Loading

Tot ce trebuie să știi despre Balkanik Festival #7

Unde putem asculta world music în perioada asta în București?  La Balkanik Festival, între 8 – 10 septembrie, la Gara Regală Băneasa, cu intrare liberă!

Scena va fi dominată de voci feminine extraordinare, printre care Yasmine Hamdan, Mónika Juhász Miczura, Dikanda, Surorile Oșoianu și solistele trupelor Barcelona Gypsy BalKan Orchestra, Kolektif Istanbul.

Am trecut prin program și vă detaliem ce ar fi bine de știut, de văzut și de ascultat la această ediție Balkanic Festival.

În premieră în România, jazz manouche cu Fanfare Ciocârlia

La această ediție a festivalului, Fanfare Ciocârlia își unește forțele cu chitaristul canadian Adrian Raso în spectacolul Devil’s Tale. Background-ul lui Adrian Raso, în muzica western, și muzica balcanică a Fanfarei Ciocârlia fuzionează într-un rock’n’roll energic, swing din anii ’30, în spiritul lui Django Reinhardt.

O călătorie nebună din New Orleans, peste Oceanul Atlantic, neobosiți prin inima Balcanilor, prin străzile Detroitului și înapoi în civilizatul Toronto.

Voci feminine la superlativ domină scena Balkanik Festival #7

Cea mai așteptată apariție a acestei ediții, fermecătoarea Yasmine Hamdan (Beirut, Liban) a făcut furori încă din perioada trupei Soapkills, duetul pe care l-a fondat în Beirut și printre primele trupe de indie/electronic din Orientul Mijlociu.

Bucurându-se de statutul de icon underground, Yasmine i-a atras atenția regizorului Jim Jarmusch, care a inclus-o în una din scenele memorabile ale filmului Only Lovers Left Alive.

De Surorile Osoianu sigur ați auzit datorită colaborării cu Zdob și Zdub și Nea Vasile de la Mârșa, dar și remixului semnat de Danaga de la Trece-un nouraș pe sus.

Aveți ocazia să le ascultați live melodiile triste, pline de dor, și, în același timp, vindecătoare, duminică, pe 10 septembrie.

Mitsoura este considerată una dintre cele mai bune cântărețe rome din întreaga lume. A colaborat cu regizorul francez Tony Gatlif, a avut turnee mondiale alături de Gipsy Kings, Bratsch și Fanfara Ciocârlia.

După o pauză de 4 ani, Mitsoura a revenit pe piața muzicală cu un proiect nou – Yallah Bye – împreună cu artistul tunisian Jawhar, cunoscut pentru vocea inconfundabilă și pop-ul său oriental.

Pentru Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, trupă creată în 2012 la Barcelona, muzica balcanică reprezintă un set de tradiții muzicale și culturi multietnice care depășesc granițele geografice și pătrund în profunzime, către tradițiile istorice care și-au făcut casă în aceste ținuturi: evrei așkenazi și sefarzi, romi, otomani, arabi.

Influențele muzicale sunt numeroase, de la Klezmer, Jazz Manouche, la muzică balcanică. O inspirație pentru muzica lor o reprezintă și sunetele Americii Latine, Spaniei și Orientului Mijlociu.

Dikanda este o trupă de world music de notorietate internațională, înființată în orașul Szeczin, în Polonia. Concertele Dikanda reprezintă călătorii emoționante printre sunete etnice, întâlniri picante pline de carismă, energie și sentimente autentice. Inspirația lor vine din sunetele tradiționale ale Orientului, din Balcani, prin Israel, Kurdistan, Belarus, spre India.

Kolektif Istanbul s-a format prin întâlnirea mai multor muzicieni din satele Turciei, gayda (cimpoi bulgăresc), clarinet, saxofon, acordeon, tuba, percuție, tobele fiind instrumentele care se unesc armonios într-o mare bogăție a sunetelor și combină dinamismul fanfarelor balcanice cu profunzimea blues-ului anatolian. Intensitatea și emoția colectivului sunt amplificate de vocea artistei Asli Dogan, care poartă întreaga expresivitate și sensibilitate a cântecului tradițional turcesc.

Bine de știut!

În prima zi, vineri, 8 septembrie, accesul se face începând cu ora 14.00, iar sâmbătă și duminică se poate intra în zona de festival de la ora 12.00, unde se pregătește un food court, zona de leneveală cu hamace și baloți de paie, demonstrații de meșteșuguri live și târg pentru cei care vor să se tocmească și să ia ceva acasă.

Gara Regală Băneasa este un loc foarte verde și ușor accesibil, spațiul fiind lângă Fântâna Miorița, în spatele Vilei Mina Minovici. Există autobuze RATB care circulă până acolo, dar și autobuze și tramvaie până la Piața Presei Libere, care este la 150 metri de locația festivalului și de asemenea metrou până la Aviatorilor.

Mai multde detalii despre program și alte bucurii, găsiți pe site și pe pagina de Facebook

Leave a Reply

X