Loading

Vești de la Berlinale: juriul și programul ediției 2019 sunt acum disponibile // Episodul 2

Așa cum îți povesteam săptămâna trecută, mergem la Berlinale. Și vom ajunge la festival chiar săptămâna viitoare, în primele zile.

Până ajungem la Berlin, ne-am gândit să te ținem la curent cu noutățile de săptămâna asta, ceea ce vom face rând pe rând în cele ce urmează.

Am aflat cine face parte din juriul internațional, am văzut programul acestei ediții și în felul acesta putem face deja selecția filmelor pe care ne dorim să le vedem în festival (vom reveni pe acest subiect), avem noutăți despre secțiunile Berlinale Goes KiezBerlinale Camera și Glashütte Original – Documentary Award, plus că am aflat ce actriță va fi distinsă cu Premiul de Onoare pentru întreaga carieră. 

Stai pe aproape, săptămâna viitoare revenim cu detalii de la fața locului. De abia așteptăm.

***

Cine face parte din juriul internațional?

Colajul de mai sus ne-a cam dat de gol. Știam deja din decembrie că Președinta Juriului la acesta ediție va fi actrița Juliette Binoche, dar acum știm și cine sunt ceilalți membri ai juriului.

Așadar, Juriul Internațional Berlinale 2019 arată în felul următor: criticul de film Justin Chang (USA), actrița Sandra Hüller (Germania), regizorul Sebastián Lelio (Chile), curatorul Rajendra Roy (USA) și producătoarea, regizoarea și actrița Trudie Styler (Marea Britanie). 

Juriul va decide cine va lua acasă Ursul de Aur și Ursul de Argint la Berlinale 2019. Anul acesta 17 filme au intrat în competiție, vezi aici lista completă. Câștigătorii vor fi anunțați la Gala din 16 februarie 2019.

Programul Berlinale 2019 este acum live!

Am așteptat noi ce-am așteptat, dar în cele din urmă Programul ediției 2019 este acum live și poate fi consultat cu atenție pe site. Urmează să ne pregătim și noi lista cu filmele pe care vrem să le vedem în cadrul festivalului, revenim mai apoi cu detalii despre acest subiect și mai ales cu impresii după ce le vedem.

Ce am remarcat noi so far, referitor la program, la o primă vedere: este foarte ușor de urmărit, descrierile sunt exact cât trebuie să fie, nu-ți rămâne decât să-ți faci lista cu preferatele/ cele care ți-au atras atenția, să-ți cumperi biletele și să mergi la cinema.

Noutăți de la secțiunile Berlinale Goes Kiez, Berlinale Camera și Glashütte Original

În perioada 9 – 15 februarie, va avea loc a zecea ediție a Berlinale Goes Kiez, felul în care festivalul ajunge și în cinematografele din cartierele periferice ale orașului, sau prin “vecini”, cum s-ar mai spune.

La modul și mai concret, Berlinale Goes Kiez oferă publicului ocazia să vadă filmele selectate în festival chiar la cinematografele din apropiere și, mai mult, să asiste la discuții cu echipele care au creat filmele respective. Programul acestei secțiuni este acum disponibil, iar biletele vor putea fi cumpărate începând cu data de 4 februarie, luni.

Berlinale Camera 2019: un omagiu pentru Sandra Schulberg, Wieland Speck, Agnès Varda și Herrmann Zschoche.

Din 1986, premiul Berlinale Camera a fost oferit celor care au avut o contribuție cinsistentă asupra desfășurării festivalului și universului cinematografic. Altfel spus, este o formă de recunoaștere față de toți cei care în timp au devenit susținătorii și prietenii festivalului, iar nouă ni se pare tare frumoasă această idee.

Ediția 2019 va fi un omagiu pentru patru persoane foarte importante în viața festivalului: Sandra Schulberg – producătoarea și fondatoarea IFP (USA), Wieland Speck – regizorul care a organizat Berlinale’s Panorama pentru mai mulți ani (Germania), regizoarea franceză Agnès Varda și Herrmann Zschoche regizor și scenarist (Germania).

Glashütte Original – Documentary Award: juriul și filmele nominalizate. Pentru noi este unul dintre motivele principale pentru care iubim acest festival: preocuparea tot mai mare a organizatorilor pentru filmul documentar. Anul trecut, pentru prima dată, a fost publicată broșura “Focus on Docs” care oferea detaliile despre documentarele selectate.

În 2019, pentru a treia oară, Berlinale va oferi un premiu special – Glashütte Original – Documentary Award celui mai bun film documentar. Premiul, în valoare de 50,000 de Euro, este oferit de compania producătoare de ceasuri  Glashütte Original.

17 documentare (vezi aici lista) înscrise la categoriile Panorama, Forum, Generation, Perspektive Deutsches Kino și Culinary Cinema intră în cursa pentru acest premiul. Tot în seara de 16 februarie vom afla cine câștigă Glashütte Original – Documentary Award, trofeul (cel de mai jos) fiind creat de compania Glashütte chiar la manufactura proprie din Saxonia.

Ce actriță va fi distinsă cu Premiul de Onoare pentru întreaga carieră? 

Tot zilele trecute am aflat și că actrița britanică Charlotte Rampling va primi premiul pentru întreaga carieră, o carieră pe parcursul căreia a jucat în peste 100 de filme și seriale de televiziune, a fost gazda Berlinale de mai multe ori și chiar Președinta Juriului, iar în 2015 a câștigat Ursul de Argint pentru rolul din filmul “45 Years”, în regia lui Andrew Haigh.

Și pentru că vorbim despre o actriță care are o relație aparte cu festivalul, organizatorii au decis să îi dedice și o secțiune specială în cadrul căreia vor fi difuzate mai multe filme în care a făcut rolul memorabile, după cum urmează: 

La caduta degli dei (The Damned), Italy / West Germany, 1969, dir: Luchino Visconti
Charlotte Rampling – The Look, Germany / France, 2011, dir: Angelina Maccarone
Hannah, Italy / Belgium / France, 2017, dir: Andrea Pallaoro
Max mon amour, France / USA, 1986, dir: Nagisa Oshima
Il portiere di notte (The Night Porter), Italy, 1974, dir: Liliana Cavani
Sous le sable (Under the Sand), France / Japan, 2000, dir: François Ozon
Stardust Memories, USA, 1980, dir: Woody Allen
Swimming Pool, France / UK, 2003, dir: François Ozon
The Verdict, USA, 1982, dir: Sidney Lumet
Vers le sud (Heading South), France / Canada / Belgium, 2005, dir: Laurent Cantet.

Cam atât deocamdată. Stați aproape de noi, revenim cu detalii în curând.

Leave a Reply

X