Loading

Vine Crăciunul literaturii în România – FILIT Iași 2017

Un pic mai este și vine Crăciunul literaraturii în România! Căci așa numim noi FILIT-ul – Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași, care va avea loc în perioada 4 – 8 octombrie 2017.

Deși aflat la a cincea ediție, pentru echipa noastră este prima dată când mergem la fața locului, pe teren. Chit că distanța București – Iași este un pic cam mare, când am văzut ce nume vin în acest an, am luat decizia pe loc să luăm avionul până în Moldova.

Cotidianul spaniol El Pais a declarat că FILIT este “cel mai important festival literar din Europa de Est”. Cum să lipsim noi de la așa ceva?

Mai ales că la această ediție sunt așteptați Svetlana Aleksievici (Ucraina), laureata Nobel pentru Literatură în anul 2015, și Gao Xingjian (China), laureat Nobel pentru Literatură în anul 2000. Pe lângă cei doi Nobeli, va mai veni și Jeff Lindsay (SUA), autorul seriei de romane „Dexter”, pe care se bazează şi bine-cunoscutul serial de televiziune cu acelaşi titlu.

Svetlana Aleksievici

Și dacă nu v-am dat deja pe spate, ei bine, vă mai spunem doar câteva alte nume ce vor fi prezente la FILIT: Olga Tokarczuk (Polonia), britanicii Jonathan Coe și Jim Crace, Kari Braenne (Norvegia), Adriaan Van Dis (Olanda), Gyorgy Dragoman (Ungaria), Nurruddin Farah (Somalia), Vesna Goldsworthy (Serbia/ Marea Britanie), Leonora Miano (Camerun/ Franța), Immanuel Mifsud (Malta), Katija Petrovskaja (Ucraina/ Germania). Nici pe lista autorilor români nu stăm deloc prost. Noi am ochit câteva nume ca Mircea Cărtărescu, Ioana Bradea, Emil Brumaru, Dan Coman, Marius Chivu, Filip Florian, Andrei Oișteanu, Adrian Schiop.

Nuruddin Farah

Ah, cât așteptăm să ajungem la Iași! Pe foarte mulți dintr ei i-am citit deja sau îi avem pe lista scurtă de cărți următoare. Scriitori, traducători, editori, jurnaliști, manageri culturali, vor fi câteva zile incredibile! Pe lângă structura cunoscută a evenimentelor (Serile FILIT, Scriitori în centru – Casa FILIT, Casa Poeziei, întâlniri în licee etc.), anul acesta vor fi inițiate alte două programe: Casa Fantasy (dedicată literaturii fantasy) și Casa Copilăriei (dedicată literaturii pentru copii).

Singura problemă pe care o avem acum: cum cărăm cărțile pentru autografe până acolo? Să stați cu ochii pe noi, căci avem de gând să oferim un autograf de Nobel unui cititor festivalier. Revenim cu detalii, dar până atunci urați-ne succes în maratonul interviurilor, discuțiilor și dezbaterilor literare. Sperăm să ne vedem cu cât mai mulți dintre voi acolo!

Să citim mult și bine,

Raisa pentru Festivalier.

Mai multe detalii:

 

Leave a Reply

X