dar am înțeles de la cei care au asistat că a fost o atmosferă tare faină, că oamenii au stat relaxați pe bănci sau pur și simplu pe pături, ca la un picnic nocturn, și au ascultat muzică clasică.

Și iată că, tocmai pentru că a fost un moment inedit și pentru public, dar și pentru pianistul Bogdan Vaida, cel care a susținut recitalul, organizatorii s-au gândit să includă și anul acesta un recital nocturn. Așa că, am stat de vorbă cu pianistul Bogdan Vaida despre concertul de anul trecut, despre cel de anul acesta și despre cum s-a transformat festivalul pe parcursul anilor.

Mulțumim mult pentru răspunsuri și de abia așteptăm să venim la recitalul de la miezul nopții!

Festivalier: Locuiți în Germania de peste 10 ani, însă reveniți acasă din când în când, pentru proiecte speciale. Cum vi se pare Clujul în prezent, din perspectiva evenimentelor culturale?

Bogdan Vaida: Eu vin cu tot mai mare plăcere la Cluj, mai ales pentru proiecte muzicale. Mi se pare că s-a schimbat mult și se schimbă în continuare. Există multe inițiative culturale și oamenii, mai ales tinerii, sunt deosebit de deschiși și receptivi. Cu siguranță este loc de mai bine, de exemplu în ceea ce privește instituțiile tradiționale, cum ar fi Academia de Muzică și Filarmonica, unde există multe probleme, mai ales de ordin financiar.

Festivalier: Ați influențat apariția proiectului Jazz in the Park și mai apoi ați contribuit la dezvoltarea conceptului pe care îl are festivalul astăzi. Ne puteți povesti mai multe detalii despre începuturile Jazz in the Park?

Bogdan Vaida: Contribuția mea la dezvoltarea festivalului Jazz in the Park nu e foarte însemnată. Indirect, poate, prin faptul ca fratele meu, Alin, a văzut unele aspecte ale vieții muzicale prin ochii mei. Ideea și dezvoltarea conceptului le aparține lui și unui grup de tineri entuziaști care pun mult suflet într-un proiect idealist. Mi se pare o realizare frumoasă faptul că un proiect de acest gen are atât de mare succes.

festivalier

Festivalier: Anul trecut, pentru prima dată, ați susținut un recital de pian la miezul nopții, în Parcul Central din Cluj. Cum vi s-a părut această experiență și ce ne puteți povesti despre publicul prezent?

Bogdan Vaida: Pentru mine a fost o experiență deosebită și mărturisesc că nu am fost foarte sigur de reușita acestei idei. Un concert de muzică clasică la miezul nopții, într-un parc, nu e o rețetă prea des întâlnită. Reacția publicului și atmosfera de la concert mi-au depășit cu mult așteptările. A fost un public foarte frumos și abia aștept să ne revedem sau, mai bine zis, reauzim.

Festivalier: Am putea spune că Parcul Central este inima festivalului?

Bogdan Vaida: Din punctul de vedere al locațiilor, cu siguranță, deși festivalul are loc și în alte spații din oraș. Va fi o inimă plină de muzică și voie bună.

Festivalier: Anul acesta, mai exact sâmbătă, pe 1 iulie, veți susține din nou un recital de pian la miezul nopții, în același loc. Ce veți interpreta?

Bogdan Vaida: Nu m-am hotărât încă definitiv, dar mă gândesc la piesa “Tablouri dintr-o expoziție” a compozitorului Modest Mussorgski.

festivalier

Festivalier: Dincolo de artiștii care au venit la festival de-a lungul timpului, de amplasarea scenei în parc sau în diferite spații din oraș și de atmosfera pe care o creează muzica în aer liber, se află clujenii. Vorbim despre comunitatea locală care, practic, este o parte importantă a festivalului și care, prin intermediul fondului Jazz in the Park, contribuie la finanțarea unor proiecte experimentale. Cum vedeți în continuare relația dintre festival și oamenii săi?

Bogdan Vaida: Mi se pare o componentă foarte importantă a festivalului. Clujenii sunt deschiși și curioși, ceea ce e o premisă bună pentru un asemenea proiect. Se poate spune, cred, că prin felul lor de a fi, de a se comporta, de a primi muzica și cultura și de a participa activ la proiecte culturale, schimbă festivalul, dupa cum, probabil, și festivalul schimbă puțin oamenii și societatea.

Festivalier: Până la data de 17 mai, grupurile de jazz se pot înscrie la Concursul Internațional Jazz in the Park. Aveți un sfat pentru muzicienii aflați la început de carieră? Îi încurajați să participe la un astfel de concurs?

Bogdan Vaida: Fiecare participant, indiferent dacă e sau nu premiat, contribuie la atmosfera festivalului și la bucuria oamenilor care ascultă. Eu le spun să fie mândri de ei și de pasiunea lor pentru muzică.

Festivalier: Ce se întâmplă „When Classic Meets Jazz”?

Bogdan Vaida: Pentru mine granițele dintre așa zisele stiluri de muzică nu sunt fixe. În muzica clasică există foarte multe exemple de melodii, armonii, ritmuri care aduc aminte de jazz, după cum și muzica improvizatorică are rădăcini și surse de inspirație în literatura muzicală clasică. Ceea ce mi se pare important și interesant ca muzician e să încerci să arăti muzica publicului așa cum e. Adică eliberată de anumite constrângeri sociale sau de altă natură. Muzica clasică are de câștigat din atmosfera deschisă și mai puțin rigidă a unui festival precum Jazz in the Park, dupa cum, după părerea mea, și publicul are de câștigat din contactul cu aceasta.

Festivalier: Ce recomandări aveți pentru noi, ce recitaluri de la Jazz in the Park nu ar trebui să ratăm anul acesta?

Bogdan Vaida: Eu cred că tot programul festivalului e foarte interesant. N-aș rata concertele de la Opera Maghiară, cu Susana Baca, Dhafer Youssef și Barcelona Gipsy Balkan Orchestra.

festivalier

Jazz in the Park Festival va avea loc timp de 7 zile, în perioada 26 iunie-2 iulie 2017. Va prezenta o serie de concerte pe bază de bilete – Dhafer Youssef, Susana Baca, Barcelona Gipsy Balkan Orchestra -, concerte pe malul Someșului în cadrul Concursului Internațional Jazz in the Park, concerte în Parcul Central și reprezentații stradale artistice pe mai multe artere din oraș.

Parteneri principali: Staropramen, BCR, Daisler Print House.

Finanțatori: Primăria municipiului Cluj-Napoca, Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Parteneri ai evenimentului: E.ON Business Services, Alexandrion, Betfair, Pegas, Off the Wall.

Parteneri instituționali: Goethe Zentrum, Institutul Cultural Polonez.

Detalii găsiți pe www.jazzinthepark.ro și pe www.facebook.com/jazzintheparkromania.

 

Leave a Reply

X