Loading

Prima noapte albă în District 40. Interviu cu Svetlana Cârstean

Zilele trecute am mers la Noaptea Albă a Muzeelor. Prima oprire a fost la Rezidența BRD Scena 9, unde a avut loc lansarea unui proiect cultural despre care ne bucurăm să vă povestim mai multe.

District 40 este, cu siguranță, o inițiativă nouă și unică în peisajul orașului nostru. Este, mai exact, o platformă culturală lansată de ARCEN și BRD cu scopul de a da un suflu proaspăt Cartierului Icoanei și de a le oferi experiențe culturale și creative comune locuitorilor de aici, dar și tuturor celor care sunt în tranzit și care iubesc această zonă.

Primii locuitori ai districtului care și-au deschis ușile publicului în acest week-end au fost Școala Centrală, Rezidența BRD Scena9, Institutul Francez, Librăria Cărturești Verona și CINETic.

Credit foto: Andreea Dobrescu.

Cum ziceam, am ajuns sâmbătă la Rezidența BRD Scena 9, unde era mult antren cu instalații de lumini și sunete, căști neuronale, am găsit și un corner cu manuscrisele unor scriitori români contemporani, multă poezie peste tot și încă ceva: proiectul Laborator de Imaginar într-o formă adaptată pentru celebrarea poeziei contemporane.

Poeții Elena Vlădăreanu, Cosmina Moroșan, Claudiu Komartin, Simona Popescu, Andrei Dosa și Svetlana Cârstean au recitat poezii, iar cine era curajos putea vizualiza forma gândurilor sale reacționând la întreaga experiență prin instalația interactivă din cadrul Rezidenței. Totul arăta așa cum se vede în imaginea de mai jos.

Ne-au plăcut tare mult ideea instalației și frenezia oamenilor din jurul ei.

Credit foto: Alberto Groșescu

District 40: non-stop cultural

Dar să nu uităm de ce ne-am adunat, cum ar veni. Revenind la subiectul principal al acestui material, mai putem spune că District 40 este o platformă deschisă care va facilita un dialog și o colaborare activă între toate organizațiile, comunitățile și instituțiile culturale din Cartierul Icoanei și din împrejurimi.

Platforma se adresează atât actorilor culturali, cât și locuitorilor Cartierului Icoanei.

District 40 este inițiat și curatoriat de Svetlana Cârstean și Edmond Niculușcă, dezvoltat de BRD  și ARCEN care și-a construit o tradiție în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural din zona Icoanei și coagularea unei comunități.

Și pentru că ne-am întâlnit cu poeta Svetlana Cârstean, inițiatoarea District 40 alături de Edmond Niculușcă, am rugat-o să ne ofere un scurt interviu despre acest proiect. Îi mulțumim pentru amabilitate și pentru toate lucrurile frumoase pe care ni le-a povestit.

Vouă vă recomandăm să fiți cu ochii pe District 40. Se anunță multe lucruri bune prin cartierul Grădina Icoanei!

Interviu cu poeta Svetlana Cârstean, inițiatoarea proiectului District 40

Svetlana Cârstean, Credit foto: Alberto Groșescu

Festivalier: Cum a început totul?

Svetlana Cârstean: Era un lucru la care ne gândeam de mai multă vreme. Anul trecut nu am participat la Noaptea Muzeelor, dar Edmond Niculușcă, împreună cu ARCEN, au experimentat povestea asta de pune în conexiune două spații. Din câte îmi amintesc, au fost Rezidența BRD Scena 9 și Școala Centrală. Atunci a avut ideea să pună împreună două spații foarte apropiate în teritoriu, s-a gândit că am putea face și mai mult de atât și de aici am început să dezvoltăm ideea unei interconectări într-un cartier.

Sigur că este mai mult decât un cartier, e mai mult decât un spațiu bine determinat, noi am imaginat niște granițe, dar de fapt nu sunt chiar granițe. În fiecare zi, de când am lansat District 40, mai vine cineva să-mi spună că locuiește în zonă. Însă nu se pune problema neapărat în acest fel. Cel mai important este să ne descoperim unii pe alții și să putem face lucruri împreună.

