Loading

S-a lansat platforma Bucatedeprinsate.ro

Vă povesteam anul trecut despre Imbold Nativ – festival de gastronomie la sat, am și fost, ne-a și plăcut, sperăm să se mai organizeze pe viitor, după ce vom reveni cu toții la normal.

Până atunci însă, venim cu o veste faină din partea organizatorilor. Ca să continue povestea gastronomiei din satele săsești și să aflăm și mai multe despre subiectul ăsta și nu numai, Imbold a lansat platforma de gastronomie Bucatedeprinsate.ro. 

Proiectul online se concentrează pe documentarea și promovarea folclorului gastronomic local și regional, prin rețete, ingrediente și obiceiuri legate de mâncat, toate acestea fiind un adevărat diferențiator pentru Transilvania.

Altfel spus, Bucate de prin sate urmărește să transforme mâncarea tradițională într-o experiență completă și pune accentul pe cinci componente: gust local, rețete tradiționale, patrimoniu gastronomic, povești din sate și evenimente gastronomice din zona rurală.

Ce găsești pe Bucatedeprinsate.ro?

Platforma online are următoarele secțiuni și îți recomandăm să le urmărești pe toate:

  • Patrimoniu gastronomic: documentează gastronomia locală ca parte a patrimoniului cultural imaterial;
  • Rețete transilvănene: adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este doar hrană, ci și ritual, că gătitul ar trebui mereu precedat de buna intenție a folosirii ingredientelor. Promovează restaurante și bucătari responsabili care respectă principiile Slow Food: sănătos, curat, corect;
  • Gust local: descoperă bucuria mâncatului și respectul pentru fiecare tip de mâncare;
  • Sustenabilitate: este o rubrică ce oferă informații despre mâncarea de calitate, despre echilibrul în alimentație și despre cum devenim conștienți de ceea ce mâncăm;
  • Povești din sate: descoperă, susține, documentează viața la țară și schimbul orașului cu satul ca mod de viață permanent;
  • Plimbare prin sate: promovează evenimente de gastronomie locală, rețete și produse locale, evenimente culturale din zona rurală, producători locali.

INFO

Bucate de prin sate este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, organizat de Asociația Culturală Imbold și Viscri 32, cu sprijinul Asociației My Transylvania, Eat-Local, Experience Transylvania, Slow Food Viscri. Proiectul se concentrează pe zona rurală din Transilvania și în special pe triunghiul geografic Brașov – Sibiu – Cluj, urmând ca în viitor să se extindă zona de documentare și spre alte regiuni.

În 2019, Imbold a organizat Festivalul Imbold Nativ care este primul demers gastronomic coordonat simultan de Asociația Imbold în patru sate din Transilvania (Viscri, Criț, Meșendorf și Saschiz) și implementat de membrii comunităților locale. Obiectivul principal este descoperirea și promovarea gastronomiei locale ca formă a patrimoniului imaterial, factor de identitate locală și națională și catalizator pentru turismul sustenabil.

Credit foto: Ștefan Vartolomei.

 

Leave a Reply

X