Loading

SoNoRo Conac – muzică de cameră și arhitectură de patrimoniu

În perioada asta am fost foarte vigilenți. Am vrut să vedem când reîncep concertele din cadrul SoNoRo Conac, ediția a V-a, un proiect care a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Din fericire, acum știm toate detaliile despre recitalurile din perioada următoare, vi le povestim și vouă și vă încurajăm să mergeți la cât mai multe pentru că experiența este dublă: ascultați un concert fain și vedeți și o clădire cu o arhitectură deosebită. Ce poate fi mai frumos?

Revenind la program, primele concerte ale lunii iunie vor avea loc în perioada 6 – 11 iunie, în București și în clădiri de patrimoniu din Oradea, Otomani, Buzău, Tescani și Miclăușeni.

Ce vom asculta? Partiturile lui Franz Schubert, Ludwing van Beethoven sau Ernst von Dohnanyi, interpretate de artiștii Kirill Troussov (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Leo Schmidt (violoncel), vor puncta cu grație detaliile renascentiste, neo-românești, neogotice sau aparținând stilului eclectic francez al castelelor și conacelor ce vor găzdui concertele din luna iunie.

Cetatea Oradea  – 6 iunie

Seria de concerte se va deschide pe 6 iunie cu un concert la Cetatea Oradea. Înălțată între anii 1570-1618, de către arhitecți italieni, Cetatea Oradea deține astăzi titlul de cea mai bine păstrată cetate în stil renascentist italian din Europa Centrală. Înainte de a avea arhitectura actuală, în perioada 1092-1557 a fost un important centru cultural și religios, servind drept reședință Episcopiei romano-catolice de la Oradea.

festivalier

Conacul Komaromi – 7 iunie

Pe 7 iunie cea de-a V-a ediție a SoNoRo Conac continuă cu un nou concert la Conacul Komaromi, Otomani (aflat între Oradea și Satu Mare). La începutul secolului XVII, conacul a fost ridicat de către nobilul maghiar Komaromi, nepotul preotului protestant cunoscut și ca traducător al Bibliei, Komaromi Gyorgy. Impozanta construcție se înălța precum o bijuterie de arhitectură în mijlocul pădurii, fiind înconjurată de diverse anexe și grajduri. În perioada postdecembristă conacul a fost lăsat în paragină, degradându-se sever până în 2013, când a reintrat în atenția autorităților și a fost restaurat cu mare atenție.

festivalier

Școala Centrală – 8 iunie

Pe 8 iunie va avea loc singurul concert din luna aceasta în București. Școala Centrală și îi va duce pe invitați într-un timp în care fetele mergeau la pension și lecțiile de pian făceau parte din curricula obligatorie. Școala Centrală din București se numără printre cele mai vechi și frumoase școli ale Capitalei, fiind înființată în 1851, la ordinul domnitorului Barbu Stirbey. Inițial, numele acesteia a fost “Pensionatul Domnesc de Fete” și, după cum și numele îi spune, a activat ca școală dedicată exclusiv fetelor, în special celor născute în familiile de elită ale vremii. Arhitectura deosebită a acestei instituții poartă semnătura lui Ion Mincu care a reușit, începând cu anul 1890, să transforme această clădire într-o operă arhitecturală, un simbol al impresionantului stil neo-românesc care se afla pe atunci în plină evoluție, fiind, totodată, cea mai amplă lucrare a sa.

festivalier

Conacul Alexandru Marghiloman – 9 iunie

Pe 9 iunie artiștii SoNoRo Conac vor concerta la Conacul Alexandru Marghiloman, în Buzău. Construit în a doua jumătate a secolului XIX, fostă reședință a omului politic Alexandru Marghiloman, conacul a intrat pe lista monumentelor cu importanță istorică, având o arhitectură tipică pentru casele boierești ale vremii. Pe cele trei niveluri ale construcției se regăsesc 17 încăperi și două terase care amintesc de eleganța secolului XIX.

festivalier

Muzeul Enescu din Tescani și Castelul Sturdza din Miclăușeni- 10  și 11 iunie

Sfârșitul primei săptămâni SoNoRo Conac îi invită pe melomani sâmbătă, 10 iunie, la Muzeul Enescu, în localitatea Tescani, județul Bacău, iar duminică, pe 11 iunie, la Castelul Sturdza, din Miclăușeni, județul Iași.

Muzeul Enescu din Tescani a fost construit în 1880 de familia Rosetti Tescanu într-un frumos parc dendrologic. După căsătoria lui George Enescu cu Maruca Cantacuzino, născută Rosetti Tescanu, conacul a servit drept resedință pentru familia lui George Enescu.

Castelul Sturdza din Miclăușeni, județul Iași, este una dintre construcțiile de patrimoniu ce abundă în influențe arhitecturale neogotice și pe care l-au ridicat, între anii 1880-1904, Gheorghe Sturdza, împreună cu soția sa, Maria. Din păcate, castelul a fost supus numeroaselor încercări ale timpului, păstrându-și însă măreția în fața vremii și a istoriei.

festivalier

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac din luna iunie va continua în următoarele clădiri de patrimoniu:

Conacul Marghiloman, Hagiești (13 iunie 2017)

Biserica Fortificată, Cincșor (15 iunie 2017)

Castelul Kalnoky, Micloșoara, județul Covasna (17 iunie 2017)

Castelul Daniel, Tălișoara, județul Covasna (18 iunie 2017)

Important de știut: accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Programul seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac găsiți aici: conac.sonoro.ro.

 

Leave a Reply

X