Loading

Uriași de Pantelimon: prima expoziție din lume de street-art pe acoperișuri

Pe cei de la Make a Point îi știm de ceva vreme, din perioada în care au transformat Turnul de Apă din curtea Postăvăriei Române în Turn de Artă. De atunci ne sunt simpatici, iar acum au venit cu o idee nouă, la fel de faină.

Între 13 și 15 octombrie, la Make a Point, au loc Zilele Uriași de Pantelimon, primul eveniment de community street art din România.

Locuitorii cartierului Pantelimon și-au spus poveștile, iar artiști locali și internaționali le vor urca pe acoperișuri. Publicul le va reîntâlni, de data aceasta în interpretarea artiștilor, și le va putea admira din turn, balcon sau alte cotloane secrete, dar la înălțime, le va fotografia, posta, comenta, da mai departe.

Evenimentul își dorește să vorbească la modul serios despre  arta stradală, cultura urbană și rolul pe care acestea le pot avea în modelarea orașelor.

Prin aducerea împreună a locuitorilor cu artiștii aspirăm la crearea unui laborator pentru dezvoltare urbană la firul ierbii. – zic oamenii de la Make a Point

Printre artiștii internaționali care vor veni în premieră în România, se numără:

 • Moose (Marea Britanie) – inventatorul reverse graffiti. În loc de metodele convenționale folosite în graffiti, street artul lui Moose ia naștere doar prin curățarea suprafețelor murdare, în forme care au făcut înconjurul lumii. Nu vopsește, ci șterge; nu murdărește, ci curăță; nu vandalizează, ci lasă locul așa cum a fost la început.
  Portofoliu: www.symbollix.com
 • Ella & Pitr (Franța) – autori ai celui mai mare mural din lume („Lilith and Olaf”, Norvgia, 2015), cei doi artiști francezi sunt recunoscuți pentru suprafețele uriașe pe care aleg să-și ilustreze personajele inconfundabile. Portofoliu: www.ellapitr.com

 • Victor Ash (artist) (Danemarca) – artistul recunoscut pentru lucrările pline de contrast, autor al celui mai mare stencil din lume („The Cosmonaut”, în Berlin). Muralele monocrome de mari proporții, în locații bine alese, sunt lucrurile care îl definesc pe Ash și care l-au făcut cunoscut în toată lumea. Portofoliu: www.victorash.net
 • Martha Cooper (SUA) – legenda fotojurnalismului de street art. Din curiozitate, în drumul spre birou, pe străzile New York-ului din ’70, Martha Cooper a documentat arta graffiti-ului încă de când era un fenomen controversat. Datorită fotografiilor ei, street art-ul a trecut de la statutul de huliganism, la artă. De zeci de ani, expozițiile Marthei Cooper au făcut înconjurul lumii, iar cartea „Subway Art” a fost numită biblia graffiti-ului.
  Portofoliu: www.nycitysnaps.com
 • Biancoshock (Italia) – foarte secretos cu propria identitate, celebrul artist este cunoscut în toată lumea datorită instalațiilor sale efemere, dar cu un puternic mesaj social și politic. Biancoshock ni s-a alăturat în luna august cu o instalație în premieră în România – „NU POT”, iar acum este gata să revină cu o nouă lucrare.
  Portofoliu: www.biancoshock.com

Lor li se vor alătura artiștii care au câștigat competiția Uriași de Pantelimon și care vor ilustra poveștile cartierului în stilul propriu:

 • Tom (Sorina Tomuleţiu – România) și-a intitulat proiectul „Unde nimeni nu se uită”, o instalație eco-friendly realizată din iarbă. Sorina a fost impresionată de povestea spațiilor urbane în care natura reușește să trăiască sub ochiul indiferent al trecătorilor. Mesajul ei va atrage atenția asupra lipsei de luciditate în gestionarea spațiului public, a locurilor „ascunse la vedere”, de care nu se preocupă nimeni.
  Portofoliu: www.behance.net/omul
 • Robert OBERT (România) va ilustra povestea femeii trimisă de fabrică să măsoare nivelul radiațiilor de după accidentul de la Cernobîl. Motivația lui Robert: „aparatul ăla de măsurat radiații, dar și expresia unei femei trecute prin viață și ironia din spatele acțiunii în sine, lipsa de grijă a celor puțini față de cei mulți, care deveniseră cantitate neglijabilă.”Portofoliu: www.robertobert.com
 • Nomado (România) a fost atras de culoarea intuită după blocurile gri, acolo unde oamenii își întind rufele la uscat, trăiesc, iubesc, se ceartă, își caută rostul și însuflețesc straturile suprapuse de beton ale orașului.
  Portofoliu: www.instagram.com/nomado_
 • Nada Krstajić (Serbia) va desena mandala om-oraș, o „horă” făcută din viață și betoane. În viziunea artistei sârbe, arhitectura contemporană, cu ale sale clădiri moderne, alături de blocuri vechi de locuințe, se înlănțuie cu arhitectura industrială ca apoi toate acestea să alterneze într-un dans cromatic cu natura și oamenii.
  Portofoliu: www.behance.net/NadaDuga
 • Cristiana Comănici (România) va ilustra prin manechine și fire – cândva materii prime ale uzinelor din zonă – câte puțin din fiecare poveste de cartier: generația cu cheia de gât, munca în filatură, perioada în care eram niște marionete ale unui regim apus.

Vino să participi la evenimente, să vezi lucrările artiștilor și să votezi preferata între 13 și 15 octombrie, la Make a Point!

Intrarea este liberă!

INFO

Uriași de Pantelimon, community art project de Mădălina Roșca și Paul Arne Wagner, a demarat în 2016, ca un proiect pilot în cadrul căruia a fost finalizată prima pictură pe un acoperiș de uzină.

În primăvara anului 2017 proiectul a continuat cu o vânătoare de povești în cartier și un call for artists internațional. Street Art Days va marca apogeul și totodată finalul proiectului ediția 2017.

Detalii aici și aici.

Leave a Reply

X