Sigur că aici există instituțiile mari pe care le știm cu toții: Librăriile Cărturești, Nemira, Humanitas, Librarium la TNB. Există Institutul Francez, Institutul Goethe, Forumul austriac, avem Teatrele Bulandra, Nottara și multe altele. Fiecare dintre acestea are un program cultural propriu și un anumit tip de vizibilitate,  de intervenție în cadrul acestei zone. Este un cartier cu un potențial aparte, o zonă mai diferită față de altele, o zonă în care se întâmplă multe și care are un farmec special. Este un cartier pe care toți îl iubim. Eu am trăit nouă ani aici, am lucrat cinci ani la Institutul Francez, apoi am mai locuit doi ani pe strada Xenopol și știu aproape fiecare piatră. Din păcate, știu și lucruri care nu mai sunt.

Festivalier: Ce se întâmplă în această seară?

Svetlana Cârstean: În seara asta, la Noaptea Muzeelor, tema este Memoria și Patrimoniul și, de fapt, asta am vrut să vedem: cum este dacă cinci parteneri lucrează împreună pe aceeași temă, știind unii de alții și punând la un loc comunicarea, implicarea și vizibilitatea lor.

În seara asta suntem Rezidența BRD Scena 9, Școala Centrală, Cărturești, Institutul Francez și CINETic, dar ideea este că vrem și gândim District 40 ca o platformă deschisă pentru toți partenerii posibili, pentru toți actorii culturali, dar și pentru locuitori. Partea asta de locuire, de oameni care stau aici, povești diverse, povești pe care nu le știm, care sunt scufundate undeva în adâncuri, este foarte importantă pentru noi.

Credit foto: Alberto Groșescu.

Festivalier: Ce ne puteți povesti despre revista District 40?

Svetlana Cârstean: Ne interesează partenerierea, punerea în comun pentru a fi conștienți și a comunica un program cultural al zonei care să devină mai vizibil în felul acesta. Și pentru acest lucru am creat proiectul ca o platformă deschisă și câteva instrumente: conceptul în sine – District 40, apoi revista Districtului care va fi o revistă lunară. Acum am publicat numărul de iunie,  în care vom încerca să scoatem la iveală toate poveștile, tot ce înseamnă memorie legată de acest spațiu.

De asemenea, vrem să scoatem la iveală oamenii care trăiesc aici, cei care muncesc în zonă. Fiind în centru este și o zonă de tranzit, cu mulți chiriași, cu expați, o zonă foarte diversă și încercăm să identificăm toate poveștile de aici. În primul număr avem un interviu cu dl. Mihai Șora care trăiește în Icoanei cam de când s-a întors în România, de când a venit aici într-o scurtă vacanță, în 1948, și nu s-a mai putut întoarce din cauza regimului comunist.

Dl. Șora locuiește în cartier de aproape 70 de ani și avem un interviu cu dânsul care este un document cu adevărat. Cred că nimeni nu mai poate să spună atâtea despre toate straturile de atâția ani ale vieții aici și nu numai, trece și prin Magheru, se duce spre fostul magazin Eva, unde era casa lui Maiorescu cândva. Ar fi putut fi multe case memoriale care au dispărut, din păcate. În casa în care a stat Cella Delavrancea, undeva in zona Mihai Eminescu, și unde Mihai Șora mergea foarte des, este acum un restaurant chinezesc. Dl. Șora ne spunea că nu poate să meargă să mănânce acolo, deși i-ar face plăcere, pentru că știe ce se întâmpla cândva acolo. Deci sunt tot felul de povești pe care le putem afla de la oamenii pe care îi cunoaștem sau nu.

Festivalier: Ce alte povești mai putem găsi aici?

