Loading

Vacanță la Gărâna Jazz Festival! 5 recomandări

Unele festivaluri nu sunt doar festivaluri la care mergi să-i asculți live pe muzicienii tăi preferați. Sunt o vacanță în toată regula. Au atmosfera specifică marilor sejururi de altădată, cu zarva aferentă unei zile obișnuite din timpul săptămânii în care faci doar ce vrei, cu relaxarea de tipul dolce far niente, cu locuri de vizitat în tihnă și de păstrat ca amintire, cu lecturile la soare sau la umbră, după caz, cu mâncărurile specifice zonei și cu oamenii locului pe care îi cunoști pur și simplu.

Gărâna Jazz Festival este un festival și o vacanță în același timp. Pe seară sunt concertele live cu muzicieni de jazz de peste tot din lume, despre unii dintre ei am scris și noi aici. Pe timp de zi poți face o mulțime de lucruri prin satul Gărâna și prin împrejurimi.

Dintre toate, am ales 5 recomandări pe care le detaliem mai jos pentru voi. Dacă nu ați ajuns până acum la Gărâna, sperăm ca următoarele lucruri și locuri să vă convingă.

1. Descoperiți Gărâna

festivalier

festivalier
Foto credit: Nedici Dragoslav

festivalier

Satul Gărâna a fost înființat în anul 1828 de coloniști germani veniți din Pădurea Bavareză și din Boemia de sud. Numele său inițial a fost Wolfsberg, pe care este posibil să-l regăsiți pe unele plăcuțe de orientare.

Unde se află? În comuna Brebu Nou din județul Caraș-Severin, la o distanță de 36 km de Reșița și la o altitudine de circa 1.000 de m. Este, așadar, un sat de munte cu temperaturi prietenoase pe timp de zi, dar destul de aprige pe timp de noapte. Este bine de știut, în momentul în care vă pregătiți bagajele, că ar trebui să aveți la voi atât haine subțiri, inclusiv costum de baie, cât și haine foarte groase.

Cum este satul și ce puteți vedea? Știți arhitectura satelor săsești, cu case îngrijite și cu personalitate, cu o biserică în mijlocul comunității și cu oameni care poartă costum național în zi de sărbătoare? Așa este Gărâna. O să vă placă să vă plimbați prin sat din pensiune în pensiune, să gustați mâncărurile specifice sau să vedeți casele pur și simplu.

Ca recomandări: să încercați restaurantul La Răscruce (mai ales ciorbe și gulașul lui Gigi), să mergeți la pensiunea Gasthaus și să mâncați cel mai bun ștrudel cu mere din sat, să luați prânzul într-una dintre grădinile pensiunilor, să vă plimbați cu bicicleta pe ulițele satului și pe pajiștile din jur. 

2. Mergeți pe Trans Semenic – unul dintre cele mai frumoase drumuri montane din România

festivalier

Trans Semenic este drumul judeţean care face legătura între comuna Slatina Timiş și orașul Reșița, iar pe traseu se află și Stațiunea Brebu Nou, din care face parte satul Gărâna.

Drumul are o lungime de aproape 60 de km și străbate Masivul Semenic. Este supranumit Transalpina Banatului și oferă peisaje spectaculoase cu adevărat. Este de văzut, de fotografiat și de povestit mai departe.

Plus că, în funcție de zona din care veniți, veți parcurge oricum o parte din el, dar vă recomandăm să mergeți de la un capăt la celălalt și să vă bucurați de tot peisajul.

3. Faceți o baie într-un lac de munte

festivalier

festivalier
Credit foto: Vasile Paducel
Festivalier
Lacul Gozna – Văliug

Stațiunea Trei Ape este foarte aproape de spațiul în care are loc Gărâna Jazz Festival, iar pe timp de zi este o variantă perfectă pentru cei care vor să facă plajă, să înoate în lac sau să stea la umbră.

Lacul Trei Ape este cel mai înalt lac de acumulare din Masivul Semenic și s-a format prin unirea chiar a trei ape venite din munți: Brebu, Grădiște și Semenic. Partea frumoasă cu această stațiune și acest lac este că vă veți simți cu adevărat ca într-o vacanță. Puteți să vă așezați pe ponton și să priviți lacul, pădurea și muntele, vă puteți relaxa la soare, puteți citi la umbră (sunt și câțiva copaci pe marginea lacului), puteți închiria o barcă care să vă ducă în larg. În general, puteți să vă  încărcați bateriile pentru serile de festival.

Și dacă vreți să vedeți și alte lacuri din zonă, să știți că tot pe acolo găsiți și lacul Gozna care arată tare bine.

4.  Încercați o drumeție spre Vârful Semenic

festivalier

Sursa foto: turism.bzi.ro
Sursa foto: turism.bzi.ro

Pe scurt: Munții Semenic, cunoscuți și sub titulatura de “acoperișul Banatului”, domină zona în care se desfășoară Gărâna Jazz Festival. Cel mai înalt punct se află la 1445 metri (Vârful Semenic), iar traseele pe care le puteți face aici au diferite grade de dificultate, cele mai multe fiind destul de facile.

Vă recomandăm să fiți echipați corespunzător atunci când vă decideți să urcați pe munte și să urmăriți marcajele. Veți descoperi peisaje spectaculoase, o faună și o floră impresionante și, mai ales, mult aer curat. Ca să nu uităm că totuși ne aflăm în zonă de munte și că energia ne-o putem lua cel mai bine din natură.

5. Plimbați-vă prin Parcul Național Semenic – Cheile Carașului

festivalier
Credit foto: Dan Dinu
festivalier
Sursa foto: banaterra.eu
festivalier
Sursa foto: mecanturist.ro

Parcul Național Semenic – Cheile Carașului a fost declarat arie protejată în anul 2000 și este parc natural din 1982. Cheile Carașului sunt una dintre cele mai spectaculoase atractii ale parcului. Acestea au o lungime de 19 km pe parcursul cărora veți găsi peste 500 de peșteri și avene. Tot în apropiere se află și Peștera Comarnic pe care nu ar trebui să o ratați.

Cât despre faună și floră, cu puțin noroc aici veți vedea atât cerbi, căprioare, veverițe, șoimi, acvile de munte, ciocănitori și multe altele, cât și floarea Semenicului, brândușe de diferite tipuri și mulți arbori și arbuști.

 

Leave a Reply

X