Loading

Pororoca, filmul premiat la Festival de la San Sebastian, intră în cinematografe

Gata cu 2017, long live 2018. 

Începem anul în forță cu o recomandare de film românesc. Nu orice film, ci chiar unul premiat recent la Festivalul Internațional de la San Sebastian pentru cel mai bun actor: Pororoca

Pelicula i-a adus acest trofeu actorului Bogdan Dumitrache și va intra în cinematografele noastre începând cu data de 19 ianuarie, deci în curând.

Trailer-ul oficial

Care este subiectul?

Filmul este regizat de Constantin Popescu (cunoscut pentru “Portretul luptătorului la tinerețe”, “Principii de viață” sau scurtmetrajul „Porcul” din „Amintiri din epoca de aur”) și spune povestea lui  Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare).

Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, preocupați de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copiii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.

Ce spune regizorul?

Filmul îşi propune să prezinte o situaţie dramatică des întâlnită, dispariţia unui copil. Modul în care ea afectează viaţa unui cuplu, cum îl erodează, cum îl descompune, în ultimă instanţă, în elementele de bază ce alcătuiesc sentimentele care ies la iveală în urma unei astfel de drame – vina, durerea, furia, deznădejdea. Ca şi modul în care cuplul încearcă să facă faţă unei astfel de încercări tulburătoare, în lipsa răspunsurilor de orice fel.

Povestea se concentrează, încetul cu încetul, pe transformarea lui Bogdan şi pe modul în care acesta încearcă, obsesiv, să-şi găsească fetiţa sau măcar să afle ce s-a întâmplat cu ea.”, susține Constantin Popescu.

Ce înseamnă “Pororoca”?

“Pororoca” este denumirea unui fenomen care se petrece pe Amazon, când apele Oceanului Atlantic se năpustesc în sus pe fluviu și râurile adiacente, formând valuri care pot atinge înălțimi de 4 m.

Numele provine din limba indigenă “Tupi” și în traducere înseamă „răget puternic” sau “care poate distruge totul cu o furie intensă”.

Info

Pororoca” este o producție Scharf Film, Irrévérence Films, susținut de CNC România, Centre national du cinéma et de l’image animée, Aide aux Cinémas du Monde, Institut Français, cu sprijinul Eurimages.

Scenariul și regia sunt semnate de Constantin Popescu. Din distribuția filmului fac parte: Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Adela Mărghidan, Ştefan Răuş, Constantin Dogioiu, Elvira Deatcu, Ioana Flora, Adina Lucaciu, Emanuel Pârvu, Izabela Neamţu, Dragoş Olaru, Angel Popescu, Mircea Gheorghiu. Imaginea este semnată de Liviu Mărghidan, montajul – Corina Stavilă, sound design – Mihai Bogos.

Filmul va fi distribuit în cinematografele din România de către Bad Unicorn, începând cu data de 19 ianuarie. Pagina de Facebook este aici.

Ne vedem în sala de cinema, da?

Leave a Reply

X