Svetlana Cârstean: Atât cât am stat în cartier, am iubit foarte tare Piața Gemeni. Sunt oameni care vând în Piața Gemeni de zeci de ani și care fac asta zi de zi sau duminică de dumincă. În acest număr al revistei District 40 avem un interviu cu croitoreasa celebră care are propriul ei magazinaș acolo, dar și cu o familie care vinde înghețată undeva pe Drobeta.

Oamenii au fost foarte deschiși din primul moment în care au aflat de proiect. Sunt aici galerii mici, sunt mici întreprinzători, micile povești de comersanți. Așa cum povestesc în editorialul revistei, memoria mea păstrează unul dintre cei mai minunați negustori pe care i-am văzut vreodată, care era pe strada Xenopol, care nu mai este acum acolo, dar a rămas magazinul lui de unde toată lumea cumpăra miere. Scria “Miere” sus, deasupra magazinului și era un domn care nu pot să spun că vindea, este mult prea puțin să spun că vindea, era un entertainer, era un om care punea mierea în scenă, avea niște vase extraordinare, niște recipiente pline cu miere, avea zacuscă și dulceață făcute de soția lui toamna și totul era o poveste. Era un domn foarte dedicat, avea un magazin suprarealist și o miere foarte bună.

Vorbeam mai devreme despre case pe care le-am văzut cândva, despre casa de pe Dumbrava roșie colț cu Aurel Vlaicu, despre o casă de pe Verona colț cu Pitar moș (cred) și despre multe locuri dinspre Piața Gemeni, locuri care dispar. Case care cad peste noapte.

Credit foto: Alberto Groșescu.

Festivalier: Proiectul are și o componentă de arhitectură, corect?

Svetlana Cârstean: Sigur că da, are o componentă patrimonială. Aici suntem într-un proiect gândit și inițiat de Edmond Niculușcă și de mine, dar creat de BRD și de ARCEN. Echipa ARCEN vine cu toată expertiza sa extraordinară și unică în București legată de patrimoniu, de salvarea Bucureștiului, face niște lucruri pe care deja le știm cu toții și, mai nou, are și proiectul Catalog București care presupune listarea tuturor zonelor. Un demers pe care nu l-a făcut statul și, ca în multe alte cazuri, fac organizațiile sau oamenii pur și simplu lucruri care ar fi putut fi făcute deja. ARCEN vine cu această expertiză în proiect care este neprețuită, înseamnă mulți ani de muncă, de tururi ghidate prin oraș. Oamenii de la ARCEN au instruit librarii de la Cărturești și au scris povestea casei în care se află librăria. Au scris povestea librarului Ioanid, dacă nu mă înșel. Sunt multe lucruri pe care avem să le descoperim aici.

Festivalier: De unde vine titlul proiectului?

Svetlana Cârstean: District 40 pentru că ne-a plăcut termenul “district” și pentru că 40 este numărul atribuit cartierului Grădina Icoanei pe lista zonelor protejate.

Festivalier: Unde vom găsi revista District 40?

Svetlana Cârstean: Este o revistă lunară, gratuită, pe care o veți găsi în spațiile din cartier, peste tot. Apare într-un tiraj de 5.000 de exemplare, deci nu vom putea acoperi chiar tot și este dedicată în primul rând locuitorilor din cartier, pentru că ea va ajunge în cutiile lor poștale. De abia așteptăm să se întâmple asta și în felul ăsta, de fapt, să avem o legătură cu oamenii din cartier și să putem să le comunicăm ce se întâmplă, să știe că în jurul lor, atât de aproape, au loc atât de multe lucruri și poate să-i descoperim, să-i vedem. Vom crea evenimente și la o scară mai mare, dar și evenimente mai mici, de diverse mărimi și anverguri, dar care să ne aducă împreună și care să înlesnească viața culturală.

Vom vedea cum putem construi țesătura asta de muncă și de bucurie de a face lucruri împreună. Vom descoperi pe parcurs cum se face asta cel mai bine și spre folosul tuturor. Vrem să descoperim și poezia districtului. Am decis că este multă poezie în District 40.

Credit foto: Alberto Groșescu.

Leave a Reply

X