Loading

Recomandăm: Film premiat la Sundance Film Festival 2017 intră în cinematografele din România: God’s Own Country

Cu siguranță aveți și voi un film pe care îl tot așteptați să intre în cinematografe, iar atunci când apare, începeți să le spuneți tuturor despre el și să-i încurajați să meargă neapărat să-l vadă.

Așa suntem noi acum cu Tărâmul binecuvântat / God’s Own Country, premiat la Sundance Film Festival 2017, pe care îl așteptăm să vină chiar de pe la începutul anului.

Și iată că, din fericire, așteptarea noastră a luat sfârșit: filmul va intra în cinematografele din Romania începând cu data de 17 noiembrie.

Care este subiectul?

Lansat și premiat la Sundance Film Festival pentru RegieTărâmul binecuvântat / God’s Own Country este unul dintre cele mai discutate filme britanice din presa internațională în 2017, parțial datorită tematicii LGBT pe care o abordează cu multă delicatețe, dar și a contextului în care se află Marea Britanie  acum – Brexit-ul și efectele pe care le poate avea asupra imigranților.

Comparat în presa internațională cu Brokeback Mountain, Tărâmul binecuvântat / God’s Own Country este regizat de Francis Lee și spune povestea de dragoste emoționantă, dar lipsită de sentimentalisme, dintre un tânărul fermier britanic Johnny Saxby (Josh O’Connor) și muncitorul român Gheorghe (Alec Secăreanu).

Johnny îşi îneacă frustrările zilnice cu beţii straşnice şi sex la întâmplare, la ferma părinților săi din Yorkshire. Până într-o zi, când la fermă își face apariţia un zilier român, venit pentru sezonul mieilor. Între cei doi se dezvoltă o relaţie intensă ce-l aruncă pe Johnny pe un nou drum.

Un alt motiv pentru care filmul este unul foarte așteptat ar fi și numărul impresionant de festivaluri la care a fost selectat și premiat:
  • Directing Award la Sundance Film Festival 
  • Männer Jury Award la Berlinale,
  • Best British Feature Film la Edinburgh International Film Festival,
  • Special Jury Award la TIFF Cluj,
  • Audience Award la Frameline San Francisco International LGBTQ Film Festival.

Ca să vă faceți o idee și mai clară, urmăriți trailer-ul oficial de mai jos:

Un actor român joacă unul dintre rolurile principale

Tărâmul binecuvântat / God’s Own Country este un film important pentru noi și pentru că unul dintre rolurile principale este interpretat de Alec Secăreanu, actor român care a a absolvit UNATC-ul în 2007.

În România a jucat într-o serie de scurtmetraje (“Candy Crush”, “Mătăsari”, “My Name Is …”, etc), seriale tv și lungmetraje: “Love Bus: Cinci povești de dragoste din București”, “Visul lui Adalbert”.

Foarte interesant: castingul pentru Tărâmul binecuvântat / God’s Own Country a durat 6 luni în România, iar regizorul Francis Lee a văzut peste 40 de actori români pentru acest rol alegându-l. Dintre toți aceștia Alec Secăreanu a fost actorul ales pentru rol.

Și la fel de interesant: filmarea a avut loc în apropierea casei în care locuiește tatăl regizorului din dorința de a avea un peisaj cât se poate de veridic. Cei doi actori care joacă rolurile principale nu se cunoșteau. Atunci când a început filmarea, cei doi s-au mutat împreună, iar felul în care evoluează relația lor din film este pe măsura evoluției prieteniei din viața reală.

Alec Secăreanu

Ce zice presa internațională despre film? 

Pe lângă comparația cu Brokeback Mountain, deși sunt voci care susțin că e o mare diferență între cele două producții, presa internațională a primit foarte bine acest film.

În continuare redăm două paragrafe din surse de mare angajament: The Telegraph și The Variety. 

Secareanu brings wells of unspoken feeling and a quietly imposing presence to what could have easily been a flat-pack heartthrob role, and the two actors’ chemistry is genuine and grapefruit-sharp. The film has a cumulative power that sneaks up on you even as you think you’re keeping track of it, and a twilit afterglow that hasn’t faded yet. – The Telegraph

What’s most bracing about “God’s Own Country” is the complex agency it grants its protagonist in unlocking his true desires. Rather than over-exerting well-worn clichés about rural homophobia, Lee’s script reveals pockets of tolerance in unexpected places; Johnny’s slowness to accept himself, meanwhile, seems the greater threat to his happiness. Intimacy doesn’t come naturally to man who has been raised in a household where caring is expressed through work; – The Variety 

Ce este important de subliniat și de ce vă și recomandăm neapărat să mergeți să să-l vedeți este că filmul  poate avea un rol extrem de important în susținerea toleranței, acceptării și libertătii de exprimare în regiuni în care comunitatea LGBT este mai puțin încurajată. Nu vrem să fim Captain Obvious (haha), dar cred că vă dați seama la ce ne referim. 

Unde va rula?

Tărâmul binecuvântat / God’s Own Country va fi distribuit în cinematografele din România de Bad Unicorn, care ne-a povestit că filmul va rula de pe 17 noiembrie în:
  • București: (Cinema City AFI Palace, Grand Cinema & More, Cinema Elvire Popescu, Cinemateca Union, Cinema Muzeul Țăranului etc.)
  • Cluj-Napoca (Cinema Victoria și Cinema Florin Piersic)
  • Timișoara (Cinema City).
Alte orașe în care vor mai fi proeicții: Târgu-Mureș, Sibiu, Brașov ș.a. 

INFO

Tărâmul binecuvântat / God’s Own Country este al doilea film european distribuit de Bad Unicorn, după succesul de peste 14,000 de spectatori înregistrați de filmul câștigător al Ursului de Aur la Berlinale, Despre trup și suflet / On Body and Soul.

Detalii despre Tărâmul binecuvântat / God’s Own Country găsiți pe pagina de Facebook.
 
 

Leave a Reply

X