Loading

Sonoro Conac – muzică pentru restaurarea unui conac

V-am mai povestit recent despre Sonoro Conac – un proiect care a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns.

În România sunt multe clădiri vechi cu o arhitectură deosebită, cu interioare care găzduiau odinioară recitaluri și evenimente importante, dar care în prezent ar avea nevoie de o restaurare profesionistă. Echipa Sonoro Conac și-a propus să organizeze campanii de strângere de fonduri pentru reabilitarea diferitelor conace din țară, iar nouă ni se pare o idee extraordinară.

Așa că vă vom ține la curent cu campaniile organizate de Sonoro Conac, iar acum vă povestim despre cea din luna septembrie pe care vă încurajăm să o susțineți neapărat. Poate că în viitor vom asculta mai multe concerte cu muzică de cameră în conace reabilitate. Ar fi tare frumos.

Concert pentru restaurarea Conacului Neamțu

În luna septembrie se vor strânge fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Mai concret, campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, la ora 19:00, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie. Vom reveni cu mai multe detalii în curând.

Conacul Neamțu din satul Olari este un exemplu pentru arhitectura civilă din Oltenia și are o configuraţie arhitecturală ce datează din 1920 – 1935, concepută de arhitectul Constantin Iotzu, adept al lui Ion Mincu.

Chiar dacă este amplasat într-o zonă săracă, preponderent agricolă și cu o puternică tendință de îmbătrânire şi depopulare, conacul poate juca un rol de catalizator cultural al zonei și poate servi comunității ca spațiu de desfășurare de activități creative, destinate în special copiilor din sat. Administrarea clădirii a fost preluată recent de Fundația PRO PATRIMONIO, o organizaţie neguvernamentală nonprofit internaţională care desfășoară lucrări de conservare şi reabilitare graduală și care încearcă să refacă legătura conacului cu comunitatea. Fundaţia este condusă de arhitectul Şerban Sturdza, preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România.

Muzică la Palatul Culturii din Iași și în noua aripă a Carului cu Bere din București

Tot în luna septembrie, în cadrul SoNoRo Conac vor mai avea loc concerte la Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Palatul Culturii din Iași, pe 19 septembrie, și cu ocazia inaugurării unei noi aripi a Carului cu Bere, pe 20 septembrie, în București.

Locurile în care susținem concerte sunt reprezentative pentru esența SoNoRo Conac și pentru ce ne-am propus încă de la început prin acestă inițiativă: readucerea muzicii de cameră în locurile pentru care a fost menită, celebrarea unor puncte importante în istoria arhitecturii din țara noastră, iar, de anul acesta, și salvarea acelor monumente ce se pot pierde din cauza unor circumstanțe nefavorabile. – Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului Sonoro.

Monumentele de patrimoniu în care vor avea loc concertele SoNoRo Conac în luna septembrie au reprezentat fiecare o inovație arhitecturală a timpului lor. Astfel, Palatul Culturii din Iași este creația cea mai însemnată a arhitectului roman I.D. Berindei, format la școala pariziană. Construit în stil neogotic, palatul se înalță peste ruinele curților domnești medievale menționate documentar în 1434. A fost inaugurat în 1925, iar pentru decorațiunile din interior s-a folosit în premieră un material brevetat de Henri Coandă, denumit bois-ciment, care imită lemnul de stejar.

Caru’cu Bere a fost inaugurat în 1899 și aparține ca stil romantismului de școală germană, vizibil în special în decorațiunile de exterior. Decorația din interior poate fi încadrată în “Arta 1900” datorită tipului de mobilier, lambriurilor de lemn și picturilor murale cu trasee vegetale, concepute de arh. Z.Kofsinsky şi executate de pictorii zugravi frații Vollradt.

Actualele lucrări de renovare, începute în anul 2012, au avut ca obiectiv reabilitarea fațadei Stavropoleos și continuă în prezent cu demersul de consolidare și remodelare a ansamblului. Noile spații de la etajele unu și doi și mansarda se definesc ca centru culturalmemorial și cuprind istoria construirii clădirii Caru’ cu Bere, personalitatea fondatorului Niculae Mircea, poveștile familiei fondatorului și arhitectului construcției. Noua aripă a clădirii va găzdui activități din domenii precum istorie, teatru, film, muzică, arte plastice, literatură.

Important

Este bine de știut că accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau la numărul de telefon 0741.190.470.

Programul seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt de găsit pe: conac.sonoro.ro.

SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal – BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.

Leave a Reply

X